Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Η μάρτυρας "Αικατερίνη" και το "Registration Fees" Γεωργιάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μάρτυρας "Αικατερίνη" και το "Registration Fees" Γεωργιάδη

Ποσά που προκαλούν ίλιγγο και μεθόδους που προκαλούν έκπληξη για την εφευρετικότητά τους περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής", οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis. Η μαρτυρία της "Αικατερίνης Κελέση" (όπως είναι το κωδικό της όνομα) δεν μιλά μόνο για μίζες και για σχέσεις πολιτικών προσώπων με τη Novartis αλλά περιλαμβάνει και τους τρόπους ξεπλύματος των χρημάτων που κατευθύνονταν σε πολιτικά πρόσωπα.

Και δεν μιλάμε μόνο για τον πρ. πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, που φέρεται από την Αικ. Καλέση να έλαβε "μικρό δωράκι 100.000 ευρώ".

Πολλά φαίνεται ότι κινήθηκαν γύρω από το πρόγραμμα Harvard Project της Novartis, το οποίο υλοποιήθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά. "Διαρκής πολιτική της Novartis ήταν η επιδίωξη απόκτησης επιρροής διά της καταβολής δώρων", φέρεται να καταθέτει η μάρτυρας, η οποία ισχυρίζεται ότι δόθηκαν 250.000 ευρώ στον τότε υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και σε ένα άλλο πρόσωπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αικ. Κελέση υποστηρίζει ότι ο τρόπος ξεπλύματος των 250.000 ευρώ ήταν η εγγραφή των ποσών αυτών ως "Εξόδων Εγγραφής (Registration Fees)"!

Η μάρτυρας Κελέση υποστηρίζει ότι υπήρχαν σχέσεις ανάμεσα στον Αδ. Γεωργιάδη και τον τότε αντιπρόεδρο της Novartis Κ. Φρουζή και μάλιστα ότι ο τότε υπουργός Υγείας παρέδωσε εμπιστευτικό ανεπίσημο έγγραφο με το οποίο ενημέρωσε τον Κ. Φρουζή για τις δαπάνες του υπουργείου το πρώτο τετράμηνο του 2014, για τα ποσά του rebate και του clowback, για τις συμμετοχές των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων, για τα φάρμακα υψηλού κόστους κ.ά.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, την περίοδο Ιούνιος 2013 - Ιούνιος 2014 ο Αδ. Γεωργιάδης εμφανίζεται στην κατάθεση Κελέση να πήρε 2 εκατ. ευρώ για να αποπληρωθούν γρήγορα χρέη του Δημοσίου προς τη Novartis, ύψους 65 εκατ. ευρώ.

Για τον Γ. Στουρνάρα

Για την υλοποίηση των πληρωμών χρειάσθηκαν υπουργικές αποφάσεις που συνυπέγραψε και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει υπάρξει ομιλητής σε εκδήλωση της Novartis στο ξενοδοχείο Χίλτον. Την εκδήλωση είχε οργανώσει η εταιρεία Mindwork της συζύγου Στουρνάρα Λίνας Νικολοπούλου, η οποία ανέλαβε και την οργάνωση της τελικής εκδήλωσης του Harvard Project στο Μέγαρο Μουσικής τα τέλη του 2015 (σ.σ.: η απάντηση της κ. Νικολοπούλου στη σελ. 4).

Για τον Αν. Λοβέρδο

Η μάρτυρας φέρεται να ισχυρίζεται ακόμη ότι ο πρ. υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, τον οποίο επίσης εμφανίζει ως χρηματιζόμενο, εκτός από βαλιτσάκι χρησιμοποιούσε την εταιρεία Computer Team, η οποία ήταν δικών του συμφερόντων χωρίς αυτός να εμφανίζεται.

Για τον Μ. Σαλμά

Για τον πρ. αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά αναφέρει ότι σε συνεργασία με την τότε αντιπρόεδρο του ΕΟΦ αύξησαν την τιμή του Lucentis και ότι τα χάλασε με τον Κ. Φρουζή και τα βρήκε με τον Διονύση Φιλιώτη της ανταγωνιστικής εταιρείας Φαρμασέρβ Lilly ΑΕΒΕ.

Για τον Δ. Αβραμόπουλο

Η εταιρεία Φαρμασέρβ Lilly ΑΕΒΕ είχε σχέσεις και με τον πρ. υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο για τον οποίο η μάρτυρας φέρεται να υποστηρίζει ότι εξυπηρέτησε τα συμφέροντά της. Μάλιστα εμπλέκει την εταιρεία αυτή και στη σούπερ αγορά εμβολίων για τον ιό της γρίπης Η1Ν1. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, την επίμαχη περίοδο ο πρόεδρος του ΕΟΦ πήρε μεγάλο ποσό προκειμένου να δώσει την έγκριση του ΕΟΦ για το εμβόλιο εναντίον του ιού της γρίπης Η1Ν1. Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με τον προστατευόμενο μάρτυρα, αγοράστηκε δεύτερη παρτίδα του εμβολίου με αποφάσεις του Δ. Αβραμόπουλου χωρίς να έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα της πρώτης παρτίδας! Η δωροδοκία, πάντα κατά την Αικ. Κελέση, γινόταν μέσω της εταιρείας Φαρμασέρβ Lilly.

Για τον Αν. Λυκουρέντζο

Όσον αφορά τον πρ. υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, η μάρτυρας φέρεται να υποστηρίζει ότι την περίοδο Ιούνιος 2012 - Ιούνιος 2013 εξασφάλισε τουλάχιστον 200.000 ευρώ από α) την ταχεία αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis και β) την εξασφάλιση της προώθησης των νέων προϊόντων της Novartis και την ταχεία αποζημίωσή τους.

Οι διαφημιστικές

Η Αικ. Κελέση αναφέρει ότι χρησιμοποιούνται διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων προκειμένου να διανέμονται τα χρήματα. Φέρεται να αναφέρεται σε τρεις διαφημιστικές εταιρείες: Π.Ι. & ΣΙΑ., Ε.Ε.Υ. & Υ.Π., Γ.Β. & ΣΙΑ.

Παράγοντες και συνεργάτες υπουργών

Η Αικ. Κελέση έδωσε πολλά ονόματα παραγόντων του χώρου της υγείας ως οικονομικά σχετιζόμενων με τη Novartis. Μεταξύ άλλων φέρεται να αναφέρει πως:

- Την περίοδο 2009 - 2010 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου αποφάσισε να διατηρήσει αδικαιολόγητα στα 150 ευρώ το φάρμακο Galvus, ενώ έπρεπε να δώσει τιμή 100 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τότε η τιμολόγηση γινόταν χειρόγραφα και δεν υπήρχε ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

- Την περίοδο 2012 - 2013 υπήρχε σύμβουλος του Αν. Λοβέρδου που δωροδοκείτο μέσω εταιρείας συγγενικού προσώπου το οποίο αναλάμβανε μελέτες για λογαριασμό της Novartis.

- Κοσμήτορας του ΕΣΔΥ συνεργαζόταν με τη Novartis για δημόσιες σχέσεις την περίοδο 2002 - 2014 και έλαβε συνολικά 4 εκατ. ευρώ.

- Σε μέλος της "επιτροπής σοφών" για τη φαρμακευτική πολιτική ανατέθηκε η κλινική μελέτη Hypo μέσω της οποίας δόθηκαν παράνομες αμοιβές σε γιατρούς. Το πρόσωπο αυτό εμπλέκεται και με την τιμολόγηση του Voltaren. Τον ίδιο ρόλο έπαιξε και επίκουρη καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας που σχετίζεται οικογενειακά με γνωστό ιδιωτικό σχολείο.

Ακριβά φάρμακα

Η Αικ. Κελέση καταθέτει ότι η Novartis Ελβετίας τιμολογούσε τα προϊόντα που παρέδιδε στη Novartis Ελλάδος με τιμή πολλαπλάσια μέσω της Novartis Pharma Α.Ε. Επίσης αναφέρεται και σε συγκεκριμένα φάρμακα που έτυχαν "προνομιακής" μεταχείρισης από τις πολιτικές ηγεσίες

- Φάρμακο Gilenya: Την περίοδο 2010 - 2012 (υπουργία Λοβέρδου) το φάρμακο Gilenya αποζημιώθηκε και τέθηκε σε κυκλοφορία αποφέροντας τεράστια κέρδη. Αντίθετα, δεν αποζημιώθηκε κανένα άλλο φάρμακο άλλης εταιρείας.

- Για την κλινική μελέτη του Diovan to 2012 καταβλήθηκαν 4 εκατ. ευρώ και για την κλινική μελέτη του Star 500.000 ευρώ.

- Την περίοδο 2011 - 2012 πληρώθηκαν εικονικές κλινικές μελέτες για α) Haipo που αφορά τον διαβήτη και β) Golder που αφορά τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Πληρώθηκαν πάνω από 1 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Η εικονικότητα των μελετών υπολογίζεται στο 75% ανά περίπτωση καθώς τα στοιχεία συμπλήρωναν μόνοι τους γιατροί κ.λπ.

Η μάρτυρας καταθέτει ακόμη ότι η Novartis διατηρούσε από το 2007 λογαριασμό επ’ ονόματι της Pharma AG στην ελβετική τράπεζα UBS. Τον λογαριασμό κινούσε από την Ελλάδα η Susanne Gruber, διευθύντρια του τμήματος MSO της Novartis Ελλάδος από το 2007 έως το 2011.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL