Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Όταν αγκαλιάζεις τους φασίστες, σε πνίγουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν αγκαλιάζεις τους φασίστες, σε πνίγουν

Του Κλέαρχου Τσαουσίδη

Το κυριακάτικο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη απέδειξε ότι δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ της ηγεσίας της σημερινής ελληνικής Δεξιάς και των ακροδεξιών μορφωμάτων έως τους ναζί της Χρυσής Αυγής.

Οι καθοδηγητές της όλης Δεξιάς, απελπισμένοι από τον ανεπαρκή Κυριάκο Μητσοτάκη, προβάλλουν προσώρας σαν νέο σωτήρα (τους) τον απόστρατο Φραγκούλη Φράγκο, με στόχο να σπρώξουν σε ακόμη πιο ακραίες θέσεις τη Ν.Δ. (ήδη στέλεχος της ΟΝΝΕΔ απείλησε με κρεμάλες!).

Όσο για τον κ. Φράγκο, είναι τόσο ανελλήνιστος που τουλάχιστον σοκάρει. Σε λίγες φράσεις, τρία λάθη: «Θα σφυγμομετρήσω την κατάσταση. (...). Σε καμία περίπτωση δεν είμαι ριψάσπις, δεν φοβάμαι. Αλλά δεν προτίθεμαι μέχρι του παρόντος να ασχοληθώ». Κάτι χτισμένους θυμίζει.

Δεν είναι λοιπόν ριψάσπις ο στρατηγός. Ο παρατονισμός ταιριάζει μεν με τον τρόπο ομιλίας των οπαδών του, που φώναζαν εν χορώ «Είναι τρελός ο στρατηγός», αλλά ο ίδιος θέλει φροντιστήριο.

Ο κύριος αυτός ανέκραξε «Ζήτω ο στρατός. Ζήτω οι ειδικές δυνάμεις» και κατόπιν οι οργανωτές έβγαλαν και ψήφισμα με το οποίο δίνουν εντολή στη Βουλή τι να ψηφίσει! Μήπως πρέπει ο υπουργός Άμυνας να εξηγήσει τι εννοούσε ο θρασύς; Δίπλα ήταν οι βουλευτές του.

Τίποτε από όλα αυτά δεν είδε, δεν άκουσε, η δημοσιογράφος, ευρωβουλευτίνα και εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, που διαμαρτυρήθηκε «διότι η ΕΡΤ δεν κάλυψε επαρκώς την εκδήλωση».

Αυτοί που οργάνωσαν το συλλαλητήριο ζήτησαν ζωντανή κάλυψη για να μάθουμε ποιοι είναι, ποιους εκπροσωπούν; Και γιατί δεν ζήτησαν από τον ΣΚΑΪ, το Ε, το Star, το Alpha, τον AΝΤ1; ΄Η, πάλι, γιατί δεν ζήτησε την κάλυψη η αξιωματική αντιπολίτευση; Δικό της δεν ήταν το σόου;

Εντάξει, περίμεναν να δουν πού θα κάτσει...

Άραγε συμφωνεί η κ. Σπυράκη ότι έπρεπε να υπάρχει δημοσιογραφική κάλυψη για όλα όσα έγιναν στη «μεγαλειώδη συγκέντρωση»;

Έτσι ίσως διαφωτιζόμασταν για αρκετά πράγματα:

Ποιος πλήρωσε τα χίλια πούλμαν που ήρθαν από όλη την Ελλάδα; Η αστυνομία ανακοίνωσε πόσα πέρασαν από τα διόδια. Καλά...

Πόσο αμέτοχη ήταν η Εκκλησία της Ελλάδος όταν ένα μεγάλο τμήμα των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης είχαν επικεφαλής καλόγριες, κατηχητικά και παπάδες, ενώ ο κ. Ανθιμος βρέθηκε επιτέλους στο κλίμα του;

Πόσο σφιχτός ήταν ο εναγκαλισμός με τη Χρυσή Αυγή; Ουδείς παρενέβη όταν οι νεοναζί έγραφαν τον τίτλο τους στη βάση του αφιερωμένου στο Ολοκαύτωμα μνημείου, στην πλατεία Ελευθερίας. Η ελληνική Δεξιά, θυμίζω, ουδέποτε στράφηκε εναντίον αυτών που συνεργάστηκαν στον αφανισμό τους και έπειτα έκλεψαν τις περιουσίες των Εβραίων. Σχεδόν 60 χρόνια πήρε για να στηθεί το μνημείο!

Πόσοι «μη φασίστες» δεξιοί παρενέβησαν για να αποτρέψουν τον εμπρησμό του παραδοσιακού κτηρίου στη Λεωφόρο Στρατού από ακροδεξιούς κουκουλοφόρους; Στα δεξιά του κτηρίου που λαμπάδιασε υπάρχει κατοικημένη πολυκατοικία. Προηγουμένως, οι ίδιοι τραμπούκοι πήγαν να κάψουν και το αυτοδιαχειριζόμενο σχολείο στην οδό Βασιλέως Γεωργίου. Αόρατα κι αυτά;

Η αστυνομία δεν είδε την απόπειρα λιντσαρίσματος του Κώστα Ζουράρι. Οι βουλευτές της Ν.Δ. και των ΑΝ.ΕΛΛ., ο περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας και η κ. Καϊλή «δεν είδαν», επίσης, τα πανό μπροστά τους που έγραφαν «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί»; Αλλά δεν ταυτίζονται, ε;

Η εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη πρέπει να ενημερωθεί για τις προειδοποιήσεις του Ηλία Ηλιού, στις 23.6.1965, προς τον πρωθυπουργό ακόμη Γεώργιο Παπανδρέου και τον αρχηγό της ΕΡΕ Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ότι όσο καλύπτουν τον συνταγματάρχη Παπαδόπουλο για την προβοκάτσια με τα τανκς στον Έβρο, τόσο πιο γρήγορα αυτός ο μικρονοϊκός φασίστας στρατιωτικός θα τους δέσει. Και τους έδεσε.

Είναι κανόνας: όσο πιο ηλίθιος ένας φασίστας, τόσο πιο επικίνδυνος. Θυμίζω: Χίτλερ, Φράνκο, Μεταξάς, οικογένεια Κιμ, Πολ Ποτ κ.ά.

Τόσο απελπισμένος είναι ο κ. Μητσοτάκης κοιτώντας την εξουσία να ίπταται μακριά του, ώστε μετέρχεται ακόμη και μέσων που θα οδηγήσουν όχι μόνο στη δική του απαξίωση, αλλά και σε περιπέτειες τη χώρα; Ο εθνικιστικός φανατισμός εύκολα αναζωπυρώνεται, αλλά πολύ δύσκολα σβήνει. Και μόνο η δήλωση Σαμαρά για το μήνυμα του συλλαλητηρίου («Όλα καλά, προς το παρόν όλα καλά») θα έπρεπε να τον ωθήσει να σκεφτεί.

Τέλος, όσοι ονειρεύονται να κόψει ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία ένα νέο ακροδεξιό κόμμα μάλλον απατώνται. Η δημιουργία π.χ. του ΛΑΟΣ δεν έκοψε μόνο από την «καθαρή» Δεξιά αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτές του οποίου πορεύτηκαν στον ευτελισμό χέρι - χέρι με τον Καρατζαφέρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL