Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Μία από τα ίδια;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μία από τα ίδια;

του Τάσου Παππά

Δύο μεγάλες υποθέσεις είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και από την εξέλιξή τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Μιλάμε για το σκάνδαλο των φαρμάκων και το σκάνδαλο του ποδοσφαίρου. Και τα δύο είναι σκάνδαλα διαρκείας. Και τα δύο (με άλλους πρωταγωνιστές) οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τον τόπο είχαν δεσμευτεί ότι θα τα εκκαθαρίσουν. Και τα δύο συνεχίζουν να μας απασχολούν.

Πόσες κυβερνήσεις έχουν εξαγγείλει ότι θα πατάξουν τη διαφθορά και θα βάλουν χέρι στη λούμπεν μεγαλοαστική τάξη που θέλει να κουμαντάρει τον τόπο από το παρασκήνιο; Σχεδόν όλες. Για παράδειγμα, το σκάνδαλο με τις φαρμακευτικές εταιρείες μάς παρακολουθεί από τη δεκαετία του ’60. Τουλάχιστον. [...] Και τότε είχαμε: υπερκοστολογήσεις φαρμάκων έως και 900%, αδιαφάνεια στις συναλλαγές, εμπλοκή στελεχών του υπουργείου Υγείας και Εμπορίου, υψηλή κοστολόγηση των εισαγόμενων φαρμάκων, ελλιπέστατους ελέγχους, απειλές από τις φαρμακοβιομηχανίες ότι θα απολύσουν κόσμο αν παρθούν μέτρα εις βάρος τους, καταγγελίες για χρηματισμό πολιτικών, επιθέσεις στην τότε κυβέρνηση από την τότε αντιπολίτευση και τις τότε εφημερίδες για συγκάλυψη. Στο ίδιο έργο θεατές.

Πόσες κυβερνήσεις έχουν οργανώσει εκστρατείες εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου με βαρύγδουπα λόγια, με φοβερά και τρομερά σχέδια και με δηλώσεις ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι και τούτη τη φορά θα πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του; Όλες. [...] Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Μια τρύπα στο νερό. Συζητήσεις πολλές, αντεγκλήσεις περισσότερες, δίκες προθέσεων άπειρες. Την κρίσιμη στιγμή οι πρωθυπουργοί τούς επανέφεραν στην τάξη (στην αταξία για την ακρίβεια) γιατί φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος. Δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν τους πανίσχυρους προέδρους των ΠΑΕ, οι οποίοι είχαν στη διάθεσή τους πολλά όπλα: προσωπικούς στρατούς (δύναμη κρούσης), προσβάσεις στα κόμματα (διακομματικά στηρίγματα), μέσα ενημέρωσης (δικά τους ή δανεικά) και μπόλικο χρήμα για να τροφοδοτούν τα κομματικά ταμεία.

Εξαιτίας της εκκωφαντικής απουσίας επιδόσεων και στα δύο μέτωπα, οι πολίτες είναι με το δίκιο τους επιφυλακτικοί (το λιγότερο). [...] Για το σκάνδαλο της Novartis, η κυρίαρχη άποψη είναι πως θα την πληρώσουν κάποιοι γιατροί και ορισμένοι χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ενώ οι πρωτοκλασάτοι θα μείνουν στο απυρόβλητο. Για το σκάνδαλο του ποδοσφαίρου, οι προβλέψεις της κοινής γνώμης είναι ίδιες και χειρότερες. Διαβεβαιώσεις απ’ όλες τις πλευρές ότι θα συνετιστούν, εξαγγελίες από τις αρχές ότι έως εδώ ήταν η ανοχή και άλλα τέτοια ηχηρά και στομφώδη. Μέχρι το επόμενο περιστατικό. Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι μεγάλο. Από τη διαχείριση που θα κάνει στα δύο συγκεκριμένα ζητήματα θα κριθεί αν όντως είναι κάτι διαφορετικό από τους προηγούμενους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL