Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Φ. Βάκη σε Β. Κικίλια: Πατριωτισμός με Novartis, Παπασταύρου και Paradise Papers δεν γίνεται (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Βάκη σε Β. Κικίλια: Πατριωτισμός με Novartis, Παπασταύρου και Paradise Papers δεν γίνεται (Video)

Υπενθύμισε στον κ. Κικίλια ότι «πατριωτισμός είναι να υπερασπίζεσαι δημόσιο χρήμα και να υπερασπίζεσαι τα δημόσια συμφέροντα» προσθέτοντας ότι σε πλήρη αντίθεση το κόμμα του είχε στήσει ένα πολιτικό σύστημα με σημαία τη μίζα.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η πρωινή συζήτηση στο ΣΚΑΙ όπου η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μέμφθηκε τον κ. Κικίλια για μκροκομματική εκμετάλλευση στα εθνικά θέματα, ενώ λίγο νωρίτερα ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση για εθνομηδενισμό και ενδοτικότητα στα εθνικά ζητήματα.

«Ντροπή σας. Εκμεταλλεύεστε εθνικά θέματα για να κάνετε μικροπολιτική» του απάντησε η κ. Βάκη εξηγώντας ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις από την ελληνική πλευρά.

«Έντονο διπλωματικό διάβημα έκανε το υπουργείο Εξωτερικών. Εξωτερική πολιτική με κραυγές δεν γίνεται. Χάριν της ενότητας του κόμματος σας που κυριαρχεί η ακροδεξιά  εκμεταλλεύεστε εθνικά θέματα για να κάνετε μικροπολιτική. Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να έχουμε συναίνεση» είπε η κ. Βάκη.

«Πατριωτισμός είναι να οικοδομείς σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητας με τους γείτονές σου» υποστήριξε η κ. Βάκη ενώ ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση για  εθνομηδενισμό «είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με εθνομηδενιστές». Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησε αν «επιστρέψαμε στο μετεμφυλιακό κράτος; Σε ποια δεκαετία είμαστε;» καλώντας τη Ν.Δ. αν είναι «με το 1992, ή το Βουκουρέστι».

Η συζήτηση μεταφέρθηκε όπως ήταν φυσικό και στο χθεσινό συμβάν στα Ίμια όπου η κ. Βάκη σχολίασε: «Η χώρα μας πρέπει να κινητοποιεί την διπλωματία της για να θέτει διαρκώς τα όρια. Χρειάζεται αποκλιμάκωση της έντασης και η καταδίκη και η απομόνωση της Τουρκίας από την διεθνή κοινότητα».

Τέλος, έντονα αντέδρασε στα επιχειρήματα της Ν.Δ. περί σκευωριών.  «Όλα σκευωρίες δημιουργεί η κυβέρνηση. Έχετε γίνει περίγελος με αυτά που λέτε, η κυβέρνηση και το FBI έχει αλώσει και ελληνοτουρκική κρίση δημιουργεί για να αποσπάσει την προσοχή» είπε.

Δεν υπάρχει πατριωτισμός με λάβαρο τη μίζα

Σε σχετική ανακοίνωσή της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη αναφέρει ότι "δεν υπάρχει πατριωτισμός με λάβαρο τη μίζα".

Συγκεκριμένα η κ. Βάκη τονίζει ότι αυτό που προέχει μετά το πρόσφατο συμβάν στα Ίμια είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με ηρεμία και νηφαλιότητα για την υπεράσπιση των αδιαμφισβήτητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με βάση τις διεθνείς συνθήκες. Παράλληλα σημειώνει ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα για λόγους μικροπολιτικής.

Η εξωτερική πολιτική και η διαχείριση των εθνικών θεμάτων δεν γίνονται με κραυγές, ανέφερε η Φ. Βάκη, προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα της χώρας διεκδικούνται και κατοχυρώνονται μέσα από διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, ενώ επισήμανε τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης μετά το συμβάν στα Ίμια. Όπως είπε, πρόκειται για ζήτημα που άπτεται και της ευρωπαϊκής σχέσης γειτονίας με την Τουρκία, που έχει παραβιαστεί, αναφερόμενη και στο γεγονός ότι το επίμαχο ελληνικό σκάφος της ακτοφυλακής είχε συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. Εξάλλου, ήδη η Κομισιόν καταδίκασε απερίφραστα το προκλητικό συμβάν στα Ίμια, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται αποκλιμάκωση της έντασης και η καταδίκη και απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης, υπογράμμισε πως η μικροπολιτική εκμετάλλευση εθνικών ζητημάτων από τη ΝΔ γίνεται χάριν της ενότητάς του κόμματός της «το οποίο είναι διασπασμένο σε χίλια κομμάτια και κυριαρχεί πλέον σαφέστατα η ακροδεξιά».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ εκτίμησε ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς σε επίπεδο διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής, με σκοπό της κυβέρνησης να είναι η επίτευξη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ερωτηθείσα σχετικά, επανέλαβε τη θέση για σύνθετη ονομασία erga omnes, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η αποτυχία εξεύρεσης λύσεως τα τελευταία 25 χρόνια οδήγησε τελικά η γείτων χώρα να μπει στον ΟΗΕ με την ονομασία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» και επίσης να αναγνωριστεί από 140 χώρες με το συνταγματικό της όνομα. Στη συνέχεια, αναρωτήθηκε, ποια είναι η τελικά η στάση της ΝΔ επί του θέματος, αυτή του 1992 και του κ. Σαμαρά ή του 2008 στο Βουκουρέστι.

Σχολιάζοντας τις αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, έκανε λόγο για «το σύνηθες ποτ-πουρί καταστροφολογίας», καθώς η ΝΔ «ερμηνεύει το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν πρόσφατα τη δημόσιο διάλογο ως στημένες σκευωρίες». . 

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL