Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Αποκλιμάκωση της έντασης, σε επαγρύπνηση οι Ελληνικές δυνάμεις / Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και αποφασιστικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκλιμάκωση της έντασης, σε επαγρύπνηση οι Ελληνικές δυνάμεις / Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και αποφασιστικότητας

"Επέδειξες ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα": Αυτά ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα προς τον κυβερνήτη του σκάφους του Λιμενικού Γαύδος το πρωί της Πέμπτης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ναυτιλίας και στον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος. Ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα είναι και το πλαίσιο που καθορίζει τον χειρισμό της κατάστασης από την πλευρά της Αθήνας, από τις πρώτες στιγμές μετά το επικίνδυνο επεισόδιο το βράδυ της Δευτέρας στα Ίμια.

Η χειρότερη έκβαση του επεισοδίου αποφεύχθηκε χάρη στους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε κορυφαίο επίπεδο ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κάτι που μέχρι την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα δεν θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο. Οι φουρτούνες που ξεσήκωσε ο παρολίγον εμβολισμός -και στο χειρότερο σενάριο η βύθιση- του Γαύδος από την τουρκική ακταιωρό Umut δεν κλιμακώθηκαν, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις άμεσες διπλωματικές κινήσεις που πραγματοποίησε η Αθήνα προς την Άγκυρα. Στην επαναφορά της νηνεμίας στο Αιγαίο κομβικό ρόλο έπαιξε η επικοινωνία που είχαν Τσίπρας και Γιλντιρίμ το πρωί της Τρίτης, όπου συμφωνήθηκε να υπάρξει αποκλιμάκωση και αποκατάσταση της ηρεμίας μέσω του ανοιχτού διπλωματικού διαλόγου.

Στην ίδια συνομιλία, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε χωρίς περιστροφές για γεγονότα που "υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο". Παράλληλα, συμφωνήθηκε να δρομολογηθεί συνάντηση των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας τον ερχόμενο Μάιο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να εξεταστούν αμοιβαία μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Αποκλιμάκωση μεν, επαγρύπνηση δε

Η εικόνα αποκλιμάκωσης και ηρεμίας ωστόσο δεν συνεπάγεται τον εφησυχασμό της ελληνικής πλευράς. Όπως ανέφερε στην "Α" κυβερνητικός παράγοντας, η νευρικότητα της Τουρκίας, που μεταφράζεται με επικίνδυνους "τσαμπουκάδες" σε συνδυασμό με τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα στο εσωτερικό για τον Ερντογάν, με βασικό αυτή την περίοδο την ήττα που καταγράφει η επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας" στο Αφρίν της Συρίας και οι άτσαλες κινήσεις όπως το μπλόκο στην ιταλική ΕΝΙ στο οικόπεδο 3 στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν αφήνουν περιθώρια "χαλάρωσης".

Αντίθετα, οι ελληνικές δυνάμεις παρακολουθούν την κατάσταση με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας και της ηρεμίας στην περιοχή. Υπογραμμίζεται όμως με κάθε τρόπο πως δεν θα γίνει επιτρεπτό να επανέλθει μια πρότερη κατάστασης ευθείας αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας. "Είμαστε έτοιμοι για τα πάντα, έχουμε σενάρια για όλα και η αποφασιστικότητά μας είναι στο 100%" δήλωσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας.

Αυστηρό ήταν και το μήνυμα που έστειλε μιλώντας στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ο πρωθυπουργός. "Η Ελλάδα", υπογράμμισε, "δεν είναι μια χώρα που παίζει παιχνίδια", αλλά χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια "απολύτως ανεύθυνη στάση από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές".

Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα δεν αφήνει κανένα περιθώριο επαναφοράς της κουβέντας για "γκρίζες ζώνες" ή για ευθεία αμφισβήτηση όπως αυτή στην οποία προχώρησε το τουρκικό ΥΠΕΞ. "Τα δικά μας ανατολικά σύνορα είναι τα ανατολικά σύνορα ολόκληρης της Ε.Ε." ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. "Και αυτό", σημείωσε, "είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν στοιχειώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου". "Και να θυμούνται", πρόσθεσε, "ότι οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρέφονται ενάντια ολόκληρης της Ε.Ε.".

"Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ούτε για την Ελλάδα ούτε για το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1. "Ανιστόρητη και απαράδεκτη η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας" είπε ο Δ. Βίτσας, συμπληρώνοντας ότι "κάπου στα χαρτιά τους θα βρουν τη συνθήκη που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ιταλία και θα βρουν τη συνθήκη με την οποία η περιοχή αποδόθηκε στην Ελλάδα με συνυπογραφή της Σοβιετικής Ένωσης".

Για πάγια θέση όλων των διεθνών οργανισμών και προφανή θέση της χώρας μας ότι τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα μίλησε ο Δ. Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος "βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας και της γελοιότητας".

Διεθνής καταδίκη

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση και η διπλωματία προχώρησαν άμεσα στη διεθνοποίηση του ζητήματος, της έντασης των απειλών και των επικίνδυνων προκλήσεων με την ανάδειξη σε όλα τα διεθνή φόρα. Ήδη από την πρώτη στιγμή, ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος έθεσε το ζήτημα στον γ.γ. του ΝΑΤΟ και στους υπουργούς της συμμαχίας, ενώ αυστηρή υπήρξε η καταδίκη από πλευράς Κομισιόν. Την ίδια στιγμή, επιδιώκεται η αυστηρότερη καταδίκη από πλευράς Ουάσιγκτον. "Εργαζόμαστε και επιδιώκουμε και σαφέστερες τοποθετήσεις από το State Department, αλλά και από τον ΟΗΕ" σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η έκφραση ανησυχίας, "που είχε σαφή κριτική προς την Τουρκία, από την πλευρά της Ρωσίας".

Ταυτοχρόνως, η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί όλα τα διαπραγματευτικά όπλα όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της γείτονος. "Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και πολιτικά και διπλωματικά και διεθνώς για να σταματήσει αυτή η προκλητική συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας και αυξάνουμε όλες τις πιέσεις και χρησιμοποιούμε όλα τα διαπραγματευτικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας", είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ώρα της αλήθειας για τη Novartis

Στο "κόκκινο" αναμένεται να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο την εβδομάδα που έρχεται μετά τη μικρή παύση της Καθαράς Δευτέρας, αφού την Τετάρτη θα διεξαχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια και η ψήφιση για τη συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα εξετάσει τη δικογραφία του σκανδάλου Novartis. Σύμφωνα με τα δεδομένα έως την ώρα που έκλεινε το φύλλο της "Α", θα στηθούν δέκα κάλπες για τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Διαδικασία με την οποία η Ν.Δ. διαφώνησε την Πέμπτη, ζητώντας να υπάρξει μία κάλπη για όλους.

Την ίδια στιγμή, αν και ο Κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για ανάγκη να χυθεί "άπλετο φως", η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να "μυρίζει" ενοχή. "Υπάρχει σκάνδαλο που είναι διεθνές" παραδέχτηκε από το βήμα της Κ.Ο. της Ν.Δ., υιοθετώντας όμως παράλληλα τη ρητορική Σαμαρά, ο οποίος προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης στον πρωθυπουργό, στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, και στους μάρτυρες. "Ο κ. Σαμαράς να μηνύσει και το FBI. Έτσι θα αποκτήσει μεγαλύτερη 'αξιοπιστία' η θεωρία συνωμοσίας που διακινεί" σχολίαζε το Μαξίμου, κάνοντας λόγο για μανία καταδίωξης του πρώην πρωθυπουργού.

Επιπλέον, ο πρόεδρος και οι εισαγγελείς του Άρειου Πάγου με αυστηρή ανακοίνωσή τους τονίζουν πως "ο δημόσιος λόγος, με τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίματος νηφαλιότητας που απαιτείται".

"Αυτό που θα πρέπει να κάνει η Ν.Δ. είναι να συμβάλει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στη διαλεύκανση της αλήθειας" τόνιζε μιλώντας την ΕΡΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτιμώντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να το κάνει, κατηγορώντας τη για "μια απολύτως φοβική και ενοχική συμπεριφορά όλο το τελευταίο διάστημα". Όπως τονίζουν στο Μαξίμου, ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει γίνει έρμαιο της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του, κάτι που συμπαρασύρει το σύνολο της παράταξης και δεν του επιτρέπει να κινηθεί με τρόπο επωφελέστερο για αυτή.

Κοινός τόπος στα κυβερνητικά "πηγαδάκια" είναι ότι η ενοχή και η νευρικότητα της "γαλάζιας" παράταξης φαίνεται από την επίθεση και τις απειλές σε βάρος των προστατευόμενων μαρτύρων, με πρακτικές που θυμίζουν κόζα νόστρα. "Γραμμή" που μαρτυρά την αδυναμία των "γαλάζιων" στελεχών να τοποθετηθούν επί της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL