Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Ο λύκος, ο γρύλος και ο τραπεζίτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο λύκος, ο γρύλος και ο τραπεζίτης

Η διδακτική αυτή ιστορία έχει δύο εκδοχές. Μία βουκολική εκδοχή με τον λύκο στα πρόβατα και μια πιο σόκιν με τον γρύλο. Και στις δυο περιπτώσεις το μήνυμα της ιστορίας αφορά τη σπατάλη δυνάμεων από μια παρατεταμένη εγρήγορση που στο τέλος μέλλει να αποδειχθεί καταστροφική είτε για τον βοσκό είτε για τον ήρωα της σόκιν εκδοχής με το κλαταρισμένο λάστιχο. Στην τρίτη και πιο πραγματική εκδοχή ένας κόσμος αναλώνεται κάθε Τετάρτη σε μια επαναστατική γυμναστική έξω από συμβολαιογραφικά γραφεία άνευ ουσιαστικού περιεχομένου καθώς μέχρι σήμερα ούτε μια πρώτη λαϊκή κατοικία δεν έχει περάσει είτε στα χέρια τραπεζίτη είτε στα χέρια του Δημοσίου.

Η επαναστατική αυτή γυμναστική, που αυτοτροφοδοτείται με τη συνήθη τακτική της ιντερνετικής κοπτοραπτικής που ταυτίζει τα γραφειοκρατικού χαρακτήρα ειδοποιητήρια κατάσχεσης με τους πλειστηριασμούς και την πρώτη κατοικία κάποιου μεροκαματιάρη με τη θαλασσοδαρμένη βίλα του Σταύρου Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι είναι η εναπομείνασα ανάσα επιβίωσης κάποιων πολιτικών σχηματισμών που παίζουν τα ρέστα τους ποντάροντας στο “ό,τι κάτσει”.

Επιμένοντας πεισματικά σε αυτή την πολιτική τακτική των απελπισμένων κινήσεων κινδυνεύουν όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και το εν αναμονή κίνημα, που φυσικά είναι πολύ μεγαλύτερο των όσων συγκρούονται κάθε Τετάρτη έξω από τα γραφεία των συμβολαιογράφων, να “καούν” στην εβδομαδιαία και άνευ στόχου προπόνηση. Στην προσπάθεια ορισμένων να συντηρηθούν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και να κολλήσουν τα ένσημα που τους είναι απαραίτητα πριν από την επερχόμενη συνταξιοδότηση, ξοδεύουν δυνάμεις χωρίς να λογαριάζουν τι μπορεί να χρειασθεί στο μέλλον.

Εγκλωβισμένοι στη λογική του, εδώ και τώρα αναταραχή φωνάζουν για έναν φανταστικό λύκο που δεν απειλεί τα πρόβατα και κάνουν πως δεν βλέπουν τον πραγματικό που περιμένει πεινασμένος στη γωνία. Εγκλωβισμένοι στη λογική της τυφλής σύγκρουσης με τον λύκο της όχι και τόσο αθώας φαντασίας τους, ξοδεύουν πολύτιμες δυνάμεις και ξοδεύονται στο κυνήγι ενός ηρωικού καρέ θυματοποίησης που λειτουργεί ως ο τελευταίος εφεδρικός μηχανισμός αυτοσυντήρησης.

Ο μόνος κερδισμένος από την επαναστατική αυτή εξάντληση είναι ο υπαρκτός λύκος, που ακονίζει τα δόντια του μετρώντας τις λήξεις των εικονικών συναγερμών και την αναμπουμπούλα που τα κλομπ και τα δακρυγόνα προκαλούν. Και επειδή ως γνωστόν στην αναμπουμπούλα μόνο ο λύκος χαίρεται, δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από τις αυτοεκπληρούμενες προφητείες όσων σήμερα φωνάζουν “λύκος στα πρόβατα” μόνο για να δοκιμάσουν το μέταλλο της φωνής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL