Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος οι δέκα πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος οι δέκα πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί

Για δωροδοκία/δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα ελέγξει η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής τους δέκα πρώην πρωθυπουργούς και πρώην υπουργούς οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται, σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis. Η πρόταση που κατατέθηκε χθες θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής (Τρίτη και Τετάρτη ή Τετάρτη και Πέμπτη) και αναμένεται να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα. Την πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής συνυπέγραψαν χθες και οι 154 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προτείνει για τη δωροδοκία/δωροληψία και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα) "να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή μη σχετικές διώξεις και σε αρνητική περίπτωση να επιβεβαιωθεί η διωκτική αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης". Δηλαδή η Βουλή θα αποφασίσει αν θα ασκήσει δίωξη ή αν θα στείλει την υπόθεση για να συνεχιστεί η έρευνα της Δικαιοσύνης.

Η πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής αφορά τους: Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Αντίθετα, για την απιστία η πρόταση εκτιμά πως έχει υπάρξει παραγραφή. Τα ενδεχόμενα εγκλήματα "έχουν τελεστεί από το 2006 το νωρίτερο έως τον Ιανουάριο του 2015 το αργότερο. Επομένως, έχουν παρέλθει για όλα οι δύο πρώτες σύνοδοι της αμέσως επόμενης βουλευτικής περιόδου και ως εκ τούτου εμπίπτουν στην αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παρ. 3 του συντάγματος".

Παραγραφή διαπιστώνεται και για την καταγγελία Λοβέρδου, Χριστοφιλοπούλου και Κεγκέρογλου σχετικά με την μη έκδοση δελτίου τιμών στο πρώτο εξάμηνο του 2015 επί υπουργίας Κουρουμπλή. Όπως υπογραμμίζεται, την περίοδο εκείνη "οι παράμετροι της τιμολόγησης των φαρμάκων αποτελούσαν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Ως εκ τούτου, η τελική διαμόρφωση του δελτίου τιμών δεν μπορούσε να γίνει αυτοτελώς και αυτοδυνάμως από την ελληνική πλευρά, γεγονός που οδήγησε σε ολιγόμηνη καθυστέρηση. Αυτό εξηγεί την ουσία της καθυστέρησης ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ποινική ευθύνη ενδεχομένως εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων έχει αποσβεστεί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL