Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
"Ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα" / Τουρκική προκλητικότητα και νευρικότητα σε Αιγαίο - Κύπρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα" / Τουρκική προκλητικότητα και νευρικότητα σε Αιγαίο - Κύπρο

Επικίνδυνα ανέβηκε το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, όταν στην περιοχή των Ιμίων η τουρκική ακταιωρός UMUT πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς εντός ελληνικών υδάτων με αποτέλεσμα να προσκρούσει με την πλώρη στο πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος Γαύδος, χωρίς να το εμβολίσει, αλλά προσκρούοντας στην πρύμνη, προκαλώντας υλικές ζημιές, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί τραυματισμός κάποιου εκ των 27 μελών του πληρώματος.

"Ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα" είναι το μήνυμα της Αθήνας απέναντι στην προκλητικότητα και τη νευρικότητα της Άγκυρας. Σε επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε λόγο για "μη εσκεμμένη ενέργεια", ενώ την ίδια στιγμή το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του μιλούσε για "βραχονησίδες Kardak που ανήκουν στη χώρα μας".

Καλά πληροφορημένες πηγές στην Αθήνα τονίζουν πως η νευρικότητα της γείτονος οφείλεται στην έκβαση της επέμβασης στο Αφρίν της Συρίας, αλλά και στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και την εξόρυξη φυσικού αερίου. Άλλωστε μόλις την Παρασκευή είχε προηγηθεί το τουρκικό "μπλόκο" στο πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ την περασμένη Παρασκευή εντός του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ στην περιοχή σπεύδει ιταλική φρεγάτα με εντολή αποφυγής εντάσεων.

Παράλληλα και η Λευκωσία προσδοκά σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης εντός των επόμενων ημερών, ενώ πληροφορίες θέλουν τις επαφές και τις συνεννοήσεις σε διπλωματικό επίπεδο να έχουν πυκνώσει.

Αυστηρή απάντηση

Την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι "αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης" επεσήμανε ο πρωθυπουργός στον Τούρκο ομόλογό του κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το απόγευμα της Τρίτης.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα όπως το προχθεσινό στην περιοχή των Ιμίων "υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο".

Παράλληλα συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε στον Μπιναλί Γιλντιρίμ την ανησυχία του για την κατάσταση στην Κύπρο και ζήτησε αποκλιμάκωση των εντάσεων, ενώ συζητήθηκε και η κατάσταση με την ΑΟΖ της Κύπρου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως φέρεται να επισημάνθηκε από τουρκικής πλευράς ότι η Άγκυρα δεν αμφισβητεί την ελληνικότητα του θαλάσσιου οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μπ. Γιλντιρίμ εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι το χθεσινό περιστατικό στα Ίμια δεν ήταν προϊόν εσκεμμένης ενέργειας.

Έντονο διάβημα στην Άγκυρα

"Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία" ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, η αντίδραση του οποίου ήταν άμεση καθώς ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ πρέσβης Δ. Παρασκευόπουλος προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον γενικό διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα. "Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται" σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Προκλητικό το τουρκικό ΥΠΕΞ

"Τα Kardak (σ.σ.: Ίμια) ανήκουν στη χώρα μας" απάντησε σε προκλητικό τόνο το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα "παραπλανά το κοινό, όπως έχουμε συνηθίσει, διαστρεβλώνοντας όπως πάντα τα γεγονότα". Στην ανακοίνωση που ακολούθησε το ελληνικό διάβημα, η Άγκυρα υποστηρίζει πως ο Τούρκος υφυπουργός κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ το βράδυ της Δευτέρας "σχετικά με τα γεγονότα που προκλήθηκαν από τους επικίνδυνους ελιγμούς σκαφών του ελληνικού Λιμενικού γύρω από τις βραχονησίδες Kardak".

Παράλληλα η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για "εχθρικές κινήσεις σε θάλασσα και αέρα" από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τονίζοντας ότι "δεν θα τις ανεχθούμε, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να σταματήσει αυτές τις επικίνδυνες κινήσεις, προς το συμφέρον και των δύο χωρών".

ΥΠΕΞ: Έχασαν και τον κοινό νου

"Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία" σχολίαζε την τουρκική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς. Πηγές του ΥΠΕΘΑ ανέφεραν στην "Α" πως στην τουρκική νευρικότητα δεν απαντάμε με "κραυγές και αλαλαγμούς", αλλά με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Τονίζεται ακόμη ότι οι ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή είναι σε ετοιμότητα και έχουν συγκεκριμένες εντολές που κινούνται πάνω σε αυτό το τρίπτυχο.

Όλα τα στοιχεία στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος μετέφερε στη σύνοδο κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου βρίσκεται, όλα τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα από το κέντρο επιχειρήσεων για όλη τη δραστηριότητα σε αέρα και θάλασσα για να αναδείξει τι συμβαίνει στο Αιγαίο, κάτι που θα γίνει και σε όλα τα διεθνή όργανα. Αν και εκφράζεται ανησυχία για την ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων, στο Πεντάγωνο δεν θέλουν επ' ουδενί να δώσουν πάτημα στην Άγκυρα για τυχόν δημιουργία θερμού επεισοδίου, συνιστώντας ψυχραιμία.

"Η χώρα μας θα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και τους αγώνες του ελληνικού λαού, με ψυχραιμία αλλά και με αποφασιστικότητα" ανέφερε χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας τονίζοντας πως η ασφάλειά μας είναι κατοχυρωμένη. "Όποιος 'ονειρεύεται' θα του λέγαμε να μην ξυπνήσει από τον βαθύ του ύπνο, γιατί η πραγματικότητα είναι διαφορετική και προσδιορίζεται από τη δύναμή μας" είπε χαρακτηριστικά.

Επείγουσα ερώτηση Παπαδημούλη

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Δ. Παπαδημούλης κάνοντας λόγο για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και "νευρικότητας", που "δεν διευκολύνει τον διάλογο και τη συνεργασία με βάση τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, καθώς και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που επιδιώκει να οικοδομήσει η ελληνική κυβέρνηση".

Εσωτερικά προβλήματα στην Τουρκία

"Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας" σημείωσε στο ραδιόφωνο του Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως "από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά", συνιστώντας ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης.

Όπως ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος, υπάρχει γενικώς μια ένταση στην Τουρκία και "εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα εσωτερικά προβλήματα και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία" εκτιμώντας ότι η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει με τη συμπεριφορά της για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις.

Ν.Δ.: Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

Έκτακτη σύσκεψη με τους αρμόδιους τομεάρχες κάλεσε για το επεισόδιο ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ αμέσως μετά οι βουλευτές της Ν.Δ. που μετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ζήτησαν “έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών σύγκληση της επιτροπής” με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Κ. Δουζίνα.

Νωρίτερα ο τομεάρχης Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος είχε κάνει λόγο για “απαράδεκτες απειλές Ερντογάν”, "επικίνδυνη κλιμάκωση” και "νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας” καλώντας την κυβέρνηση "να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες".

Χρειάζεται σοβαρότητα

Ο Γ. Κουμουτσάκος, δίκην αστεϊσμού, είχε σχολιάσει στο Τwitter τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου ρωτώντας: "Σε ποιον απευθύνει τις συστάσεις για ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα; Υποπτεύομαι στον μονίμως ενδεδυμένο με στολή παραλλαγής υπουργό Άμυνας. Κάνω λάθος;”, για να του απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: “Ο κ. Κουμουτσάκος δεν χρειάζεται να εικάζει τίποτα, ειδικά σε εθνικά ζητήματα. Αντίθετα χρειάζεται να επιδεικνύει ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα”.

"Ο κ. Ερντογάν υπερέβη σήμερα κάθε όριο" ανέφερε το ΠΑΣΟΚ καλώντας την κυβέρνηση "με αποφασιστικότητα να του υποδείξει τα όρια της καλής γειτονίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL