Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
"Κατηγορώ" Τσίπρα για τους αληθινούς κουκουλοφόρους με τα λευκά κολάρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κατηγορώ" Τσίπρα για τους αληθινούς κουκουλοφόρους με τα λευκά κολάρα

"Τίποτε κρυφό, τίποτε κάτω από το χαλί" διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου εισηγήθηκε τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης που θα εξετάσει την ογκώδη δικογραφία της υπόθεσης Novartis. Παράλληλα εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να μην παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε η εταιρεία από τον ελληνικό λαό. "Δεν θα πράξουμε εμείς αυτά που έπραξε η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου όταν παραιτήθηκε για χάρη της Siemens από τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων" είπε χαρακτηριστικά.

"Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την αποκάλυψη της αλήθειας. Και να είστε βέβαιοι ότι στο τέλος της ημέρας, όσες απειλές και εκβιασμοί κι αν υπάρξουν, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Και τότε ο καθένας θα αναλάβει αυτό που του αναλογεί" σημείωσε ο πρωθυπουργός. "Ζούμε στιγμές στις οποίες δοκιμάζεται η ευθύνη, η δημοκρατική συνέπεια, η συνταγματική αφοσίωση, το θάρρος και η πολιτική αποφασιστικότητα όλων μας" τόνισε.

Ό,τι προβλέπεται θεσμικά

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την πολύκροτη υπόθεση τονίζοντας ότι χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ σεβασμός στον νόμο, απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων καθώς και νηφαλιότητα, ψυχραιμία και απόλυτη προσήλωση στην ανακάλυψη και αποκάλυψη της αλήθειας.

Επισήμανε ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς υπερβολές, "χωρίς κυνήγι μαγισσών, χωρίς λαϊκά δικαστήρια", "αλλά με θάρρος και συναίσθηση εθνικής ευθύνης", αναφέροντας ότι είναι εχθρική προς την Αριστερά η επιδίωξη κάποιου είδους ρεβάνς και εχθρικός ο πολιτικός στόχος εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.

"Αυτές τις μεθόδους των πολιτικών μας αντιπάλων τις πληρώσαμε πολύ ακριβά στο παρελθόν και εμείς και η Ελλάδα" υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδειχτεί ότι άλλοι είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε μεθόδους σπίλωσης, διασυρμού, συκοφαντίας, "με τη βοήθεια ενός συνεχούς βομβαρδισμού της κοινής γνώμης με τα λεγόμενα faκe news".

"Δικός μας στόχος μας είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια" υπογράμμισε και σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε πως η μόνη θεσμική οδός είναι η πρόταση για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, "ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, αλλά και οι συνθήκες τέλεσής τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες". "Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών" σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

"Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους"

Την ίδια στιγμή έσπευσε να υπογραμμίσει ότι όποιος μιλά για την παραγραφή ελέω του νόμου περί ευθύνης υπουργών -την κατάργηση του οποίου, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, επανέλαβε- και όχι για διερεύνηση "δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να κραυγάζει είτε ενοχή είτε επιθυμία συγκάλυψης". Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το κλειδί σε αυτή την υπόθεση κρύβεται σε μία και μόνο φράση του νόμου περί ευθύνης υπουργών: "κατά την άσκηση των καθηκόντων τους".

"Διότι μόνο τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση καθηκόντων υπουργών παραγράφονται μετά την παρέλευση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που προβλέπει το σύνταγμα" επισήμανε και εξήγησε ότι τα υπόλοιπα αδικήματα, αυτά που πιθανώς θα κριθεί ότι δεν εντάσσονται στην άσκηση των καθηκόντων έχουν την παραγραφή που προβλέπει ο κοινός ποινικός νόμος και όχι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

"Μοναδικός αρμόδιος για λογαριασμό της Βουλής, προκειμένου να κρίνει, βάσει της ερμηνείας του νόμου αλλά και των πραγματικών περιστατικών, δεν είναι άλλος από την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης" υπογράμμισε τονίζοντας πως θα βγάλει το πόρισμά της και η Βουλή θα αποφασίσει στη βάση αυτού το πώς πρέπει να πράξει.

Στοίχισε ένα Μνημόνιο

Επιπλέον επισήμανε την τεράστια επιβάρυνση του Δημοσίου και των πολιτών αποκαλύπτοντας ότι μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010 -πριν μπει δηλαδή η χώρα στα Μνημόνια- το κόστος φτάνει τα 23 δισ. "Ένα Μνημόνιο, δηλαδή. Πρόκειται για πάνω από 10% του ΑΕΠ" σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας πως το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων και πως "αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες που οδήγησαν το ασφαλιστικό μας σύστημα στα βράχια".

Τέλος η χυδαιότητα "Μαζί τα φάγαμε"

"Αν αυτά τα 23 δισ. έμεναν στα δημόσια ταμεία, ίσως να είχαμε αποφύγει συνολικά τη μνημονιακή περιπέτεια μετά το 2010" είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον ελληνικό λαό η Novartis.

"Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο έκλεψαν από τον ελληνικό λαό" σημείωσε και τόνισε ότι "τελειώνει μια και καλή και η χυδαιότητα του 'Μαζί τα φάγαμε'. Διότι δεν τα φάγαμε μαζί. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και μάλιστα με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο".

Γνωρίζουμε τις μεθόδους

Αναφερόμενος στο αφήγημα της αντιπολίτευσης περί πολιτικών διώξεων και σκευωρίας ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε πως "δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλων που να μην έπαιξε αυτή η ίδια κασέτα περί πολιτικής δίωξης" υποστηρίζοντας ότι και σήμερα πάλι τα ίδια βλέπουμε. "Μόνο που είναι άλλο η πολιτική εκτίμηση, η πιθανολόγηση και η εικασία και άλλο να βρισκόμαστε ενώπιον συγκεκριμένων καταγγελιών. Που παίρνουν μάλιστα τη μορφή μιας ογκώδους δικογραφίας" πρόσθεσε.

"Τα ζήσαμε όλα αυτά και τα ξέρουμε" είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως "γνωρίζουμε το θράσος, τη χυδαιότητα, την ιδιοτέλεια, τις μεθόδους μαφίας, τη μετατροπή τραπεζικών λογαριασμών σε αριθμούς κινητών τηλεφώνων, σε συνδυασμό και με μια αφόρητη δημαγωγία κάθε φορά που κάποιος πιανόταν στα πράσα". Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει εντολή "όχι μόνο να σταματήσει το πάρτι της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αλλά και να ρίξει φως σε όσα γίνανε και οδήγησαν τη χωρά στα βράχια".

Ούτε συγκάλυψη ούτε κουκούλωμα

"Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε τον βασικό κανόνα που διέπει το δικαιακό μας σύστημα ότι η ενοχή όλων των υπόπτων και κατηγορουμένων προϋποθέτει την απόδειξή της από τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της" τόνισε υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης πως δεν πρόκειται να κουκουλώσει πρόσωπα και πράγματα ή να εμποδίσει το έργο της Δικαιοσύνης. "Δεν πρόκειται να τρομάξουμε από τις κραυγές των αντιπάλων μας, δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε, να σιωπήσουμε, να κουκουλώσουμε".

"Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς. Δεν θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων που έχουμε απέναντί μας" σημείωσε και υπογράμμισε πως, όσο και αν κάποιοι επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες και στημένες κατηγορίες, "επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια τη Δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς, επιμένουν να μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες". "Εμείς", τόνισε, "δεν θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευσή μας να αποκαλύψουμε την αλήθεια. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τη δέσμευση αυτή".

Απαντώντας σε υψηλούς τόνους σχετικά με τους κουκουλοφόρους μίλησε για αληθινούς κουκουλοφόρους "με τα λευκά κολάρα". "Οι κουκουλοφόροι που είχαν θρονιαστεί σε υπουργεία και κρίσιμα πόστα για τη δημόσια Υγεία, κουκουλοφόροι που έκαναν τον πόνο του λαού αντικείμενο μίζας και πλουτισμού, τώρα που η Δικαιοσύνη απειλεί να τους βγάλει τις κουκούλες και να τους αποκαλύψει, καταγγέλλουν τους μάρτυρες ως δήθεν κουκουλοφόρους" τόνισε.

"Η Ν.Δ. κινείται στην γκρίζα ζώνη νομιμότητας και παρανομίας"

"Δημόσια, ανοιχτά, απροκάλυπτα, αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές εκφοβισμού, παρακράτους, κουκούλας" τόνισε ο πρωθυπουργός απευθύνοντας το ερώτημα: "Ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα;"

Αναφερόμενος στη στάση της Ν.Δ. ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε μια επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών και εκβιασμού των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και συλλήβδην της ελληνικής Δικαιοσύνης.

"Κινούνται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, για να πετύχουν βίαια ό,τι δεν μπορούν να πετύχουν με δημοκρατικά μέσα" σημείωσε και πρόσθεσε ότι "απλώνουν μια μαύρη σκιά πάνω από τη Δικαιοσύνη και τη χώρα. Με την ελπίδα να καλύψουν, έτσι, τις πολιτικές τους ευθύνες για το σκάνδαλο στο φάρμακο, το σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος στην Υγεία αλλά και τις πιθανές ποινικές ευθύνες κάποιων, αν αυτές αποδειχθούν, στο συγκεκριμένο σκάνδαλο Novartis".

"Δημόσια, ανοιχτά, απροκάλυπτα αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές εκφοβισμού, παρακράτους, κουκούλας" υποστήριξε και αναρωτήθηκε: "Ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα;". "Τι σχέση έχει η σημερινή Ν.Δ. της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας, της διχαστικής γραμμής με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της δημοκρατικής αυστηρότητας, της λαϊκής Δεξιάς";

"Η αγία μετετράπη σε πόρνη;"

"Η αγία μετετράπη σε μια νύχτα σε πόρνη" σημείωσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι για τη Ν.Δ. "η άψογη μέχρι χθες Δικαιοσύνη μεταμορφώθηκε εν μια νυκτί σε συνεργό της κυβέρνησης στήνοντας δικογραφίες". "Ποιο σύνταγμα και ποιος νόμος επιτρέπει να απειλούνται μάρτυρες και δικαστικοί λειτουργοί από φορείς του πολιτικού συστήματος;" ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ σημείωσε ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην πολιτική ζωή του τόπου.

"Να διασύρονται και να εκφοβίζονται ανοιχτά εισαγγελικοί λειτουργοί, επειδή ασκούν το λειτούργημά τους". "Έχουμε συνηθίσει την έντονη πολιτική αντιπαράθεση", είπε, "αλλά αυτό ξεπερνά τα όρια, αυτό το αστείο πρέπει να τελειώσει" σημείωση και κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να μιλήσει με ονόματα για το ποιος έστησε τη σκευωρία που επικαλείται.

"Να μας πει ποιοι είναι οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι κινήθηκαν κατ' εντολή της κυβέρνησης. Να μας πει ποιος είναι αυτός που έχει αυτή την τεράστια υπερεθνική δύναμη και έστησε τις εκθέσεις του FBI και κατάφερε να εμπλέξει στη σκευωρία τις αμερικανικές αρχές, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την αμερικανική πρεσβεία, δικαστές, εισαγγελείς και μάρτυρες".

"Αν δεν τις έχει τις απαντήσεις -που δεν τις έχει", σημείωσε, "ας μην ξανατολμήσει να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σκάνδαλο" καλώντας τον να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας, "αν του έχει μείνει έστω ελάχιστη αξιοπρέπεια", εκτιμώντας ωστόσο πως "δεν του έχει μείνει πολιτικό σθένος" και υποστηρίζοντας ότι "έχει χάσει πλέον τον έλεγχο και είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό του κόμματός του".

Να πάρουν θέση

"Ευελπιστώ ότι θα υπερασπιστούν την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης" σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την "αφωνία" από πλευράς εισαγγελικών ενώσεων σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν που “συνηγορούσαν” στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

Χαρακτήρισε "γελοίο" το να ισχυρίζεται κάποιος ότι η κυβέρνηση έστησε ακόμα και εκθέσεις των αμερικανικών αρχών και του FBI, ενώ μίλησε για "ευθεία προσβολή της ελληνικής Δικαιοσύνης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συμπεριφορά της οποίας αντίκειται ευθέως σε κάθε δικαιοκρατική αρχή και παραβιάζει την διάκριση των εξουσιών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL