Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
Η ΠΓΔΜ, το σκάνδαλο και η κυβέρνηση ευθύνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΠΓΔΜ, το σκάνδαλο και η κυβέρνηση ευθύνης

Του Άγγελου Μανταδάκη

Η διαγραφή του Αντώναρου από τη Ν.Δ., και με τον τρόπο που έγινε πέρα από κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας, αντανακλά τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης στο εσωτερικό του κόμματός του. Αφορμή ήταν η λαθεμένη στάση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. Ο τρόπος με τον οποίο ο αρχηγός της Ν.Δ. χειρίστηκε το εθνικό αυτό ζήτημα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και προβληματισμούς σε αρκετά στελέχη του κόμματος. Η διαγραφή του κ. Αντώναρου δεν αφορά μόνο στις δηλώσεις του για τον κ. Άδωνι. Συνδέεται με την όλη κατάσταση δυσαρέσκειας που έχει δημιουργηθεί στο κόμμα το τελευταίο διάστημα, από τότε που προέκυψε το λεγόμενο "Μακεδονικό".

Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης στο ζήτημα αυτό, φοβούμενος την Ακροδεξιά, έστρεψε την πολιτική του προς εθνικιστικές αδιέξοδες θέσεις. Η στροφή αυτή στοίχισε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αρκετοί ψηφοφόροι από τον χώρο της Κεντροδεξιάς αποστασιοποιήθηκαν. Οι ψηφοφόροι αυτοί είναι αντίθετοι προς τον εθνικισμό και απορρίπτουν τον ακραίο λόγο. Έτσι η Νέα Δημοκρατία χάνει μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που πιθανόν να είναι μοιραία για την εκλογική της επίδοση.

Το ερώτημα είναι προς τα πού θα στραφούν οι ψηφοφόροι αυτοί. Ο προσανατολισμός τους προς την Κεντροαριστερά είναι αμφίβολος αφού και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φλερτάρισε με τις εθνικιστικές θέσεις. Βεβαίως οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας δεν θα περιοριστούν μόνο προς τα αριστερά της αλλά θα υπάρξουν τέτοιες και προς την Ακροδεξιά. Η Νέα Δημοκρατία δεν κατόρθωσε να διαμορφώσει μια υπεύθυνη, σοβαρή, πατριωτική στάση σε ένα από τα πιο σημαντικά εθνικά μας θέματα.

Απογοήτευση όμως προκαλεί η στάση της Νέας Δημοκρατίας και στο μεγάλο σκάνδαλο της Novartis. Πρόκειται για ένα τεράστιων διαστάσεων σκάνδαλο με διεθνή χαρακτήρα, στο οποίο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών παραγόντων της χώρας μας. Τόσο η ηγεσία της Ν.Δ. όσο και εκείνη της ΔΗ.ΣΥ. αντέδρασαν με τρόπο σπασμωδικό που υποδηλώνει ενοχή ή τουλάχιστον αγωνία για τις ευθύνες των κεντρικών στελεχών τους. Ο μεν κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για σκευωρία, η δε κ. Γεννηματά όπως και ο κ. Βενιζέλος κάνουν λόγο για βρόμικο '89. Ο κ. Άδωνις απειλεί τους πάντες και τα πάντα, ο δε κ. Λοβέρδος κάνει λόγο για συμμορίτες (!). Οι περισσότεροι μάλιστα από τους εμπλεκόμενους απειλούν συλλήβδην δικαστές και μάρτυρες.

Οι αντιδράσεις αυτές θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα που η πολιτική διεξάγεται με απειλές, με τρομοκράτηση του αντιπάλου και γιουρούσια. Πρόκειται για χαμηλής ποιότητας δημόσιο βίο και περιφρόνηση προς τον πολίτη, που παρακολουθεί εμβρόντητος όλους αυτούς που χειρίζονται το δημόσιο χρήμα να αρνούνται οποιοδήποτε έλεγχο και οποιαδήποτε λογοδοσία για τα πεπραγμένα τους. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όπως υπεύθυνα χειρίζεται το ζήτημα της ΠΓΔΜ έτσι υπεύθυνα θα χειριστεί και το ζήτημα του σκανδάλου. Μοναδικός στόχος, η κάθαρση και η ανάδειξη της αλήθειας, η προστασία του δημόσιου πλούτου. Η κυβέρνηση θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της απέναντι στον λαό, που απαιτεί, και με το δίκιο του, διαφάνεια, δικαιοσύνη και δημοκρατία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL