Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Γ. Κατρούγκαλος: Ήδη από το 2007 οι μείζονες πολιτικές δυνάμεις ήταν υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κατρούγκαλος: Ήδη από το 2007 οι μείζονες πολιτικές δυνάμεις ήταν υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας (Video)

«Σήμερα που το ζητούμενο είναι η εθνική ομοψυχία και να μην υπάρχουν διχασμοί ώστε να επιλύσουμε ένα ζήτημα που χρονίζει για 25 και πλέον χρόνια, θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συμφωνία γύρω από την εθνική λύση που διαμορφώθηκε από το 2007 και πέρα" υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι "ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήδη από το 1992 είχε μιλήσει για σύνθετη ονομασία, που δεν θα επιτρέπει βλέψεις εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας, ή των συνόρων της χώρας μας και ταυτόχρονα μια λύση πακέτο, ώστε να βγουν από το τραπέζι τα θέματα του αλυτρωτισμού και πρόσθεσε ότι "από το 2007 και μετά είναι αναμφισβήτητο ότι οι μείζονες πολιτικές δυνάμεις ήταν υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας εκτός του ΛΑΟΣ".

"Ο Κ. Μητσοτάκης πίστευε ότι είχε βρει τη λύση και ήταν η σύνθετη ονομασία και ο λόγος που δεν το έφερνε στη Βουλή –μέχρι να τον ρίξει ο κ. Σαμαράς- ήταν ότι δεν είχε συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία" συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος καταλήγοντας: «Κάτι που μας πήρε 25 χρόνια για να επιτύχουμε συναινέσεις δεν πρέπει να το τινάξουμε στον αέρα»

Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ο αν. υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι ήταν μεγάλο ωστόσο πρόσθεσε ότι ήταν μικρότερο από το αντίστοιχο του 1992, το οποίο "δεν θεωρούμε ότι έπαιξε θετικό ρόλο" στη διαπραγμάτευση.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Η πρόταση πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά του ρεαλισμού και να αποτελέσει έδαφος έντιμου συμβιβασμού. Κάθε χώρα που αισθάνεται δυνατή και θέλει να εξωθήσει μια άλλη χώρα επειδή έχει την ισχύ πέρα από τα όρια που της είναι ανεκτά τρέφει ένα τέρας αλυτρωτισμού».

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι στόχος είναι "να φτάσουμε σε ένα συμβιβασμό που θα εξυπηρετεί τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Να ξεχωρίσουμε την γεωγραφία από την ιστορία, το όνομα να μην είναι όχημα αλυτρωτισμού και να είναι ξεχωριστή η δική τους χώρα από τη δική μας Μακεδονία. Όλοι έχουν αποδεχτεί ότι μιλάμε για σύνθετη ονομασία".

"Το 2017 ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης μίλαγε στη Βουλή για «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προορισμό για όλες τις χρήσεις erga omnes και αυτή είναι η εθνική θέση, στην οποία συμφωνεί και το Κίνημα Αλλαγής. Μόνο που σήμερα η Ν.Δ. λέει άλλα. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με βάση αυτό που από το 2007, ήταν η κοινή συνισταμένη των πολιτικών δυνάμεων είπε κλείνοντας ο αν. υπουργός Εξωτερικών.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL