Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Π. Πολάκης: Η Novartis μίζωσε γιατρούς και υπουργούς, 85 δις είναι το μαύρο χρήμα στην υγεία (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Πολάκης: Η Novartis μίζωσε γιατρούς και υπουργούς, 85 δις είναι το μαύρο χρήμα στην υγεία (Video)

"Η Novartis όπως και πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν κατακλέψει τον πλανήτη και τολμάτε να μου λέτε ότι το στήσαμε" είπε ο κ. Πολάκης προσθέτοντας ότι για την χώρα μας ο αν. υπουργός υγείας είπε ότι: «Έχω αποδείξει με στοιχεία ότι 85 δις είναι το μαύρο χρήμα στην υγεία».

"Από τα 320 δις του δημόσιου χρέους τα 85 δις είναι η το μαύρο χρήμα στην υγεία. Χθες βγήκε με δικαστική βούλα ότι 23 δις είναι η ζημιά του ελληνικού δημοσίου από τις φαρμακευτικές (3 δις από τη Novartis) από την περίοδο 2000 – 2015. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από συστάσεως του ελληνικού κράτους" συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Πολάκης.

«Βγαίνει η βρωμιά στη δημοσιότητα με τη Novartis» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης και εξήγησε αναλυτικά τα σημεία που συνίσταται το σκάνδαλο.

«Η χώρα μας ήταν η μοναδική χώρα στον κόσμο που τα ασφαλιστικά της ταμεία αποζημίωναν το σύνολο της λιανικής της τιμής όταν έμπαιναν στη χώρα. Στη Γερμανία τα ασφαλιστικά ταμεία διαπραγματεύονταν με την εταιρεία την τιμή του φαρμάκου και έριχναν τις τιμές. Για παράδειγμα ένα φάρμακο 100 ευρώ στην Γερμανία το αγόραζαν τα ασφαλιστικά ταμεία 20 και 30 ευρώ,  ενώ στην Ελλάδα 100 ή 90 ευρώ. Η τιμή διαμορφωνόταν όχι από το υπουργείο υγείας αλλά από το υπουργείο Εμπορίου ως το 2010».

«Η Novartis μίζωσε γιατρούς και υπουργούς για να πετύχει καλύτερες τιμές»

Επίσης όπως εξήγησε: «Υποτίθεται ότι παίρναμε τις τρεις φθηνότερες τιμές των χωρών της Ε.Ε. βγάζαμε ένα μέσο όρο και αυτή ήταν η τιμή. Όμως δεν ήταν έτσι. Οι μεγάλες εταιρείες τιμολογούσαν τα φάρμακα σε τρεις ακριβές χώρες της Ευρωπαϊκής ζώνης, Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία, το έφερναν μετά εδώ στην Ελλάδα με ακριβή τιμή και άρα ψηλό μέσο όρο και μετά από εμάς έπαιρναν την τιμή από 29 – 50 χώρες τη δική μας τιμή διότι ήμασταν χώρα αναφοράς. Γι’ αυτό όλες οι φαρμακευτικές είχαν τεράστιο ενδιαφέρον να πάρουν τιμή εδώ. Αυτά τα 85 δις μαζί με τα 100 και πλέον των δημόσιων έργων και τα 150 των εξοπλισμών χρεοκόπησαν τη χώρα και μπήκαμε στα μνημόνια».

«Στα μνημόνια μεταφέρθηκε ο καθορισμός της τιμής στις διαδικασίες του υπουργείου υγείας και μπήκε ένα οριζόντιο μαχαίρι για τη φαρμακευτική δαπάνη που είχε φτάσει αθροιστικά από ασφαλιστικά ταμεία και δημόσια νοσοκομεία (το 2009) στα 9 δις ευρω και την κατέβασε στα σημερινά επίπεδα». «Τότε μια σειρά από εταιρείες, όπως η Novartis που στήριξε την ανάπτυξη της και τη δεσπόζουσα της θέση στην αγορά, στην ιστορία με τα εμβόλια για παράδειγμα και άλλα φάρμακα που έφερε σε πολύ υψηλές τιμές και μίζωσε υπουργούς και γιατρούς».

"Δεν είναι πράκτορες από τον Άρη, οι μάρτυρες, είναι στελέχη της εταιρείας"

«Η Novartis αξιοποίησε τη δεσπόζουσα της θέση για να υποστεί μικρότερες μειώσεις από άλλες εταιρείες και να πετύχει υψηλές τιμές σε νέα πρωτότυπα φάρμακα. Για να το καταφέρει αυτό έδινε μίζες σε υπουργούς». "Τα φάρμακα της Novartis εκτόπισαν φάρμακα άλλων εταιρειών, με όρους αθέμιτου ανταγωνισμού" συμπλήρωσε ο κ. Πολάκης.

Όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός "Οι μαρτυρικές καταθέσεις αποτελούν απόδειξη όπως γνωρίζεται", «οι μάρτυρες είναι στελέχη της εταιρείας τα οποία τους έπιασαν με αδικαιολόγητο μεγάλο πλουτισμό, τους έπιασαν και κελάηδησαν». 

Σε απανωτές ερωτήσεις του δημοσιογράφου με αιχμές για την αξιοπιστία των μαρτύρων ο κ. Πολάκης απάντησε: «Την αξιοπιστία των μαρτύρων και των στοιχείων δεν την έκανε ο Πολάκης την εκτίμηση αλλά η Ελληνική Δικαιοσύνη» είπε ο αν. υπουργός.

Τέλος, ο υπουργός συνέστησε στους εμπλεκόμενους χαμηλούς τόνους και όχι να απειλούν με μηνύσεις. 

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL