Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
«Κουλτούρα μίσους»...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Κουλτούρα μίσους»...

Αν πιστέψουμε τη βαθυνούστατη πολιτική ανάλυση (και τη συνοδευτική αυτής, μήνυση) του Αντώνη Σαμαρά, το σκάνδαλο της Novartis και η εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε αυτό, εκτός από σκευωρία, συνωμοσία, κουκουλοφορία, αλητεία και δεν συμμαζεύεται, ξέσπασε ως αντιπερισπασμός για να ξεχαστεί η επιτυχία των συλλαλητηρίων για το “Μακεδονικό”. Το ότι βέβαια στη Θεσσαλονίκη είχαμε και πυροτεχνήματα, αφού «άγνωστοι», έτσι, για να καεί το πελεκούδι. έκαψαν το οίκημα που στέγαζε την κατάληψη Libertaria (ιστορική κατοικία εβραϊκής οικογένειας από εκείνες που ξεκληρίστηκαν από τους ναζί), δεν μοιάζει να απασχόλησε τους φωστήρες της προπαγάνδας της Ν.Δ. Και έτσι εσιώπησαν. Ίσως το θεώρησαν πταίσμα. Κάτι σαν παιχνίδι όπου λιγάκι το παράκαναν τα παλιόπαιδα τα ατίθασα. Παιδιά είναι, τι να τα κάνουμε; Και εσιώπησε η Ν.Δ., όπως μας έχει συνηθίσει σε περιστατικά βίας που έχουν φαιά απόχρωση.

Προς επίρρωση, είναι χαρακτηριστική και εξόχως επικίνδυνη η σιωπή της στο μισαλλόδοξο, ρατσιστικό, εμετικό και φυσικά βλακώδες κήρυγμα του βουλευτή της Αθανασίου Δαβάκη (Λακωνίας): «Παρακαλώ οποιονδήποτε αθίγγανο γύφτο και δεν συμμαζεύεται να μην με ψηφίσει». Και σαν να μην έφτανε η απαγόρευση (πάλι καλά που δεν είπε «απαγορεύω και διατάσσω»), έσπευσε να κάνει το πράγμα ακόμα καλύτερο: «Λυπάμαι που το λέω, λυπάμαι τα παιδάκια που γεννιούνται από αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να το θέλουν και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται». Σε αποσβολώνει η ένταση του τερατώδους λόγου. Δηλαδή τι προτείνει ο εν λόγω πολιτικός ανήρ; Την ευγονική του Μέγκελε; Να στειρώνονται ομαδόν οι Ρομά για να μην γεννιούνται παιδάκια «απ’ αυτούς τους ανθρώπους;» Ντροπή του και πάλι ντροπή του, όπως ντροπή και για την προσήλωση -και σε αυτήν την περίπτωση- στον όρκο σιωπής που απ’ ό,τι φαίνεται έχουν δώσει στη Ν.Δ., καθώς το πηδάλιο στρέφεται όλο και πιο (ακρο)δεξιά. Με πηδαλιούχο τον Γεωργιάδη, τον Σαμαρά, τον Βορίδη και τους λοιπούς.

Άλλωστε για να ξυπνήσει από τον λήθαργο ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης και να ενεργοποιηθούν τα τιμωρητικά του αντανακλαστικά, θα πρέπει να θίξει κάποιος τον Άδωνι Γεωργιάδη. Κάποιος σαν την Κατερίνα Παπακώστα ή τον Ευάγγελο Αντώναρο, οι οποίοι διεγράφησαν πυξ λαξ, επειδή τόλμησαν να ασκήσουν κριτική στην αυτού εξοχότητα τον -«προσωπική επιλογή»- αντιπρόεδρο. Το ότι η λεκτική βία, η ρατσιστική βαναυσότητα, συνιστά βαρύτατο ατόπημα για ένα μεγάλο κόμμα που θέλει να κυβερνήσει τον τόπο, δεν μοιάζει να απασχολεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ούτε το ότι τα μηνύματα που στέλνει στην κοινωνία είναι εξαιρετικά δυσοίωνα. Τα έχουμε πει κι άλλες φορές: είναι δικαίωμα αναφαίρετο να θέλουν να επιστρέψουν στα κυβερνητικά έδρανα. Αλλά πώς; Κολακεύοντας ό,τι πιο άθλιο και βάρβαρο υπάρχει απ’ το ρατσιστικό και ναζιστικό περιθώριο της χώρας; Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση (και σε καμιά περίπτωση, εδώ που τα λέμε) ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Και είναι τα χρησιμοποιούμενα μέσα που δείχνουν την ποιότητα του σκοπού. Συνεπώς είναι για να τρομάζεις με τη σιωπή της Ν.Δ. μπροστά στη μισαλλοδοξία και τη φαιά αντίληψη του Αθ. Δαβάκη. Είναι να τρομάζεις με τη σιωπή μπροστά στον αβαθή πολιτικό πρωτογονισμό.

Και όχι μόνο να τρομάζεις, αλλά να ξαναδιαβάζεις με άλλο μάτι την περσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Politico», που είχε προκαλέσει αλαλαγμούς χαράς στη Χρυσή Αυγή. Γιατί, βέβαια, όταν η Χρυσή Αυγή χαίρεται, οι υπόλοιποι πρέπει να ανησυχούμε. Είχε πει λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει εσωτερική τρομοκρατία, προερχόμενη από την Άκρα Αριστερά. Η βία προέρχεται αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέθρεψε μια κουλτούρα μίσους».

Θα ήταν για γέλια, αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά. Αν από τότε που δόθηκε η συνέντευξη (Ιούνιος 2017) μέχρι σήμερα δεν ακολουθούσε το κόμμα της Ν.Δ. μια συνεπή στάση υπονόμευσης κάθε προσπάθειας για να βγει η χώρα από την περιδίνηση που την έριξαν οι πολιτικές τού παλιού και διεφθαρμένου καθεστώτος. Αν δεν ακολουθούσε η Ν.Δ. τον επικίνδυνο δρόμο παραποίησης της πραγματικότητας και της έξαλλης αντιπολίτευσης. Και καλά, το σκάνδαλο της Novartis είναι σκευωρία που εξυφάνθη για να αποστρέψει η κοινωνία το βλέμμα της από το “Μακεδονικό”. Και καλά επίσης: η μαγκιά του Αθ. Δαβάκη (που δεν εκτρέφει, φυσικά, «κουλτούρα μίσους», αλλά αποτελεί την επιτομή της πολιτικής ωριμότητας και της σίγασης των κοινωνικών οξύνσεων) κράτησε λιγότερο από όσο κρατάει το θαύμα, αφού μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε πήγαν περίπατο οι μαγκιές και οι απαγορεύσεις. Μπήκε η ουρά στη θέση της, δηλαδή στα σκέλια, ζητήθηκε μια τρόπον τινά συγγνώμη και το θέμα σιωπηρώς θεωρήθηκε λήξαν, αντί να πέσει βαρύς ο πέλεκυς της διαγραφής.

Με το θέμα όμως της εξαρθρώσεως της ναζιστικής συμμορίας «Combat 18», τι γίνεται; Φορτωμένα με τον μισό Ποινικό Κώδικα είναι τα 11 πρόσωπα που συνελήφθησαν. Τι έχει να πει γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Πέρα από τα προσωπικά συγχαρητήριά του, τα οποία σχεδόν αποσιωπήθηκαν (χωρίς και εδώ να υπάρξει κάποια ένδειξη, έστω, ηγετικής ενόχλησης), από το επίσημο κομματικό site και το κομματικό Twitter...

Επιμένει πως η κακουργός ανάβλυση της βίας «τα τελευταία χρόνια» προέρχεται από την Αριστερά; Πολύ θα μας βοηθούσε αν μας έκανε την τιμή να προβεί σε διευκρινίσεις. Εκτός κι αν η βία που προέρχεται από ναζιστικές συμμορίες δεν είναι και τόσο βία. Και ο λόγος του συλληφθέντος δικηγόρου Πειραιά Γιώργου Μακρή, ότι το Πολυτεχνείο το έκαναν κάποιοι «αλητάμπουρες» και «αντικοινωνικά στοιχεία», συνιστά το απαύγασμα κάποιας κουλτούρας πράυνσης των πολιτικών παθών.

Εκτός δηλαδή κι αν θεωρούν πως όταν διαλύεις μια επικίνδυνη (για εγκλήματα κατά της ζωής) παρακρατική οργάνωση νεοναζιστών, σημαίνει ότι εκτρέφεις «μια επικίνδυνη κουλτούρα μίσους»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL