Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Πάνω απ' όλα πολιτισμός!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Πάνω απ' όλα πολιτισμός!

Πριν χρόνια, μια δημοσιογραφική αποστολή βρέθηκε σε πόλη της Κίνας που είναι γνωστή για την παραγωγή μαργαριταριών. Κάπου εκεί υπήρχε ένα ενυδρείο, ανοιχτό από το επάνω μέρος, που μέσα είχε στρείδια. Ήταν καλλιέργεια μαργαριταριών. Τριγύρω δεν υπήρχε κάμερα ούτε φύλαξη του χώρου, όμως ούτε κατά διάνοια θα τολμούσε να βάλει κανείς το χέρι του μέσα στα ενυδρεία για να πάρει τα ερμητικά κλειστά στρείδια με τον πολυπόθητο θησαυρό. Γιατί; Επειδή είναι στη νοοτροπία των λαών αυτών, είπε τότε ο ένας από τους υπεύθυνους παραγωγής της ελληνικής αποστολής που θα γύριζε ένα ντοκιμαντέρ για την περιοχή.

Σε μια απεργία με τις γνωστές ταλαιπωρίες που έχει για όσους μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κάποια άτομα κατάφεραν να μπουν σε ένα λεωφορείο. Μεταξύ αυτών δύο αλλοδαποί φοιτητές Νομικής που έχουν ζήσει στο εξωτερικό και σχολίαζαν πως στην Αγγλία δεν θα συνέβαινε ποτέ αυτό το χάος. Επεσήμαιναν πως στο εξωτερικό δεν τολμά κανείς να πετάξει κάτω αποτσίγαρα ούτε καν να περάσει τον δρόμο ως πεζός χωρίς την κατάλληλη σήμανση από τα φανάρια, γιατί για όλα αυτά υπάρχουν πρόστιμα. Οι ίδιοι άνθρωποι, ωστόσο, χτυπούσαν το τζάμι του οδηγού του λεωφορείου να ξεκινήσει γιατί καθυστερούσε περιμένοντας τους υπόλοιπους απελπισμένους επιβάτες μήπως μπορέσουν να μπουν. Ακριβώς όπως συμβαίνει σε τριτοκοσμικές χώρες δηλαδή.

Στο ίδιο λεωφορείο, μια μεσήλικη καθαρίστρια περίμενε να πάει στη δουλειά της οπλισμένη με υπομονή και κατανόηση αφενός προς τον οδηγό (άλλωστε δεν μπορεί ο ίδιος να κάνει κάτι για τη συχνότητα των δρομολογίων), αφετέρου και προς τους μονίμως εκνευρισμένους συμπολίτες της σε τέτοιες περιπτώσεις. Εξηγούσε στους νεαρούς ότι ο πολιτισμός είναι κάτι που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο. Ο σεβασμός προς τον συμπολίτη, προς το περιβάλλον που ζούμε θεωρητικά πρέπει να πηγάζει από τον κάθε έναν ξεχωριστά. Διαφορετικά δεν λεγόμαστε άνθρωποι και δεν μπορούμε να μιλάμε για σεβασμό. Σε αυτή την περίπτωση είμαστε μάλλον μάζα και το σωστό επιβάλλεται διά φόβου - νόμου.

«Πολιτισμός είναι η επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, της πειθούς στη βία, του διαλόγου στον μονόλογο, του πνεύματος στην ύλη» έλεγε ο Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος Γουίλ Ντιράν. Αναφορικά με το τι συνιστά μια πολιτισμένη κοινωνία οι απόψεις διαφέρουν. Πάντα υπάρχει ο διαχωρισμός του είμαι έντιμος επειδή θέλω και όχι επειδή πρέπει. Υπάρχει ως θεωρία τουλάχιστον. Όταν όμως υπάρχει η δυνατότητα να παρανομήσει κανείς χωρίς να τιμωρηθεί; Εκεί διαπιστώνεται ο πολιτισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL