Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Σαμαρά θα λέτε και θα... ανατριχιάζουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαμαρά θα λέτε και θα... ανατριχιάζουμε

Το 2012, ο Αντώνης Σαμαράς στην προεκλογική του ομιλία υιοθετώντας το λεξιλόγιο της Χ.Α., υποσχόταν πως η Νέα Δημοκρατία “δεν θα αφήσει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι για κάθε παράνομο και για κάθε λαθρομετανάστη”. Ήταν η εποχή που στην Ελλάδα η Αριστερά ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω υποστήριζε πως αυτή η λέξη υποβιβάζει τον κοινωνικό και νομικό πολιτισμό, απαξιώνει ανθρώπους και δημιουργεί ένα υπόστρωμα επί του οποίου βασίζονται ρατσιστικές ιδεολογίες και συμπεριφορές. Ήταν η εποχή που, ενώ το Associated Press αποφάσιζε να απαγορεύσει τη χρήση του όρου “λαθρομετανάστης”, καθώς η λέξη κρίθηκε ως αρνητικά φορτισμένη και η χρήση της συνδέει εξ ορισμού μια ιδιότητα με την τέλεση παράνομων πράξεων, τα δελτία ειδήσεων της ελληνικής τηλεόρασης συναγωνίζονταν από ποια συχνότητα θα ακουστεί πιο πολλές φορές ο όρος “λαθρομετανάστης”.

Τον Μάρτιο του 2014, το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει, καταθέτοντας τροπολογία, από τη Νέα Δημοκρατία να αντικατασταθεί ο “απαξιωτικός, για την ανθρώπινη υπόσταση” όρος “λαθρομετανάστης” από τον δόκιμο όρο “παράτυπος μετανάστης” σε όλες τις κανονιστικές και διοικητικές πράξεις του ελληνικού κράτους. Μια τροπολογία η τύχη της οποίας ακόμη αγνοείται. Έναν χρόνο αργότερα, και συγκεκριμένα το 2015, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κοινοβούλιο υπεραμύνθηκε των βουλευτών της Ν.Δ. λέγοντας: «Πληροφορήθηκα ότι κάνατε επίπληξη σε συναδέλφους που χρησιμοποίησαν τον όρο λαθρομετανάστης. Λογοκρισία σε αυτή την αίθουσα δεν δεχόμαστε. Οι συνάδελφοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα». Τη “φιλελεύθερη” έκρηξη Μητσοτάκη είχε προκαλέσει η σύσταση του προεδρείου της Βουλής προς τους βουλευτές να μη χρησιμοποιούν τον όρο “λαθρομετανάστης”.

Έκτοτε, η εντός Βουλής χρήση του όρου είχε περιοριστεί στις ρατσιστικές ομιλίες των βουλευτών της Χ.Α., αφού ακόμη και οι ομιλητές της Ν.Δ., του Άδ. Γεωργιάδη συμπεριλαμβανομένου, τον είχαν διακριτικά αφαιρέσει από το λεξιλόγιό τους. Όλα αυτά μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Όλα αυτά μέχρι την επανεμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στο βήμα της Βουλής με μια ομιλία που, εκτός όλων των άλλων, περιείχε και την ανατριχιαστική μομφή του πρώην πρωθυπουργού προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Φέρατε 1,5 εκατομμύρια λαθρομετανάστες». Και η σκιά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας απλώθηκε πάνω από το κοινοβούλιο την ώρα που στη Γούτα της Συρίας κάποια παιδιά δολοφονούνται και δεν προλαβαίνουν να γίνουν “λαθρομετανάστες” στο στόμα της ελληνικής Ακροδεξιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL