Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Νέα εθνικοφροσύνη με φθαρμένα υλικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα εθνικοφροσύνη με φθαρμένα υλικά

Το 2012 η Χρυσή Αυγή πρωτομπήκε στη Βουλή με σχεδόν 450.000 ψήφους. Πολλοί μίλησαν για ψηφοφόρους που παρασύρθηκαν, δεν ήξεραν. Έκτοτε μεσολάβησαν πολλά. Ξυλοδαρμοί, πογκρόμ, ναζιστικές φιέστες, λατρεία για τον Χίτλερ και υψωμένα χέρια, μα κυρίως, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και οι συνεπακόλουθες αποκαλύψεις για τον νεοναζιστικό χαρακτήρα του μορφώματος.

Το 2015, η Χρυσή Αυγή ξαναμπήκε στη Βουλή, με κάτι λιγότερο από 400.000 ψήφους. Ακόμα και τότε από το "μέτωπο της λογικής" και τους δημοσιολογούντες επιλέχθηκε ο στρουθοκαμηλισμός. Η εκλογική δεξαμενή είναι μεγάλη άλλωστε και το χάιδεμα αυτιών πολύ πιο εύκολο από την διαπίστωση πως ο φασισμός έχει αποκτήσει ρίζες στην ελληνική κοινωνία.

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το "Μακεδονικό", επιχειρείται να στηθεί μια νέα εθνικοφροσύνη που στην ουσία της δεν διαφέρει και πολύ από την "αυθεντική" μετεμφυλιακή εθνικοφροσύνη. Πατριδοκαπηλία, διαχωρισμός σε "Έλληνες" και εθνοπροδότες, ενώ δεν λείπουν -πώς θα μπορούσαν άλλωστε- εκπρόσωποι του στρατού και της Εκκλησίας. Και από δίπλα η Νέα Δημοκρατία, που ψαρεύει στα θολά νερά της Ακροδεξιάς ψηφίζοντας "παρών" για την ποινή στον Κασιδιάρη, ενώ φαντασιώνεται κίνημα "δεξιών αγανακτισμένων" κατά της κυβέρνησης και μάλιστα σε ζωντανή σύνδεση από τον ΣΚΑΪ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Χρυσή Αυγή βρίσκει οξυγόνο. Τα τάγματα εφόδου έδωσαν το πρώτο δείγμα στη Θεσσαλονίκη, όπου από τύχη δεν κάηκαν ζωντανοί άνθρωποι στο κτήριο της Libertatia, ενώ οι απειλές για Νύχτα των Κρυστάλλων το σαββατοκύριακο στην Αθήνα δίνουν και παίρνουν. Οι απειλές Κασιδιάρη για στρατόπεδα συγκέντρωσης που θα στείλει η Χρυσή Αυγή όσους θεωρεί προδότες "δένουν" με το παραλήρημα μιας Νίνας Παυλίδου για "μια σφαίρα στον εχθρό, δυο και τρεις αν χρειαστεί στους προδότες".

Είναι "ακομμάτιστο" και "αγνό" το συλλαλητήριο της Αθήνας; "Η Κυβέρνηση Τρούμαν, μέσω του προαναφερθέντος Δόγματος / Σχεδίου, και η οικονομική ενίσχυση της Αμερικής μαζί με τις τόσες θυσίες του Ελληνικού λαού και το Ελληνικό αίμα που χύθηκε κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, έσωσε την Μακεδονία από τα πλοκάμια της Κομμουνιστικής απειλής". Αυτό αναγράφεται στα ντοκουμέντα της Πανμακεδονικής Ένωσης που διοργανώνει το συλλαλητήριο, η οποία δημιουργήθηκε εν μέσω Εμφυλίου, ενώ οι σχέσεις με τη χούντα ήταν κάτι πολύ παραπάνω από θερμές.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι υπόλοιποι διοργανωτές. Όσοι θα πάνε στο συλλαλητήριο είναι εθνικιστές και φασίστες; Σαφώς και όχι. Είναι πολλοί όμως αυτοί που συνειδητά θα βρεθούν δίπλα στους νεοναζί. Όπως εκείνοι που τους χειροκρότησαν στη Θεσσαλονίκη. Αυτοί που θα δουν με ανοχή τυχόν πογκρόμ απέναντι σε μετανάστες και λοιπούς "προδότες". Και η ανοχή είναι συνενοχή. Σπουδαιότερο καθήκον όμως του λαού είναι να γυρίσει την πλάτη στον φασισμό, το μίσος και το σκοτάδι. Αυτό οφείλουν να σκεφτούν οι δημοκρατικοί πολίτες που σκέφτονται να κατέβουν στον δρόμο την Κυριακή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL