Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ν. Φίλης: Πολύ θετική η συνάντηση Τσίπρα –Ζάεφ, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για οριστική λύση (Video)

«Υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης στο ΣΚΑΙ μιλώντας για το θετικό κλίμα κατά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια οριστική λύση και στο θέμα του ονόματος, πριν το όνομα –όπως είπε και ο έλληνας Πρωθυπουργός- προηγείται η διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν αλυτρωτικές επιδιώξεις από την άλλη πλευρά.

«Αλυτρωτισμός σημαίνει ότι διεκδικώ εδάφη από τους γείτονές μου, οι συμφωνίες όμως που έχει υπογράψει η ΠΓΔΜ μέχρι στιγμής και απομένει να τις επιβεβαιώσει μπαίνοντας και σε άλλους διεθνείς οργανισμός είναι ότι σέβεται τα σύνορα».

Το θέμα του αλυτρωτισμού έχει να κάνει και με την οικειοποίηση μιας παράδοσης των γειτόνων όμως η ιστορία δεν πρέπει να χωρίζει τους λαούς αλλά να τους ενώνει. Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και σε κεντρικούς δρόμους. Δεν αρκούν αυτά ωστόσο είναι μια πολύ ουσιαστική συμβολική κίνηση που δείχνει ότι είναι “η πρώτη μη εθνικιστική κυβέρνηση στη γειτονική χώρα”.

"Η κυβέρνηση έχει μία γραμμή"

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι “είμαστε μέσα σε ένα πλαίσιο βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει λύση». Οι κόκκινες γραμμές της γειτονικής χώρας είναι ότι θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Αν η Ελλάδα δεν πάρει τις απαραίτητες θεσμικές εγγυήσεις προφανώς και δεν πρόκειται να συναινέσει.

"Ο πρωθυπουργός χθες είπε την πάγια ελληνική θέση που μιλά για σύνθετη ονομασία έναντι όλων και διασφάλιση έναντι του αλυτρωτισμού υπογράμμισε ο κ. Φίλης τονίζοντας ότι αυτή είναι η επίσημη κυβερνητική θέση. Ο κ. Καμμένος έχει μια διαφορετική άποψη. Θα υπάρξει συζήτηση στη Βουλή και εκεί θα τοποθετηθεί. Η χώρα μας λειτουργεί βάση του Συντάγματός της και στη Βουλή θα κληθούν να ψηφίσουν τα κόμματα" υπογράμμισε ο κ. Φίλης.

"Τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία"

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο συλλαλητήριο υποστήριξε ότι τον τόνο έδωσαν ακραία στοιχεία ωστόσο δεν ταυτίζεται ο κόσμος που ήταν εκεί με ακραία στοιχεία.  Το συλλαλητήριο δημιουργεί στον κόσμο «λανθασμένες εντυπώσεις» και πρόσθεσε ότι δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με συλλαλητήρια.

«Ήταν μια έκρηξη αντιπολιτικής» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι "άλλο η μαζικότητα και άλλο το κατηχητικό και το μάθημα εθνικού φρονηματισμού από τους ομιλητές και επίκληση του στρατού ως λύση για τα πολιτικά προβλήματα".

Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς όταν έχει κάτι συγκεκριμένο. Δεν υπάρχει καμία «μυστική διπλωματία». Ο κ. Φίλης εξήγησε ότι «μυστική διπλωματία είναι όταν συνωμοτούν δύο χώρες έναντι τρίτης». Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία όταν συνομιλούν οι διπλωμάτες δημόσια και θεσμικά. «Η Ελλάδα κάνει θεσμική δημόσια διπλωματία».

"Ορθώς ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός πρώτα την Εκκλησία καθώς υπήρχε συγκεκριμένη ανησυχία για ένα θέμα εκκλησιαστικής τάξης» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Ωσόσο όπως είπε, όταν σπεύδει η αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει μικροκομματικό παιχνίδι εμποδίζει την συνεννόηση όχι φυσικά την ενημέρωση.

Κατ. Μπρέγιαννη

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις