Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
«Αλήθειες και ψέματα για τη Βενεζουέλα»: Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Αμπελοκήπων τη Δευτέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Αλήθειες και ψέματα για τη Βενεζουέλα»: Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Αμπελοκήπων τη Δευτέρα

Η πρόσκληση της  Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αμπελοκήπων:

Η σύγχρονη ιστορία πάρα πολλών χωρών τώρα πια, χωρίζεται σε προ και μετά ΔΝΤ εποχή. Στο ματαίχμιο των δύο εποχών βρίσκεται και η Βενεζουέλα όταν στις 27 Φλεβάρη του 1989 ξεσπά σε μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Καράκας ένα κύμα διαμαρτυριών και αναταραχών που θα μείνει στην ιστορία με το όνομα Καρακάσο.

Αφορμή ήταν η αύξηση της βενζίνης. Ο πραγματικός όμως λόγος αυτής της λαϊκής εξέγερσης ήταν η εναντίωση των βενεζουελάνων στο «πακέτο λιτότητας» που συμφωνήθηκε από τον τότε πρόεδρο Κάρλος Αντρές Πέρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Καρακάσο έκτοτε θεωρείται ως η πρώτη λαϊκή διαμαρτυρία κατά του νεοφιλελευθερισμού του 20ού αιώνα που με τους 3000 νεκρούς, σήμανε μια ουσιαστική ρήξη στην πολιτική ιστορία της χώρας και οδήγησε τελικά στην εξουσία του Ούγκο Τσάβες.

Οι όροι που περιέχονται στο «πακέτο λιτότητας» για τη Βενεζουέλα αντιγράφονται πιστά στο δικό μας «πακέτο» αρκετές δεκαετίες μετά σε μια γκροτέσκα επανάληψη της συνταγής.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε λαούς που αντιστέκονται με αξιοπρέπεια και μαχητικότητα στον ιμπεριαλισμό και με αφορμή τον εορτασμό 29 χρόνων από το Καρακάσο η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αμπελοκήπων διοργανώνει τη Δευτέρα, 26 Φλεβάρη 2018, στις 19:00, εκδήλωση – συζήτηση με τίτλο:

Στόχος της εκδήλωσης είναι όχι μόνο η αναπόφευκτη ιστορική ανασκόπηση των γεγονότων αλλά και η ανάδειξη κοινών σημείων με τη δική μας ιστορία. Το ντοκιμαντέρ «Βενεζουέλα, το σκοτεινό αίτιο», που θα προβληθεί, είναι μια 40λεπτη παρουσίαση των αιτίων που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας. Θα εξετάσουμε δε, τη χρήση της προπαγάνδας, τη χειραγώγηση την πληροφορίας, την αλλοίωσή της προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον πρέσβη, κ. Φαρίντ Φερνάντες για την τιμή που μας κάνει να παρευρεθεί στην εκδήλωση και να μας μιλήσει για τις «αλήθειες και τα ψέματα» που έχουν κατά καιρούς λεχθεί για τη χώρα του.

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ Ο.Μ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL