Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Ενώ καταπίνει το σκάνδαλο / Στοχοποίηση μαρτύρων - Δικαιοσύνης από Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενώ καταπίνει το σκάνδαλο / Στοχοποίηση μαρτύρων - Δικαιοσύνης από Μητσοτάκη

Εντείνεται ο “γαλάζιος” πανικός για τη δικογραφία που αφορά την υπόθεση Novartis, καθώς, μετά τις προχθεσινές “απειλές” του Αντ. Σαμαρά -που πάντως χθες δεν κατέθεσε τη μήνυση κατά Τσίπρα - Παπαγγελόπουλου, που είχε προαναγγείλει-, ο Κυρ. Μητσοτάκης χθες “πήρε πάνω του” μια επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδ. Γεωργιάδης εκτόξευσε απειλές ακόμη και εναντίον της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καίτοι προχθές είχε αποφύγει να μπει στο κάδρο της υπόθεσης και είχε περιοριστεί σε μια δήλωση για το πόσο δύσκολη είναι η... συναίνεση όταν επικρατούν συνθήκες “λάσπης” στο πολιτικό σκηνικό, χθες βγήκε στην πρώτη γραμμή. Έπειτα από σχετική σύσκεψη που είχε με συνεργάτες του και αρμόδια κοινοβουλευτικά και πολιτικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση όχι μόνο στην κυβέρνηση -κάνοντας λόγο ακόμη και για “παρακράτος” - αλλά και στους ίδιους τους μάρτυρες, τους οποίους, μάλιστα, αποκάλεσε “κουκουλοφόρους”.

“Καταλύουν το κράτος Δικαίου”

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. καταλόγισε, μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου επιχείρηση “αποπροσανατολισμού” και έκανε λόγο για “συνεργούς”, για να δώσει άρωμα “σκευωρίας” στην υπόθεση: “Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργοί του οδηγούν τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Το βλέπουμε και στην υπόθεση της Novartis. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το τέταρτο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα που έχει ήδη υπογράψει. Από την καθημερινή ζωή των πολιτών, που κάθε μέρα γίνεται δυσκολότερη. Από τις υποχωρήσεις της στα εθνικά θέματα και ιδίως τους χειρισμούς στο Σκοπιανό (sic) ζήτημα, που αποδοκιμάζονται πια από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων”, ισχυρίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, καταλογίζοντας στο Μαξίμου πως “προσπαθεί να διασωθεί με το μόνο που ξέρει να κάνει καλά: Να συκοφαντεί τους πολιτικούς της αντιπάλους και να διχάζει τους πολίτες. Με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που καταλύουν το κράτος Δικαίου”.

"Τρεις κουκουλοφόροι"!

Μάλιστα, παρ’ ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που, το 2014, εξέτεινε το καθεστώς προστασίας μαρτύρων για αντιμετώπιση υποθέσεων διαφθοράς, χθες ζήτησε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των τριών μαρτύρων και τους στοχοποίησε ευθέως - μαζί, όμως, με τη Δικαιοσύνη: “Σε μια Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα απέναντι σε εκπροσώπους του ελληνικού λαού. Απαιτώ την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis. Όλα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Δεν πρόκειται να δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη παράταξη, αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας, από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο”, επισήμανε.

Μάλιστα, αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις του Π. Πολάκη, ισχυρίστηκε ότι “η κυβέρνηση τους γνωρίζει” (σ.σ. τους μάρτυρες) και χαρακτήρισε τον Αλ. Τσίπρα “επικίνδυνο όχι μόνο για την οικονομία και τα εθνικά θέματα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών”. “Σε μια Δημοκρατία -και η Ελλάδα παραμένει Δημοκρατική Πολιτεία- καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει καθεστώς. Ο ελληνικός λαός παραμένει κυρίαρχος. Και το σύνταγμα είναι ασπίδα νομιμότητας και ομαλότητας. Και όσοι μετέχουν σε αυτή τη βρόμικη επιχείρηση, να ξέρουν ότι θα λογοδοτήσουν σύντομα ενώπιον του ελληνικού λαού, αλλά και της ελληνικής Δικαιοσύνης”, συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, διαπιστώνοντας ότι... “το κράτος Δικαίου πάντα επιβάλλεται στο παρακράτος”.

Στοχοποίηση Πολάκη

Ταυτοχρόνως, η Ν.Δ., με ξεχωριστή ανακοίνωσή της, επιτέθηκε στον Π. Πολάκη και επιχείρησε να εκμεταλλευθεί τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για να “αποδείξει” πως η υπόθεση είναι προϊόν μεθόδευσης. “Η δημόσια παραδοχή του υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι θεσμικά αδιανόητη. Και επιβεβαιώνει πλήρως ότι η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό δημιουργήσει έναν αθέμιτο δίαυλο επικοινωνίας με δομές της Δικαιοσύνης, επιχειρώντας να στήσει μια πρωτοφανή σκευωρία”, επισήμανε το Μοσχάτο, για να προσθέσει: “Μετά τη δήλωση Πολάκη, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον κανένα άλλοθι να προστατεύει τους τάχα ανώνυμους μάρτυρες. Οι τελευταίοι οφείλουν να καταθέσουν όσα ισχυρίζονται, χωρίς κουκούλες, στη Βουλή”.

Ο Γεωργιάδης “προειδοποιεί” τον εισαγγελέα

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης, πάντως, το όνομα του οποίου αναφέρεται στη δικογραφία, εξέτεινε τις “γαλάζιες” απειλές, απευθύνοντας... “προειδοποιήσεις” και προς την αρμόδια εισαγγελέα Διαφθοράς, υπό την επίβλεψη της οποίας διεξήχθη η έρευνα. Μιλώντας στον Σκάι, ο Αδ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε “τι κάνει η εισαγγελία μετά τις δηλώσεις Πολάκη” και κάλεσε την εισαγγγελέα να τοποθετηθεί και να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των τριών προστατευόμενων μαρτύρων: “Έχει ευθύνη η εισαγγελέας, να δώσει σήμερα, τώρα, τα ονόματα. Κάθε στιγμή που περνάει είναι επιβαρυντική”, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την υπόθεση “αστεία” και “στημένη από την κυβέρνηση”, ενώ, εκτοξεύοντας κι άλλες απειλές κατά πάντων, είπε ότι “θα γίνει σκοπός της ζωής του να βάλει στη φυλακή τα άτομα που βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς κατηγορίες για το πρόσωπό του.”. Χαρακτήρισε δε τον Αλ. Τσίπρα ως τον “κύριο ενορχηστρωτή της υπόθεσης”, ενώ αναφέρθηκε στον Π. Πολάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο, λέγοντας: “Δεν θα τους αφήσω σε χλωρό κλαρί”. Επίσης, ζήτησε να συσταθεί αμέσως προκαταρκτική επιτροπή “ώστε να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως”.

Επιχείρηση απαξίωσης

Άλλωστε, τις πιέσεις και τις απειλές κατά των μαρτύρων κλιμάκωνε χθες, όλη μέρα, σειρά “γαλάζιων” στελεχών, με απανωτές δημόσιες παρεμβάσεις. “Πώς θα έρθουν (σ.σ. οι προστατευόμενοι μάρτυρες) στην προανακριτική, με κουκούλες θα καταθέτουν;”, ήταν η “απορία” του τομεάρχη Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Ν. Παναγιωτόπουλου (ρ/σ Alpha), ενώ, στον ίδιο σταθμό, ο πρώην υπουργός Ανδρ. Λυκουρέντζος απέρριψε κάθε κατηγορία που τού αποδίδεται στη δικογραφία: “Παντελώς ανυπόστατη η κατηγορία που μου αποδίδεται, δεν ανησυχώ για τίποτε”, είπε, ενώ ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Ν.Δ. και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία Γ. Γεωργαντάς επισήμανε, μιλώντας για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ότι “δεν γίνεται να μην αποκαλυφθούν, όταν κατηγορείται το μισό πολιτικό προσωπικό της χώρας”. “Από ποιον κινδυνεύουν;” διερωτήθηκε.

Παράλληλα, ο βουλευτής της Ν.Δ., Γ. Βλάχος επιχείρησε να διαχωρίσει την “προστασία μάρτυρα” από την “κουκούλα”. Μιλώντας στον ρ/σ “24/7”, τόνισε πως «δεν μπορεί να κατηγορηθεί ένας πρώην πρωθυπουργός επειδή κάποιος είπε ότι ένα σκούρο αμάξι πήγε στο Μαξίμου, είναι πολύ γενικά και αόριστα αυτά που ξέρουμε μέχρι σήμερα και με αυτά δεν μπορείς να στοιχειοθετείς κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε πολίτη». «Φεύγουμε από την προστασία μάρτυρα και πάμε στην κουκούλα. Φοράμε την κουκούλα και ρίχνουμε στην τύχη;” διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL