Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η νέα ενεργειακή πολιτική: Οι σχιστόλιθοι των Ζαγοροχωρίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νέα ενεργειακή πολιτική: Οι σχιστόλιθοι των Ζαγοροχωρίων

Του Στάθη Λουκά

Για τους υπεύθυνους του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, οι οποίοι εφαρμόζουν με συνέπεια το Ενεργειακό Πρόγραμμα Ορυκτών Καυσίμων του Μανιάτη, με αποκορύφωμα τις γεωτρήσεις στον Πατραϊκό, στο Κατάκολο και, άκουσον - άκουσον, γεωτρήσεις με θρυμματισμό σχιστολίθων στα Ζαγοροχώρια. Η παραγωγή πετρελαίου ή μεθανίου, με υδραυλικό θρυμματισμό σχιστολίθων, είναι απαράδεκτη γενικά και ειδικά για τη χώρα μας:

α. Για τις τεράστιες ποσότητες νερού που χρειάζονται: «5 βαρέλια νερού για κάθε 1 βαρέλι πετρελαίου», ενώ για το μεθάνιο είναι γύρω στα 32.000 κυβικά μέτρα για κάθε γεώτρηση. Στη μία κάθετη, αντιστοιχούν περισσότερες οριζόντιες.

β. Για τις μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών (750) -μερικές των οποίων άκρως επικίνδυνες- που χρησιμοποιούνται: 200 ώς 600 κ.μ. ανά γεώτρηση. Ενώ κατά τη γεώτρηση το μείγμα αυτό εμπλουτίζεται με την προσθήκη βαρέων και ραδιενεργών μετάλλων που εμπεριέχονται στον σχιστόλιθο.

γ. Η καθαυτή παραγωγική διαδικασία, τα υγρά απόβλητα που ενταφιάζονται, σε μεγαλύτερο βάθος μολύνουν συνήθως τα υπόγεια ύδατα, καθώς και το αέριο, που και αυτό εμπεριέχει χημικές ουσίες, ανερχόμενο μέσω των σχισμών προς την επιφάνεια. Εύκολα τα υπόγεια ύδατα, μέσω του υδραγωγείου, φτάνουν να χρησιμοποιηθούν από τους ανυποψίαστους πολίτες.

δ. Η παραγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου από τον θρυμματισμό των σχιστολίθων οδηγεί στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου από 35% ώς 100% περισσότερο σε σχέση με τη συμβατική παραγωγή.

ε. Κερασάκι δε στην τούρτα και επιστημονικά αποδεκτό είναι ότι προκαλούν σεισμούς μικρής έντασης (2 ώς 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ) στις περιοχές που πραγματοποιούνται.

«Η οικολογία δεν έχει όλο το κριτικό και ηθικό της βάρος εάν οι καταστροφές της Γης, η καταστροφή των φυσικών βάσεων της ζωής, δεν γίνουν κατανοητές σαν συνέπειες ενός συγκεκριμένου τρόπου παραγωγής, εάν δεν γίνει κατανοητό ότι αυτός ο τρόπος παραγωγής απαιτεί τη μεγιστοποίηση της απόδοσης και καταφεύγει σε τεχνολογικές λύσεις που παραβιάζουν τις βιολογικές ισορροπίες».

(Andrè Gorz, Ecologica, Jaca Book 2009).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL