Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Με δέκα κάλπες σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με δέκα κάλπες σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή

Με 10 κάλπες -μία για κάθε αναφερόμενο πολιτικό πρόσωπο-, αλλά στη θέση του ονόματος πάνω στην κάλπη να είναι ένας αριθμός, θα πραγματοποιηθεί αργά σήμερα το βράδυ η ψηφοφορία για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis. Η πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση εγκρίθηκε με ευρύτερη πλειοψηφία και έτσι κατέπεσε ο πολιτικός στόχος της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να μην υπάρξει ψήφος για πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάλπες θα αντιστοιχούν στα εξής ονόματα:

Κάλπη 1: Αβραμόπουλος Δημήτρης

Κάλπη 2: Βενιζέλος Ευάγγελος

Κάλπη 3: Γεωργιάδης Άδωνις

Κάλπη 4: Κουτρουμάνης Γιώργος

Κάλπη 5: Λοβέρδος Ανδρέας

Κάλπη 6: Λυκουρέντζος Ανδρέας

Κάλπη 7: Πικραμμένος Παναγιώτης

Κάλπη 8: Σαλμάς Μάριος

Κάλπη 9: Σαμαράς Αντώνης

Κάλπη 10: Στουρνάρας Γιάννης

Οι κάλπες θα είναι απλώς αριθμημένες και δεν θα γράφουν ονόματα. Σε κάθε βουλευτή θα δοθούν 10 ψηφοδέλτια και 10 λευκά. Το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει την κατηγορία (που είναι ίδια για όλους), το όνομα του πολιτικού, την ψήφο (ναι, όχι, παρών) και τον αριθμό της κάλπης που θα αφορά κάθε αναφερόμενο. Οι φάκελοι θα δίνονται από την εφορευτική. Δεν θα ψηφίζει κανείς από τους αναφερόμενους στην κάλπη του, ενώ ψηφοδέλτιο που θα πέσει σε άλλη κάλπη θα είναι άκυρο.

Υπέρ και κατά

Η πρόταση του Ν. Βούτση για 10 κάλπες πλειοψήφησε με 14- 8. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες. Κατά ήταν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι. Παρών ψήφισαν η Χρυσή Αυγή και ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης, ενώ απουσίαζαν ο πρ. πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Λαμπρούλης.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επεδίωξαν ανεπιτυχώς να διεξαχθεί μία ψηφοφορία με ειδική αναφορά την πρόταση σύγκλησης της Προκαταρκτικής Επιτροπής χωρίς να υπάρχει δυνατότητα για ψήφο στα πρόσωπα.

Όμως η πρόταση Βούτση αποδείχθηκε ότι είχε και τη συναίνεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής καθώς υπήρχε πλήρης συνεννόηση με τον πρόεδρό της καθηγητή Κώστα Μαυρία. Για να αλλάξει τις εντυπώσεις η Ν.Δ. ζήτησε γραπτή γνωμοδότηση, αλλά ο Ν. Βούτσης ξεκαθάρισε ότι "για οποιοδήποτε θέμα προκύψει αποφαίνεται η Βουλή. Δεν χρωστά τίποτα η Επιστημονική Υπηρεσία να γνωμοδοτεί επί παντός". Διαβεβαίωσε δε ότι ο Κ. Μαυρίας συμφωνεί "με την πρότασή μου".

Η συζήτηση

Η συζήτηση ξεκινά στις 9 το πρωί και εκτιμάται ότι η ψηφοφορία μπορεί να αρχίσει στα 10 το βράδυ. Θα γίνει μία συνεδρίαση και συγκεκριμένα:

* Κύκλος εννέα βουλευτών από κόμματα και ανεξάρτητους για 10 λεπτά.

* Κύκλος 16 βουλευτών (6 ΣΥΡΙΖΑ, 3 Ν.Δ., ένας από κάθε κόμμα και ανεξάρτητος) για 7 λεπτά.

* Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι για 12 λεπτά (αν έχει μιλήσει ήδη ο αρχηγός του κόμματος για 8 λεπτά).

* Οι αναπληρωτές υπουργοί θα μιλήσουν πριν τους αρχηγούς.

* Οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. για 20 λεπτά και οι άλλοι αρχηγοί για 15 λεπτά.

* Οι αναφερόμενοι πολιτικοί για 20 λεπτά. Όμως δεν θα μπορούν να πάρουν τον λόγο όταν θα ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Ο Ν. Βούτσης ενημέρωσε πως η διάρκεια της Προκαταρκτικής Επιτροπής θα είναι για ένα μήνα με δυνατότητα για παράταση και ότι θα έχει 21 μέλη (10 ΣΥΡΙΖΑ, 5 Ν.Δ. και από ένα από όλα τα άλλα κόμματα).

Θ. Παφίλης: "Χωρίς κουκούλες"

Μιλώντας με δημοσιογράφους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είπε πως "θέλουμε διερεύνηση ανεξάρτητα από κωλύματα και προσχήματα μέχρι τέλους. Όχι όπως στην υπόθεση Παπαντωνίου. Εμείς τότε είπαμε να συνεχιστεί η έρευνα γνωρίζοντας ότι υπάρχει παραγραφή". Ακόμη είπε ότι πρέπει "να έρθουν οι μάρτυρες χωρίς κουκούλες να καταθέσουν. Όχι κόλπα, όχι από μακριά".

"Το ερώτημα είναι προσωποποιημένη ψήφος ή όχι. Οι 10 κάλπες προβλέπονται από τον Κανονισμό. Μπορεί να γίνει μία, αν οι 5 εν ενεργεία βουλευτές πουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία" είπε ο Θ. Παφίλης και σημείωσε πως "από άποψη διαδικασίας το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα ψηφίσεις υπέρ, κατά ή παρών. Δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος αλλά ότι πρέπει να κριθούν από την Επιτροπή. Είμαστε απ' έξω από τα παιχνίδια που παίζουν η κυβέρνηση και η Ν.Δ.".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL