Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Ο "σκευωρός" Σαλμάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Ο "σκευωρός" Σαλμάς

Sir Edward Poynter, "Επίσκεψη στον Ασκληπιό", 1880

"... Είμαι στη λύση του προβλήματος και όχι στο πρόβλημα (διάβαζε σκάνδαλο Novartis). Τελεία και παύλα.” Τάδε έφη Σαλμάς. Το “τελεία και παύλα” για ποιον νομίζετε το είπε; Για την κυβέρνηση ή για την αντιπολίτευση; Για τον Κούλογλου, που ισχυρίστηκε ότι ο Σαλμάς ζήτησε να είναι προστατευόμενος μάρτυρας -κουκουλοφόρος δηλαδή για κάποιους-, ή για τον Μητσοτάκη, που αμέσως κατήγγειλε την όλη υπόθεση ως σκευωρία; Για τους “σκευωρούς” δηλαδή ή για τους ισχυριζόμενους ότι πρόκειται για σκευωρία; Εγώ πάντως, με το διεστραμμένο μου μυαλό, θεωρώ ότι το είπε γι’ αυτούς που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για σκευωρία. Και το είπε μάλιστα χωρίς κουκούλα, μπας και τη γλιτώσει από κανένα... “ατύχημα” στην Αττική Οδό. “Τελεία και παύλα” τους λέει με την εξής αποκαλυπτική δήλωσή του: Εγώ (δηλαδή αυτός) σας το έλεγα (εννοεί όσους καμώνονται ότι δεν υπήρχαν πολιτικοί εμπλεκόμενοι) εδώ και χρόνια. “...εγώ (δηλαδή αυτός) είμαι στη λύση του προβλήματος (δηλαδή του σκανδάλου) και όχι στο πρόβλημα (στο σκάνδαλο)” λέει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας επί Νέας Δημοκρατίας.

Υπάρχει λοιπόν ένα πρώην κυβερνητικό στέλεχος επί Ν.Δ., ο κ. Σαλμάς, που ισχυρίζεται δημόσια τώρα -και χωρίς κουκούλα- ότι υπήρχε σκάνδαλο ήδη επί υπουργίας του. Άρα, λοιπόν, το “τελεία και παύλα” ο άνθρωπος δεν το λέει για την κυβέρνηση, που καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση για “σκευωρία”, αλλά για το κόμμα του που κυβερνούσε εκείνη την περίοδο. Και τι άλλο λέει ο άνθρωπος; Ότι τα πορίσματα που βγήκαν επί υπουργίας του τα έστειλε στον Λέανδρο Ρακιντζή (επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που ανανέωνε μόνος του επί 6,5 χρόνια τη θητεία του), ο οποίος, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σαλμάς, δεν τα έστελνε στη Δικαιοσύνη. Αλλά λέει και κάτι άλλο ο άνθρωπος. Τα στοιχεία που είχε από τα πορίσματα τα παρέδωσε στην Αμερική (sic!) “γιατί εδώ (στην Ελλάδα δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας) τα κουκούλωναν (sic!) τα πορίσματα”. (Κάτι μου θυμίζει “το κουκούλωμα” που από τότε ήδη είχε ανακαλύψει ο κ. Σαλμάς, αλλά τώρα όμως ομολογεί.)

Ποιοι κουκουλοφόροι -χωρίς εισαγωγικά κατά τον κ. Σαλμά- κουκούλωναν αυτά τα πορίσματα και δεν έφταναν στη Δικαιοσύνη; Και γιατί δεν τα παρέδιδε ο ίδιος, αυτοπροσώπως, στην ελληνική Δικαιοσύνη αλλά προτίμησε να δώσει στοιχεία από αυτά τα τρία πορίσματα σε δικηγορικό γραφείο στην Αμερική - αλήθεια, ποιος πλήρωσε το ταξίδι του; (Δεν πιστεύω να το πλήρωσε κι αυτό η Novartis με τέτοιο χούι που έχει) Εμπιστευόταν δηλαδή ο κ. Σαλμάς ένα αμερικάνικο δικηγορικό γραφείο περισσότερο από την ελληνική Δικαιοσύνη ή φοβόταν κάτι από τις αποκαλύψεις του από τη στιγμή που θα έβγαινε πια από το γραφείο της Εισαγγελίας; Σκέφτηκε, φαίνεται, τους μάρτυρες του Noor 1 και τον εμπρησμό στην Αττική Οδό, με το δίκιο του ο άνθρωπος. Και επειδή δεν πιστεύω ότι ο κ. Σαλμάς είναι κάποιος που θεωρεί ότι η ελληνική Δικαιοσύνη κουκουλώνει σκάνδαλα και σίγουρα δεν είναι ο πρώτος Έλληνας που δεν την εμπιστεύεται (ως γνωστόν, δεν υπάρχει Έλληνας που δηλώνει ότι δεν την εμπιστεύεται και αυτό θα δηλώσει και ο ίδιος), καταλήγω στο λογικό συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος φοβόταν κι ας ήταν κοτζάμ αναπληρωτής υπουργός.

Τι φοβόταν; Φοβόταν ότι κάποιοι θα τον “τρώγαν λάχανο”. Φοβόταν όμως και τη λύση να είναι “κουκουλοφόρος” μάρτυρας, γιατί κάποιο σαΐνι δημοσιογράφος θα τον ξεμπρόστιαζε, με αποτέλεσμα ο Μητσοτάκης να του πει ότι στη (Νέα) Δημοκρατία η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα. Ο Οικονόμου θα του έσπαγε τα χέρια. Ο Λοβέρδος θα τον έβρισκε, αφού η Ελλάδα είναι τόσο μικρή. Ο Βενιζέλος θα τον ρώταγε στ’ αυτί: "Δυστυχή, νόμιζες ότι για πολύ καιρό θα ήσουν προστατευόμενος μάρτυρας;". Ο Βορίδης μπορεί να του έκοβε με κανένα τσεκούρι το κεφάλι, μόλις έβγαζε την κουκούλα. Ο Άδωνις θα τον υποχρέωνε να πουλάει... νανοκουκούλες. Τέτοια ξεφτίλα! Μπροστά σε τέτοιους φόβους και τέτοια ντροπή του ήρθε μια σατανική σκέψη. Να λεηλατήσει τα φυσικά και ηλεκτρονικά αρχεία των υπηρεσιών που ασχολούνταν με την τιμολόγηση των φαρμάκων ώστε να χαθούν αποδείξεις για τη διαλεύκανση του σκανδάλου, όπως επιβεβαίωσε και η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπασπύρου και έστησε με τον... ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη “σκευωρία”.

Δεν θέλω αντιρρήσεις για το σενάριό μου. Τελεία και παύλα.

Κώστας Βρατσάλης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL