Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Μέγα πλήθος, μέγα πάθος, μέγα λάθος!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέγα πλήθος, μέγα πάθος, μέγα λάθος!

Ήταν ένα μεγάλο συλλαλητήριο με επίκεντρο την πλατεία Συντάγματος, με απλωμένο το πλήθος σε μεγάλη απόσταση ώστε τα μακρινά πλάνα της τηλεόρασης να διογκώνουν τα μεγέθη και τους οργανωτές να κάνουν λόγο για ένα ή και ενάμισι εκατ. πολίτες. Αν οι προσδοκίες τους ήταν αυτές, τότε η συγκέντρωση ήταν πολύ μικρότερη των προσδοκιών παρά τον πανελλαδικό της χαρακτήρα.

Μπορεί και σε αυτή την εκδήλωση να έλαβαν μέρος και πολίτες που δεν ασπάζονται τα ακραία συνθήματα και δεν συμφωνούν με τον εθνικισμό. Πολίτες που βρήκαν την ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν για τη σκληρή λιτότητα που τους επιβλήθηκε μέσω των Μνημονίων. Ή που ανησυχούν για τα εθνικά μας δίκαια.

Ωστόσο τον τόνο στο συλλαλητήριο δεν τον έδωσαν οι πολίτες αυτοί. Κυριάρχησαν η απόλυτη άρνηση -καμία χρήση του ονόματος "Μακεδονία"- και το αποπροσανατολιστικό σύνθημα "Η Μακεδονία είναι ελληνική".

Τι λέει όμως αυτό το δίδυμο που σφράγισε το χθεσινό γεγονός;

"Δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν το δικαίωμα να κάνει χρήση του όρου Μακεδονία καθ' οιονδήποτε τρόπο γιατί η Μακεδονία είναι δική μας". Η Ελλάδα όμως ούτε είχε ούτε έχει το μονοπώλιο του όρου Μακεδονία. Τον Μεσαίωνα, στον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας μέχρι τα Σκόπια κατοικούσαν κατά πλειοψηφία Σλάβοι ήδη από την περίοδο του Βυζαντίου. Δικαιούνται κι αυτοί επομένως "μερίδιο" στο όνομα.

Η χώρα εξέπεμψε την Κυριακή ένα μήνυμα που δεν ενισχύει τη θέση της στο ευρωπαϊκό και το διεθνές στερέωμα.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το 1992 χάσαμε μια ευκαιρία που μας δόθηκε μέσω του πακέτου Πινέιρο. Αποτέλεσμα, το θέμα βάλτωσε και στο μεταξύ άνω των 140 κρατών έχουν ήδη αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, έτσι απλά. Κάποιος επένδυσε στην αποτυχία για να χτίσει πολιτική καριέρα.

Σήμερα γεννήθηκε μια ακόμα ευκαιρία με την κυβέρνηση Ζ. Ζάεφ. Ας μην επιτρέψουμε να χαθεί κι αυτή.

Η Ελλάδα διεκδικεί πλέον μια ενισχυμένη γεωπολιτική θέση. Η κυβέρνηση, απέναντι στη συμμαχία του παραλόγου των πιο αντιδραστικών δυνάμεων, οφείλει να συγκροτήσει τη συμμαχία της λογικής και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα, να πείσει, με σεβασμό στις ανησυχίες τους, τους πολίτες εκείνους που μετέχουν στα συλλαλητήρια όχι από ακραίες θέσεις ότι η γραμμή της είναι η μόνη πατριωτική κι υπεύθυνη.

Το μέγα πλήθος και το μέγα πάθος να μην ξαναγίνουν μέγα λάθος...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL