Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Εικονικές διακοπές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εικονικές διακοπές

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.

Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,

ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.

Κ.Π. Καβάφης

Η εκτόξευση του επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου της ιδιωτικής εταιρείας Space X χαιρετίσθηκε σαν ένα μεγάλο βήμα για τη μείωση του κόστους των διαστημικών ταξιδιών. Πέρα από τις ερευνητικές και στρατιωτικές εφαρμογές ανοίγει -θεωρητικά τουλάχιστον- ο δρόμος για «φτηνό τουρισμό» στο διάστημα με πτήσεις που θα είναι προσιτές σε περισσότερο κόσμο και όχι μόνο σε μερικούς εκκεντρικούς εκατομμυριούχους που αναζητούν έντονες συγκινήσεις. Για δισεκατομμύρια ανθρώπους παραμένει άπιαστο όνειρο όχι μόνο το ταξίδι στο διάστημα, αλλά οι ολιγοήμερες διακοπές.

Σε αυτή την περισσότερο «προσγειωμένη» ανάγκη του μέσου ανθρώπου - καταναλωτή έρχεται να δώσει λύση μια ιαπωνική εταιρεία που προσφέρει φτηνά πακέτα για δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στο εξωτερικό με κόστος κατ’ άτομο μόλις 6.600 γεν (περίπου 60 ευρώ) μετ’ επιστροφής. Αλλά με μια σημαντική διαφορά από άλλες προσφορές: οι επιβάτες της First Airlines δεν σηκώνονται καν από τα αναπαυτικά αεροπορικά καθίσματα της πρώτης θέσης. Στο Τόκιο, σε μια αίθουσα που μοιάζει με καμπίνα αεροσκάφους φορούν τις κλασικές ζώνες ασφαλείας που προσδίδουν περισσότερο ρεαλισμό, παρακολουθούν τις οδηγίες των αεροσυνοδών, ενώ απολαμβάνουν και ένα αεροπορικό γεύμα. Στη διάρκεια του δίωρου εικονικού ταξιδιού φορούν τρισδιάστατα γυαλιά, μέσα από τα οποία «περιδιαβαίνουν» τα σημαντικότερα αξιοθέατα π.χ. του Παρισιού ή της Ρώμης, της Χαβάης, της Νέας Υόρκης.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας λένε κάνουν χρυσές δουλειές από την έναρξη της επιχείρησης το 2016 και ότι όλες οι προσεχείς «πτήσεις» είναι γεμάτες. Οι περισσότεροι επιβάτες, λένε, είναι μεσήλικες ή ηλικιωμένοι που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, δυσκολεύονται όμως στις μετακινήσεις εξαιτίας προβλημάτων υγείας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί.

Ορισμένοι άλλοι πελάτες αντιμετωπίζουν το θέμα από την... πρακτική του πλευρά. «Τα πραγματικά ταξίδια έχουν μεγάλη φασαρία, κοστίζουν πολύ και καταναλώνουν πολύ χρόνο», δήλωσε στον “Guardian” ο 39χρονος Τακάσι Σακάνο μετά από τις δίωρες... διακοπές που έκανε στο Παρίσι. Την επόμενη φορά, είπε, σχεδιάζει να πάει για εικονικές διακοπές στη Ρώμη.

Η επιτυχία αυτών των «ταξιδιών» είναι τόσο μεγάλη που η First Airlines σχεδιάζει παρόμοιες «πτήσεις» στο εσωτερικό της Ιαπωνίας, που θα συνοδεύονται από τοπικές σπεσιαλιτέ. Σε μια χώρα όπου οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά σκοτώνονται στη δουλειά, υπάρχει προφανώς μεγάλη πελατεία για εικονικές διακοπές. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αλλοτρίωση;

Ο θαυμαστός κόσμος της επιχειρηματικότητας εξαντλεί την εφευρετικότητά του όχι μόνο στο να κάνει λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις αλλά και να προσφέρει λύσεις για πραγματικές και τεχνητές ανάγκες, με το αζημίωτο φυσικά.

Μέχρι να γίνουν προσιτές οι διακοπές στο διάστημα, η ανθρωπότητα πιθανώς θα βιώσει προηγουμένως ανάλογα ταξίδια εικονικού τύπου. Εξάλλου η προσομοίωση αποτελεί στοιχείο της αναγκαίας εκπαίδευσης, τον προθάλαμο σε έναν θαυμαστό καινούργιο κόσμο ταξιδιών χωρίς... Ιθάκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL