Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Δεν είναι αυτό που νομίζεις

Του Μάνου Χωριανόπουλου

"Ποιον θα πιστέψεις, εμένα ή τα μάτια σου;". Η φράση ανήκει στον Γκράουτσο Μαρξ, που την εκστομίζει με το ανάλογο θράσος όταν η κινηματογραφική του σύζυγος τον πιάνει στο κρεβάτι με άλλη γυναίκα. Είναι μια ατάκα που θυμάμαι κάθε φορά που ένας βουλευτής ή υπουργός επιχειρεί να ζητήσει συγγνώμη λέγοντας κάτι εξωφρενικό όπως αυτό: "Πάνω στην ένταση της στιγμής κατέφυγα σε κάποιες γενικεύσεις, οι οποίες δεν εκφράζουν ούτε εμένα ούτε φυσικά το κόμμα στο οποίο ανήκω. Για τις αναφορές αυτές θέλω να εκφράσω τη λύπη μου και να ζητήσω συγγνώμη από όσους έθιξα".

Ισχυρίζεται ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Δαβάκης ότι αυτά που είπε δεν τον εκφράζουν! "Απαγορεύω σε οποιονδήποτε Αθίγγανο, γύφτο, και δεν συμμαζεύεται, να με ψηφίσει" ήταν η ακριβής του φράση, με την οποία τώρα δεν συμφωνεί.

Όχι, λοιπόν. Τα είπε και τα πιστεύει και μπαίνει και αυτός στον κατάλογο των "εργατών" υπέρ της Ακροδεξιάς και των νεοναζί στη δημόσια σφαίρα. Σε έναν μακρύ και πολύ επιζήμιο για τη Δημοκρατία κατάλογο. Γι' αυτήν τη φράση θα έπρεπε η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να τον απομακρύνει άμεσα, χωρίς "ενοχλήσεις".

Όπως θα έπρεπε να κάνει και κάθε κόμμα του δημοκρατικού τόξου όταν ένα μέλος του χρησιμοποιεί ρατσιστικό ή αγοραίο λόγο. Και τέτοιοι υπάρχουν πολλοί. Δεν είναι θέμα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, είναι θέμα ουσίας. Αυτοί οι άνθρωποι με τα φασιστικά ξεσπάσματα ή το χυδαίο ύφος αλλά και όσοι εισάγουν στον δημόσιο λόγο την ακροδεξιά ή τη νεοναζιστική ρητορική στρώνουν το χαλί στη Χρυσή Αυγή.

Εξοικειώνουν τους πολίτες με τον λόγο του μίσους και κάνουν τις λέξεις βέλη στη φαρέτρα όσων ονειρεύονται επιστροφή σε σκοτεινές εποχές της ευρωπαϊκής Ιστορίας.

Γι' αυτό είναι ευθύνη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να καταδικάσει εμπράκτως τον Θανάση Δαβάκη. Οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL