Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Μια διάσπαση, για την... ενότητα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια διάσπαση, για την... ενότητα!

Βεβαίως και είναι καλή είδηση η άμεση αντίδραση και τα συγχαρητήρια από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκη για την εξάρθρωση της ακροδεξιάς εγκληματικής οργάνωσης από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Και για έναν λόγο παραπάνω. Ήταν ο ίδιος ο αρχηγός της Ν.Δ. που στο πρόσφατο παρελθόν είχε ισχυριστεί ότι "δεν είναι όλοι οι αριστεροί τρομοκράτες, αλλά όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από την ιδεολογική μήτρα της Αριστεράς".

Οι διαφορές εύλογες. Η τωρινή αναγνώριση συγκρούεται με την προηγούμενη διαπίστωση. Και τίθεται ευλόγως το ερώτημα: Έχει δύο πρόσωπα ο Κυρ. Μητσοτάκης ή τα πράγματα στη Νέα Δημοκρατία είναι πιο περίπλοκα και τείνουν να εξελιχθούν ανεξέλεγκτα;

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκίνησε ως φέρελπις εκσυγχρονιστής πολιτικός, στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, ακολουθώντας τη σχολή του φιλελευθερισμού που "μπόλιασε" ο πατέρας του στη Νέα Δημοκρατία.

Ακολούθως, ως υπουργός στη μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, έμεινε στην Ιστορία ως ο υπουργός των απολύσεων στο Δημόσιο και μάλιστα των πλέον αδύναμων υπαλλήλων, των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων.

Όταν ανέλαβε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, αρχικώς έδωσε διαπιστευτήρια ως συνεπής νεοφιλελεύθερος: αντικρατιστής, υμνητής των περιοριστικών πολιτικών, των μνημονιακών δεσμεύσεων, με ατζέντα πλήρως ευθυγραμμισμένη στις κατευθύνσεις των πλέον πούρων συντηρητικών ευρωπαϊστών και του ΔΝΤ. Το επιβεβαίωσε και πρόσφατα κατά την ομιλία του στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, όπου περίπου υποσχέθηκε την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Ταυτόχρονα εμφάνισε και ένα πρόσωπο που απεχθανόταν την Αριστερά.

Η δήλωση ότι "όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από την ιδεολογική μήτρα της Αριστεράς" έγινε την περίοδο κατά την οποία το σενάριο της "αριστερής παρένθεσης" αποτελούσε κεντρική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι λαϊκίστικες κορώνες του αντιπροέδρου για "αχρείους", "ψεύτες" κ.λπ. συμπλήρωναν και χρωμάτιζαν την γραμμή της Ν.Δ., που υποχρεώθηκαν να ακολουθούν μια σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών σε κάθε τους εμφάνιση.

Ώσπου ήρθαν το "Μακεδονικό" και η υπόθεση Novartis. O Κυρ. Μητσοτάκης έχασε πλήρως τον έλεγχο, οι θέσεις του κόμματος παροπλίστηκαν (“Μακεδονικό”), ενώ τα υπό κατηγορία στελέχη τον υπερφαλάγγισαν.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. δείχνει να έχει αποδειχθεί το τελευταίο διάστημα αυτή την ιδιάζουσα για πολιτικό κόμμα εξουσίας κατάσταση. Δεν υπάρχει ιδεολογία, δεν υπάρχουν αρχές και θέσεις, παρά μια συγκυρία, της παρένθεσης, "να φύγει με κάθε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ", που όμως έχει λάβει πλέον χαρακτηριστικά μονιμότητας.

Όπως έλεγε και ευφυής πολιτικός της συντηρητικής παράταξης, "ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στο ενδεχόμενο διάσπασης, άλλαξε το κόμμα του!” Ή, με άλλα λόγια, όπως έδειξαν και οι περιπτώσεις Παπακώστα και Αντώναρου, προχώρησε ο ίδιος σε διάσπαση χάριν της ενότητας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL