Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Τιμή στον πρωτομάρτυρα της ειρήνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τιμή στον πρωτομάρτυρα της ειρήνης

Του Άλκη Φαρμάκη*

Πέραν του ονόματός του, που έχει πάρει από τον κορυφαίο των φιλελλήνων Λόρδο Βύρωνα, ο Δήμος Βύρωνα μπορεί να προβληθεί στον διεθνή χώρο και ως η πόλη του πρωτομάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη. Πρόκειται για τον πρώτο -μάλλον και μοναδικό- άνθρωπο στον κόσμο, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε (5 Μαρτίου του 1951) με την κατηγορία ότι διακινούσε την Έκκληση της Στοκχόλμης για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων.

Γεννημένος στις 12 Ιουνίου 1928, δηλαδή πριν από 90 χρόνια, στα όρια των Δήμων Αθηναίων και Βύρωνα (Νέο Παγκράτι), ο 22χρονος Νίκος Νικηφορίδης, γόνος οικογένειας προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη, συμμετείχε ενεργά από τα 18 του στην Εθνική Αντίσταση έχοντας τη θέση του γραμματέα της ΕΠΟΝ Παγκρατίου. Στη συνέχεια υπέστη τις συνέπειες του Εμφυλίου πολέμου εκτοπιζόμενος στην Ικαρία και τη Μακρόνησο, όπου βασανίστηκε φρικτά. Αφέθηκε ελεύθερος το 1950 και ανέλαβε επικεφαλής του Φιλειρηνικού Μετώπου Νέων.

Με την ιδιότητά του αυτή ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για την οργάνωση εκστρατείας συγκέντρωσης υπογραφών κάτω από την προαναφερθείσα έκκληση. Εκεί συνελήφθη μαζί με 14 συναγωνιστές, φυλακίστηκε και οδηγήθηκε ενώπιον έκτακτου στρατοδικείου κατηγορούμενος για προώθηση “κομμουνιστικής προπαγάνδας”. Προφανώς δεν πρόκειται για μια δίκαιη δίκη ούτε για κατηγορία που μπορούσε να σταθεί σε συνθήκες ομαλότητας. Ωστόσο ο νεολαίος αγωνιστής καταδικάστηκε σε θάνατο. Το δε παλάτι αρνήθηκε να του δώσει χάρη, παρά τις παραστάσεις και εκκλήσεις της οικογένειάς του.

Εδώ και δεκαετίες, με δήμαρχο τον Δημήτρη Νικολαΐδη, ο Δήμος Βύρωνα έχει μετονομάσει την οδό Βασ. Κωνσταντίνου σε Νίκου Νικηφορίδη τιμώντας τον Παγκρατιώτη και Βυρωνιώτη πρωτομάρτυρα της ειρήνης. Δεδομένου όμως ότι στις 12 Ιουνίου 1928 συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη γέννηση του Νικηφορίδη, σκεφτήκαμε να προτείνουμε ως ΠΑΔΟΠ στη σημερινή δημοτική αρχή του Βύρωνα να τιμήσει εκ νέου τον πρωτοπόρο αγωνιστή της ειρήνης.

Ο δήμαρχος Βύρωνα Γρ. Κατωπόδης ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρότασή μας και έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Μπάιρον αποφάσισε ομόφωνα στις 12 Φεβρουαρίου του 2018 να τοποθετήσει προτομή του Νικηφορίδη στη συμβολή των οδών Αρήτης και Νικηφορίδη. Εκτιμούμε ότι η υλοποίηση της απόφασης αυτής θα συνοδευτεί από εκδηλώσεις υπέρ της ειρήνης και του πυρηνικού αφοπλισμού, με πρόσκληση και στον Δήμο Αθηναίων να συμμετέχει. Αν όλα πάνε καλά, παρούσα θα είναι και η αδελφή του αγωνιστή Ολυμπία Νικηφορίδη - Βαζαίου, σήμερα δημότισσα της Αγίας Παρασκευής.

Πρόκειται για σημαντική και επίκαιρη πρωτοβουλία, η οποία τιμάει τις καλύτερες παραδόσεις του λαού του Βύρωνα, που υπήρξε πρωταγωνιστής σε όλους τους κοινωνικούς, δημοκρατικούς και φιλειρηνικούς αγώνες. Τη χρονιά που διανύουμε η υπόθεση της ειρήνης αποτελεί καθήκον πρώτης προτεραιότητας για τους ενεργούς πολίτες, πρωτίστως για τον κόσμο της Αριστεράς.

Τον Νίκο Νικηφορίδη θα τιμήσει το ΠΑΔΟΠ από κοινού με το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης (IPB) με εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Κεντρικό Κτήριο) τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, ώρα 6.00 μ.μ., με ομιλητές την πρόεδρο του IPB Λίζα Κλαρκ, τον συγγραφέα και Θεσσαλονικιό δημοσιογράφο Σπύρο Κουζινόπουλο και τον πρόεδρο του ΠΑΔΟΠ Πάνο Τριγάζη. Την εκδήλωσή μας στηρίζουν και τα ΑΣΚΙ.

* Ο Άλκης Φαρμάκης είναι μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΔΟΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL