Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
"Έτσι λάδωνε κόμματα η Siemens"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Έτσι λάδωνε κόμματα η Siemens"

Η απόφαση του Τμήματος II – Φορολογικών και Οικονομικών Ποινικών Υποθέσεων αναφέρει: «Από το έτος 1996 ήσασταν γενικός διευθυντής της Siemens Α.Ε. Ηλεκτροτεχνικών Εργων και Προϊόντων στην Αθήνα, του υποκαταστήματος Siemens AT στην Ελλάδα… Κατά το χρονικό διάστημα που ήσασταν γενικός διευθυντής του υποκαταστήματος στην Ελλάδα, τα κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) του υποκαταστήματος στην Ελλάδα τριπλασιάστηκαν. Κατά μέσο όρο ήταν 10%».

Στην ανάλυση του ιστορικού της υπόθεσης αναφέρεται στο έγγραφο: «Λόγω των κακών δημοσίων σχέσεων της Siemens AG στην Ελλάδα, αποφασίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου του 1990 να κάνει και η Siemens δωρεές στα κόμματα, ώστε με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλιστεί μια ισχυρότερη δικτύωση της επιχείρησης με Έλληνες πολιτικούς, όπως γινόταν και από άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες (!!!). Για να μπορεί να υπολογιστεί το ύψος των 'δωρεών προς τα κόμματα' λήφθηκε υπόψη το 2% του τζίρου της σύμβασης αυτής (το λεγόμενο σχέδιο της μητρικής εταιρείας). [...] Στη συνέχεια προωθούσατε συγκαλυμμένα τα ανωτέρω χρήματα (2%) αποκλειστικά στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, Νέα Δημοκρατία και Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ)».

[...] «Κατόπιν αυτού συλλάβατε το σχέδιο να επιταχύνετε τις παραλαβές των επιμέρους έργων του έργου C4I, επηρεάζοντας τους αρμόδιους για την παραλαβή δημοσίους υπαλλήλους [...] Οι υπάλληλοι αυτοί θα ασκούσαν, όπως επιδιώκατε, τη διακριτική ευχέρεια που είχαν, κατά τρόπο ώστε σε αμφισβητούμενες περιπτώσεις να αποφασίζουν ενδεχομένως κατά παράβαση των καθηκόντων τους υπέρ της Siemens. [...] σε ξεχωριστές συζητήσεις που είχατε, το αργότερο στα τέλη του 2003, με τους ταμίες των δύο μεγάλων κομμάτων της Ελλάδας, τον κ. Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος μέσω του κόμματος επηρέαζε τις υφιστάμενες Aρχές, και τον κ. Β..., της Ν.Δ., συμφωνήσατε ώστε να δοθούν από εσάς στα κόμματα που αυτοί εκπροσωπούσαν χρήματα της τάξεως συνολικά τουλάχιστον διψήφιου ποσού εκατομμυρίων (ευρώ).

Τα χρήματα θα πήγαιναν ισομερώς στα ταμεία των κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και από 'κει θα διανέμονταν ενδεχομένως περαιτέρω. Προς τον σκοπό αυτόν οι δύο ταμίες των κομμάτων, όπως είχε συμφωνηθεί από εσάς από κοινού με αυτούς, θα ασκούσαν μέσω του κόμματος την απαραίτητη πίεση στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ανήκαν στο κόμμα τους, προκειμένου οι τελευταίοι να ασκήσουν τη διακριτική ευχέρεια που είχαν κατά τρόπο ώστε σε αμφισβητούμενες περιπτώσεις να αποφασίσουν, ενδεχομένως κατά παράβαση των καθηκόντων τους, υπέρ της Siemens».

* Αποσπάσματα από το ρεπορτάζ του Νίκου Ελευθερόγλου στην "Κυριακάτικη Δημοκρατία"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL