Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Δημοσκοπήσεις και διπλωματία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσκοπήσεις και διπλωματία

Μόλις άρχισε να διαφαίνεται ότι υπάρχει περίπτωση να λυθεί μετά από ένα τέταρτο του αιώνα το "Μακεδονικό", οι συνήθεις ύποπτοι, αυτοί που στήριξαν τις καριέρες τους στην πατριδοκαπηλία, έβαλαν μπρος την επιχείρηση ναρκοθέτησης των διαπραγματεύσεων πριν ακόμη αυτές αρχίσουν. Και προσπάθησαν να απευθυνθούν στο συναίσθημα των ανθρώπων, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, αλλά όχι μόνο, με το τρομοκρατικό σύνθημα "Μας παίρνουν τη Μακεδονία μας".

Στον χορό μπήκαν αμέσως και οι δημοσκοπήσεις, είτε από κανονικές εταιρείες κατ' εντολήν μέσων ενημέρωσης είτε του τύπου "πέστε μας τη γνώμη σας για τη Μακεδονία που μας κλέβουν" από διάφορες ιστοσελίδες. Ας αφήσουμε κατά μέρος τις τελευταίες, αν και προσπάθησαν να στήσουν κλίμα.

Η πρώτη δημοσκόπηση που εμφανίστηκε ήταν αυτή της Marc για λογαριασμό του "Πρώτου Θέματος", σύμφωνα με την οποία το 68% απαντά αρνητικά στο ερώτημα αν πρέπει η Ελλάδα να συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Στη δεύτερη δημοσκόπηση της Alco, που έγινε χθες για λογαριασμό του Ραδιοφώνου 24/7, το ερώτημα τέθηκε διαφορετικά. Γι' αυτό και ήταν διαφορετική απάντηση: Το 63% θεωρεί πως είναι προτιμότερο για την Ελλάδα να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση με τη γείτονα, ενώ επτά στους δέκα θεωρούν ότι από τους χειρισμούς στο "Μακεδονικό" τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα έχει βγει χαμένη.

Το θέμα δεν είναι ποια δημοσκόπηση λέει την αλήθεια, αφού άλλωστε οι συμμετέχοντες απαντάνε σε διαφορετικά διατυπωμένα ερωτήματα. Το θέμα είναι ότι η εξωτερική πολιτική και η διπλωματία δεν γίνονται από τα μέσα ενημέρωσης βάσει δημοσκοπήσεων. Σε καμία χώρα. Γίνονται από την κυβέρνηση της χώρας βάσει του εθνικού συμφέροντος. Και συνήθως γίνονται χωρίς φωνασκίες και με τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

To παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του "Μακεδονικού" είναι ανοικτό, αλλά προβλήματα υπάρχουν πολλά, κυρίως από την άλλη πλευρά των συνόρων, όπου η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να αποδείξει, πρώτον, ότι εννοεί τις καλές προθέσεις της και, δεύτερον, ότι αντέχει στις αλυτρωτικές πιέσεις στο εσωτερικό της γείτονος. Συνεπώς, καλό θα ήταν να μην δυναμιτιστεί το κλίμα εντός Ελλάδος πριν δούμε εάν το παράθυρο θα γίνει πόρτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL