Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Αυστηρό μήνυμα Αλ. Τσίπρα προς Τουρκία: / "Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστηρό μήνυμα Αλ. Τσίπρα προς Τουρκία: / "Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της"

Αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα Τουρκία αλλά και μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στον απόηχο της πρόσφατης τουρκικής πρόκλησης στα Ίμια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει ούτε να δεχθεί ούτε να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητάς της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων”. Σημείωσε πως “δεν είναι μια χώρα που παίζει παιχνίδια, αλλά χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή”. Κάλεσε όσους ενοχλούνται από την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή “να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα”, η οποία και “επιβάλλει απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της περιφερειακής συνεργασίας”.

Ανεύθυνη στάση

Μίλησε για περιστατικά τις τελευταίες μέρες “που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο” και τόνισε ότι “το πρόσφατο περιστατικό ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της Τουρκικής Ακτοφυλακής, στάσης που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές”. Επισήμανε ότι το δυναμικό του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται στο Αιγαίο για να σώζουν ζωές, όχι για να θέτουν σε κίνδυνο ζωές.

“Η Ελληνική Ακτοφυλακή”, είπε, “βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας. Με ισχυρή παρουσία. Σε στενή συνεργασία με τη Frontex, η οποία διεξάγει την πιο μεγάλη της επιχείρηση στις ελληνικές θάλασσες, στο Αιγαίο”. Υπογράμμισε ότι τα δικά μας ανατολικά σύνορα είναι τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι αυτό “πρέπει να το λαμβάνουν υπ’ όψιν όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου”. Σε αυτό το πλαίσιο τους κάλεσε να θυμούνται ότι “οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρέφονται εναντίον ολόκληρης της Ε.Ε.”.

“Η ψυχραιμία συνιστά γενναιότητα”

Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με το πλήρωμα του περιπολικού ανοικτής θαλάσσης 090 “Γαύδος”, που εμβολίστηκε στα Ίμια από την τουρκική ακταιωρό, και είπε στον κυβερνήτη πως η ψυχραιμία που επέδειξε ήταν γενναιότητα. Νωρίτερα είχε ενημερωθεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιτήρησης και Ελέγχου Συνόρων, το οποίο περιλαμβάνει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, καθώς και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού.

Στην ομιλία του, την οποία παρακολουθούσε και το πλήρωμα, ο πρωθυπουργός εξήρε τη στάση του Σώματος κατά την επιτέλεση του καθήκοντός τους, αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζουν. “Στις κρίσιμες στιγμές”, είπε, “η επίδειξη ψυχραιμίας δεν συνιστά μονάχα στάση ευθύνης, αλλά και στάση γενναιότητας", για να τονίσει ότι, “αντιθέτως -και ας το κρατήσουν αυτό καλά κάποιοι-, η θρασύτητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί μονάχα στάση ανευθυνότητας, αλλά στάση δειλίας, θρασυδειλίας”. “Με απόλυτη νηφαλιότητα, ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα θα διαφυλάξουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Λ.Σ. θα συνεχίσει να σώζει ζωές αλλά και να επιτηρεί τα σύνορα της χώρας, που αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της Ε.Ε., με “θάρρος και πατριωτική ευθύνη, με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα στις δύσκολες στιγμές”.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την επιχειρησιακή αρτιότητα

"Πανευρωπαϊκής σημασίας επιτυχία του Λιμενικού Σώματος με την εξάρθρωση του ναρκόπλοιου Noor1, με πάνω από δύο τόνους ηρωίνη που προοριζόταν και για την ελληνική αγορά"

Μιλώντας για το έργο του Λ.Σ., πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες και με κίνδυνο της ζωής τους, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε τις εκατοντάδες των περιπτώσεων συντονισμένων επιχειρήσεων αποτροπής παράνομης εισδοχής ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας από το εξωτερικό. Αποτελέσματα που “καταδεικνύουν την αναβαθμισμένη δράση απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα των ναρκεμπόρων και των λαθρεμπόρων”, αλλά και την “επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, την επαγγελματική αρτιότητα, το θάρρος, την ετοιμότητα των στελεχών του Λ.Σ.”. Επισήμανε ότι συνολικά κατά τον τελευταίο χρόνο κατασχέθηκαν πάνω από 14 τόνοι ναρκωτικές ουσίες και έγιναν πάνω από 490 συλλήψεις διακινητών, που συνελήφθησαν επ’ αυτοφόρω από τα στελέχη του Λιμενικού σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου. Παρόμοια και τα αποτελέσματα για το λαθρεμπόριο καπνικών, όπου κατασχέθηκαν την προηγούμενη χρονιά πάνω από 45 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα.

Στην κορυφή αυτών των περιπτώσεων εξάρθρωσης εγκληματικών συμμοριών στον χώρο της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών τοποθέτησε την “πανευρωπαϊκής σημασίας επιτυχία του Λ.Σ. με την εξάρθρωση του ναρκόπλοιου Noor1, με πάνω από δύο τόνους ηρωίνη που προοριζόταν και για την ελληνική αγορά”.

Περήφανοι για τη διάσωση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων

Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στον κομβικό ρόλο του Λ.Σ. καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που αντιμετώπισε η Ευρώπη, η οποία όμως πέρασε από τις πλάτες της χώρας. Σημείωσε ότι αυτά τα τρία χρόνια άνδρες και γυναίκες του Λ.Σ. υπό αντίξοες συνθήκες διέσωσαν δεκάδες χιλιάδες ζωές. “Είμαστε ευγνώμονες και αισθανόμαστε περήφανοι όταν βρισκόμαστε στα διεθνή φόρα και κάνουμε αναφορά στο δικό σας σθένος, την ευθύνη, την επαγγελματική στάση, την ανθρωπιά”, τους είπε. Την ίδια στιγμή, επισήμανε, «που κάποιες άλλες χώρες στην Ε.Ε. δεν επιδεικνύουν το ίδιο σθένος υπεράσπισης των παναθρώπινων αξιών και χτίζουν τείχη και φράχτες, εμείς βάζουμε πρώτη αξία την ανθρώπινη ζωή".

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους, στηρίζοντας το έργο των ανθρώπων του Λιμενικού Σώματος. Είπε πως η ψυχή που διαθέτουν κατά την επιτέλεση του καθήκοντός τους “είναι το πιο σημαντικό αποτρεπτικό όπλο που διαθέτουν και το Λ.Σ. και οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας”.

Π. Κουρουμπλής: Το Λιμενικό επιτηρεί τα ελληνοευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα

“Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίζει όλους εκείνους που επιτελούν ευσυνείδητα τον ρόλο τους σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα”, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καλωσορίζοντας τον Αλ. Τσίπρα. Είπε πως η παρουσία του πρωθυπουργού στο υπουργείο “τονώνει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης όλων μας και βεβαίως των ανθρώπων του Λιμενικού Σώματος που έχουν την ευθύνη να επιτηρούν τα ελληνοευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα και να καταπολεμούν με κάθε τρόπο το οργανωμένο έγκλημα στη θάλασσα είτε αυτό αφορά τις ναρκωτικές ουσίες που επιχειρούν διάφορα συμφέροντα να διακινούν είτε την εμπορία όπλων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL