Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Δίωρη διεξοδική συζήτηση Τσίπρα - Θεοδωράκη / Αξιοποίηση της πρότασης του Ποταμιού στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίωρη διεξοδική συζήτηση Τσίπρα - Θεοδωράκη / Αξιοποίηση της πρότασης του Ποταμιού στη Βουλή

Τον δρόμο της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά, θα πάρει η πρόταση νόμου του Ποταμιού για συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ύστερα από πρόταση που θα υποβάλει ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Η πρόταση του Ποταμιού συζητήθηκε διεξοδικά ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Στ. Θεοδωράκη, κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από το σχετικό αίτημα για συνάντηση που του είχε απευθύνει ο Αλ. Τσίπρας, κάτι που τόσο τις προηγούμενες ημέρες αλλά και χθες (στο Πολιτικό Συμβούλιο του νέου φορέα) προκάλεσε τριβές στο Κίνημα Αλλαγής και δυσφορία για την επιλογή του επικεφαλής του Ποταμιού να αποδεχθεί το τετ-α-τετ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε κατά τη συνάντηση ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν θεσμοί που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ότι είναι γι’ αυτό τον λόγο που η πρόταση του Ποταμιού μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεσή του να αξιοποιηθεί η πρόταση στο πλαίσιο της αναβάθμισης και μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφαλείας.

Το Ποτάμι είναι θετικό σε τέτοια προοπτική, με τον Στ. Θεοδωράκη άλλωστε να δηλώνει εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ότι “προφανώς θα υπάρξουν τροποποιήσεις” και από την κυβέρνηση και από το Ποτάμι και από τα άλλα κόμματα “Παντού υπάρχουν προτάσεις που μπορούν να κάνουν αυτή την πρόταση που έχει καταθέσει το Ποτάμι καλύτερη. Και αυτός είναι ο στόχος μας” συμπλήρωσε.

Πρόταση ΥΠΕΞ

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Αλ. Τσίπας επίσης ενημέρωσε τον Στ. Θεοδωράκη ότι το ΥΠΕΞ προετοιμάζει σχέδιο για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών και του ζήτησε να συμβάλει στη σχετική συζήτηση, κάτι που πρόκειται να πράξει και για τα υπόλοιπα κόμματα. (Το Συμβούλιο που προτείνει ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι διακομματικό όργανο, ενώ το Συμβούλιο του οποίου τη δημιουργία επεξεργάζεται το ΥΠΕΞ είναι κυβερνητικό - επιχειρησιακό και συνεπώς πρόκειται για δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους όργανα).

Αδιέξοδη η συντηρητική άρνηση της Ν.Δ.

Στις δηλώσεις του, ο Στ. Θεοδωράκης επανέλαβε, με αφορμή τη συνάντηση, ότι δεν τίθεται ζήτημα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση και πως ότι “αισθανόμαστε την πατριωτική ευθύνη να διαχωρίζουμε τα πράγματα. Άλλα είναι τα εσωτερικά ζητήματα και άλλα τα μεγάλα πατριωτικά ζητήματα”. Είπε ότι “συγκρουόμαστε σχεδόν καθημερινά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” και πως, ωστόσο, στα πατριωτικά ζητήματα “είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να κατεβάσουμε τους τόνους και να βρούμε ένα πλαίσιο συνεννόησης”, η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα.

Εξηγώντας ουσιαστικά το σκεπτικό πίσω από την αποδοχή της πρόσκλησης του πρωθυπουργού για κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Στ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι “πρέπει σήμερα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά. Αυτή είναι η σκέψη μας εδώ και αρκετές εβδομάδες. “Υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις με την κυβέρνηση, υπάρχει σύγκρουση και θα συνεχίσουμε να συγκρουόμαστε με την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όμως υπάρχει και η Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για εθνική συνεννόηση” είπε. Ανακοίνωσε ότι μετά από μια διεξοδική συζήτηση που είχε και αρκετές αντιθέσεις και διαφωνίες, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να φέρει την πρόταση του Ποταμιού στη Βουλή ώστε να συζητηθεί με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, να γίνει βέβαια και κουβέντα στην Ολομέλεια όποτε χρειαστεί, “έτσι ώστε σύντομα να προχωρήσουμε στη σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας”.

Προσπερνώντας, σε σχετική ερώτηση, το θέμα της έντασης με τη Φ. Γεννηματά για τη συνάντηση, ο Στ. Θεοδωράκης είπε ότι “η κ. Γεννηματά έχει θέσει πολύ τολμηρά ως κυρίαρχο ζήτημα σήμερα την ανάγκη ύπαρξης συναίνεσης στα μεγάλα εθνικά θέματα” και ότι στο Π.Σ. του Κινήματος Αλλαγής που είχε συνεδριάσει νωρίτερα “προφανώς όλοι συμφωνήσαμε ότι δεν πάει άλλο”. Πρόσθεσε ότι πολλά από τα προβλήματα είναι με ευθύνη της κυβέρνησης, “που είναι διχασμένη στα εξωτερικά θέματα”, για να τονίσει ότι “και βέβαια δεν είναι διέξοδος η συντηρητική άρνηση της Ν.Δ.”. Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι “το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το Ποτάμι, πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή σε όλα τα μεγάλα θέματα”.

Εκτενής ενημέρωση για τα εθνικά

Σύμφωνα με πηγές του Ποταμιού, εκτενής συζήτηση έγινε και για τα εθνικά, με τον Στ. Θεοδωράκη να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το “Μακεδονικό”, την Αλβανία και τα ελληνοτουρκικά, επί των οποίων, και ειδικότερα στο θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αναμένεται σύντομα να υπάρξει εξέλιξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL