Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η κυβέρνηση ρίχνει το γάντι στον πρόεδρο της Ν.Δ. / "Ο Μητσοτάκης φοβάται ακόμα και την κρίση των βουλευτών του"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση ρίχνει το γάντι στον πρόεδρο της Ν.Δ. / "Ο Μητσοτάκης φοβάται ακόμα και την κρίση των βουλευτών του"

Στο κοινοβούλιο στρέφονται σήμερα όλα τα βλέμματα καθώς στις 9 το πρωί αρχίζει η συζήτηση για την πρόταση σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής εις βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο Novartis.

Η διαδικασία αναμένεται να λάβει τα χαρακτηριστικά μαραθωνίου, αφού δεν αποκλείεται η συζήτηση να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, "ό,τι και αν σημαίνει κάτι τέτοιο από πλευράς χρόνου", σημειώνεται στην απόφαση της διάσκεψης. Έτσι, με ένα τεράστιο διεθνές σκάνδαλο στο επίκεντρο, η σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα χτυπήσει "κόκκινο".

Την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να οδηγήσει την υπόθεση συντεταγμένα στην Προκαταρκτική και έπειτα στη Δικαιοσύνη, η Νέα Δημοκρατία, έπειτα από την επιχείρηση εκφοβισμού των μαρτύρων και την επίθεση στους θεσμούς της Δικαιοσύνης αναμένεται σήμερα να επιχειρήσει... στροφή διά της κάλπης. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να θέσει θέμα διαδικασίας καθώς επιμένει στη μία κάλπη.

Πρωτοφανές αίτημα η μία κάλπη

"Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως για ακόμη μία φορά κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis" σχολίαζε χθες το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπάρξει μία κάλπη για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αντί των δέκα, μίας για κάθε εμπλεκόμενο ξεχωριστά, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων.

Στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως πρόκειται για ένα "πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά αίτημα να στηθεί μία κάλπη για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής", τη στιγμή που τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι δέκα.

"Με τη στάση αυτή όμως ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει όχι μόνο ότι επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου, αλλά και ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της Ν.Δ. στην επικείμενη ψηφοφορία" τονίζουν στο Μαξίμου επισημαίνοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης "αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του". "Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται" σημειώνουν στην Ηρώδου Αττικού.

Όπως συζητούσαν χθες κυβερνητικοί παράγοντες, η αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη εδράζεται στην ανησυχία μην τυχόν και ένας ή περισσότεροι από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους να λάβουν πολύ περισσότερες ψήφους από τους άλλους. Κάτι που θα σηματοδοτούσε το περαιτέρω βάθεμα του ρήγματος στο ήδη ασταθές εσωτερικό της Ν.Δ. Λίγες ώρες αργότερα το Μοσχάτο διέρρεε πως τελικά οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απέχουν από τις κάλπες.

Το 2013 Βενιζέλος - Βορίδης υπερασπίζονταν τις τέσσερις κάλπες

Βέβαια φαίνεται πως στο Μοσχάτο ξεχνούν ότι στην πιο πρόσφατη ψηφοφορία για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής το 2013 σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ η κυβέρνηση της Ν.Δ. έστησε τέσσερις κάλπες, μία ανά πρόσωπο. Με τη σύμφωνη γνώμη, μάλιστα, του Ευ. Βενιζέλου αλλά και του Μ. Βορίδη, ο οποίος δήλωνε ότι αυτή πρόταση "διασφαλίζει τη διαφάνεια".

Διαφθορά και διαπλοκή στοίχισαν πάνω από 80 δισ.

Στόχος ωστόσο της κυβέρνησης σήμερα είναι να αναδειχθεί η ουσία του ζητήματος, του μεγαλύτερου σκανδάλου που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, όπως έγραφε χθες το "Spiegel", στον αντίποδα των τεχνικών και διαδικαστικών ζητημάτων που θέτει η Ν.Δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, πιάνοντας το νήμα από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πρόκειται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και τις προνομιακές σχέσεις που εξασφάλιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε συγκεκριμένες εταιρείες οι οποίες απολάμβαναν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Είναι ενδεικτικό το ότι σε μια περίοδο που το κοινωνικό κράτος κατέρρευσε, ενώ το 25% του ΑΕΠ χανόταν, η υπερτιμολόγηση, οι μαύρες διαδρομές του χρήματος, η διαφθορά και η διαπλοκή στον χώρο της Υγείας κόστισαν περισσότερα από 80 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ενώ το αφήγημα των κυβερνήσεων που οδήγησαν στα Μνημόνια ήταν πως "μαζί τα φάγαμε", η οικονομική ελίτ του κλάδου του φαρμάκου έχτιζε και διατηρούσε ειδικές σχέσεις με τα στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος, κάτι που αναμένεται να αναδείξει ο πρωθυπουργός.

Διαρκής επιχείρηση τρομοκράτησης μαρτύρων από τη Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση για την κυβέρνηση βασική προτεραιότητα παραμένει η υπόθεση να διαλευκανθεί και η Δικαιοσύνη να λειτουργήσει απρόσκοπτα προκειμένου οι ευθύνες να αποδοθούν εάν και όπου υπάρχουν. Αυτό αποτελεί και τη βασική προϋπόθεση προκειμένου να αποφευχθεί η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Την ίδια στιγμή αναμένεται να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στη Ν.Δ. με αφορμή τη γραμμή του κόμματος περί σκευωρίας και "κουκουλοφόρων μαρτύρων". Όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, η αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδεται σε μια διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων, ενώ προχωρά σε ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στην οποία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, "κατά τα λοιπά ομνύει α λα καρτ η Ν.Δ.".

Ποιοι θα μιλήσουν

Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και θα τοποθετηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί και τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται, πλην του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που θα στείλει υπόμνημα από τη Ν. Υόρκη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εισηγητές θα είναι οι Δ. Παρασκευόπουλος, Κ. Δουζίνας, Σ. Λάππας, Ν. Φίλης, η Τ. Χριστοδουλοπούλου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Χρήστος Μαντάς. Επιπλέον θα τοποθετηθούν και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας Στ. Κοντονής, Α. Ξανθός καθώς και οι αναπληρωτές τους Δ. Παπαγγελόπουλος και Π. Πολάκης.

Οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να μιλήσουν, κάτι που δεν αναμένεται βέβαια εκ των πραγμάτων να τηρηθεί. Τέλος, επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής φαίνεται να είναι ο Θ. Δρίτσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL