Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ: / "Κανείς δεν είναι μόνος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ: / "Κανείς δεν είναι μόνος"

Εμπρησμοί, βεβηλώσεις μνημείων, επιθέσεις με στυλάρια και ιντερνετικές απειλές από χρυσαυγίτες και λοιπούς εθνικιστές συνθέτουν το σκηνικό των τελευταίων ημερών με φόντο το "Μακεδονικό" ζήτημα.

Το ιστορικό κτήριο που βρισκόταν η κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη, δημοσιογράφοι που έχουν τοποθετηθεί δημόσια ενάντια στον φασισμό με σχόλια και ρεπορτάζ, αγωνιστές και πολίτες που τόλμησαν να σχολιάσουν αρνητικά το εθνικιστικό παραλήρημα βρέθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται στο στόχαστρο των φασιστών. Οι επιθέσεις περιλαμβάνουν ιντερνετικές απειλές, ακόμη και για ομαδικούς βιασμούς, μαζικές "αναφορές" για το μπλοκάρισμα προφίλ, δημοσιεύματα που στοχοποιούν δημοσιογράφους, βεβηλώσεις μνημείων, όπως του Ολοκαυτώματος, επίσης στη Θεσσαλονίκη, επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους, με αποκορύφωμα το κάψιμο της κατάληψης Libertatia, η οποία στεγαζόταν στο νεοκλασικό κτήριο της Λεωφόρου Στρατού 19 και Σαρανταπόρου.

Παρότι οι δράσεις έχουν σκοπό να εκφοβίσουν, δεν το έχουν καταφέρει. Η αντίδραση του κόσμου ήταν άμεση και συνεχίζεται δυναμική και πολύπλευρη. Τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια δεν περιορίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου έγιναν πέντε συλλήψεις, αλλά απλώθηκαν σε διάφορες πόλεις ανά τη χώρα. Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και μικροφωνική με κεντρικό μήνυμα "Κανένα όνομα δεν μας χωρίζει", στην Πάτρα έγινε μεγάλη αντιφασιστική πορεία, στο Ρέθυμνο παρέμβαση στο πανεπιστήμιο και στην πλατεία Μικρασιατών με ανάρτηση πανό, στην Κέρκυρα έγινε διαδήλωση και μικροφωνική.

"Σ' αυτή την πόλη κάποιοι πυρπολούν ανεμπόδιστοι και κάποιοι άλλοι, που στέκονται απέναντι σ' αυτή τη βία, μπαίνουν φυλακή. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπά απέναντι στην αστυνομική βία και στις χρυσαυγίτικες πρακτικές και νοοτροπίες, κανείς δεν δικαιούται να σιωπά όταν οι συμμορίες με τα μαχαίρια βγαίνουν παγανιά" ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι πάντως την Παρασκευή χωρίς περιοριστικούς ή οικονομικούς όρους.

"Ας αναλογιστεί ο καθένας ποιους ωφελεί ο εμπρησμός ενός κτηρίου με πάνω από έναν αιώνα ιστορίας, το οποίο και βρισκόταν σε καθεστώς εγκατάλειψης για δεκαετίες" ανέφερε στην ανακοίνωσή της η κατάληψη Libertatia. "Στο στόχαστρο βρέθηκαν χώροι και κόσμος που κατεβαίνουν σε απεργίες και πορείες ενάντια στα Μνημόνια, ακυρώνουν πλειστηριασμούς, στέκονται αλληλέγγυοι στους μετανάστες και τους αδύναμους, αντιδρούν σε 'αναπτυξιακά' έργα, αγωνιζόμενοι για μία ισότιμη και ελεύθερη κοινωνία" σημείωσε το Ελεύθερο Κοινωνικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη, που επίσης δέχτηκε επίθεση.

"Η επίθεση στον ΕΚΧ Σχολείο και ο εμπρησμός της κατάληψης Libertatia αποτελούν δολοφονικές πράξεις φασιστικού μίσους με παρακρατικά χαρακτηριστικά που επιδιώκουν να σπείρουν τον φόβο" ανέφερε στη δική της ανακοίνωση η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Θέση πήρε και η αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟ.ΜΕ. "Κράτος, παρακράτος, Εκκλησία και δεκάδες 'φορείς' της πόλης στήσανε ένα ολόκληρο γαϊτανάκι εθνικισμού, μισαλλοδοξίας και αρχαιολατρίας από το οποίο οι υποτελείς τάξεις, οι μεροκαματιάρηδες και οι άνεργοι δεν έχουν όχι απλώς τίποτε να κερδίσουν, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη περισσότερα από αυτά που ήδη μας έχουν κλέψει". "Αντιστεκόμενοι στον σκοταδισμό, σε κάθε είδους εθνικιστικό αφήγημα και φασιστικές επιθέσεις, θα προστατέψουμε τους χώρους όπου υπάρχουμε και δρούμε καθημερινά" σημείωσε το Στέκι Μεταναστών.

Ταυτόχρονα, συλλογικότητες από διάφορες πόλεις δημοσίευσαν κείμενα αλληλεγγύης στην κατάληψη Libertatia και κριτικής στον εθνικισμό και τον φασισμό. Από Μυτιλήνη, Κοζάνη, Πύργο και Αγρίνιο το μήνυμα ήταν κοινό και στην ουσία αυτό που έγραφε στο πανό της η κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη στην Κυψέλη: "Η κατάληψη Libertatia είμαστε όλοι εμείς".

Στο στόχαστρο των φασιστών βρέθηκε και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ 3 Στέλιος Νικητόπουλος. Την Παρασκευή φασίστες έγραψαν πάνω στους τοίχους του καναλιού "Η Μακεδονία είναι ελληνική", ενώ λίγες μέρες νωρίτερα η Χρυσή Αυγή είχε ανεβάσει στην επίσημη σελίδα της κείμενο με το οποίο τον στοχοποιεί. Την ίδια ώρα, δέχεται καθημερινά μηνύματα με απειλές κατά της ζωής του και της σωματικής του ακεραιότητας.

Αναρίθμητα ήταν τα μηνύματα συμπαράστασης στον δημοσιογράφο. Από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι την Επιτροπή Αγώνα Πολυγύρου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και την ΠΟΣΠΕΡΤ. Στο πλευρό του και ο Jodi, δημιουργός infographics, που σχεδίασε το πρόσωπό του με μήνυμα "Κάτω τα χέρια από τον Στέλιο Νικητόπουλο". "Δίπλα σου!", "Δεν είσαι μόνος, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας" ήταν τα κυρίαρχα μηνύματα συμπαράστασης πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL