Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Ενεργειακές κοινότητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Ενεργειακές κοινότητες

Vincent van Gogh, "H έναστρη νύχτα", 1889

Της Νατάσας Γκαρά*

Μέχρι και το 2015 έχουν καταγραφεί πάνω από 2.000 ενεργειακές κοινότητες στον ευρωπαϊκό χώρο, ωστόσο η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θεσμοθετεί ένα πλήρες και διαφανές πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τον τυπικό ορισμό, ως ενεργειακές κοινότητες νοούνται οι αστικοί συνεταιρισμοί με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας / ασφάλειας σε νησιωτικούς δήμους, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ειδικότερα οι ενεργειακές κοινότητες έχουν δικαίωμα να ασκούν τις παρακάτω δραστηριότητες:

* Παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

* Παραγωγή, διανομή και προμήθεια θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας.

* Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου προς τελικούς πελάτες.

* Διαχείριση πρώτης ύλης για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά ή βιοαέριο.

* Προμήθεια για τα μέλη ενεργειακών προϊόντων, ηλεκτροκίνητων οχημάτων και οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων.

* Ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση υποδομών εναλλακτικών καυσίμων και οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων.

* Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης νερού με χρήση ΑΠΕ εντός της περιφέρειας που βρίσκεται η έδρα της ενεργειακής κοινότητας.

Ακόμη δυνητικά μπορούν να ασκούν: Διαχείριση ή συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ε.Ε., παροχή συμβουλών για τη διαχείριση ή συμμετοχή των μελών της σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα, παροχή ενεργειακών υπηρεσιών, ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για θέματα ενεργειακής αειφορίας, δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας σε ευάλωτους καταναλωτές ή πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη της ενεργειακής κοινότητας (παροχή ή συμψηφισμός ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών κ.λπ.).

Αναμένεται ότι αποτέλεσμα των ενεργειακών κοινοτήτων θα είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, η δυνατότητα στους ιδιώτες να περιορίσουν δραστικά τους λογαριασμούς του ρεύματος, η περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και η αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων της ενεργειακής αγοράς (net metering, virtual net metering, έξυπνοι μετρητές).

Το στοιχείο της τοπικότητας και της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία παραγωγής και διαχείρισης των ενεργειακών πόρων συνιστά πρωτεύουσα αρχή. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόβλεψη οικονομικών κινήτρων για τις ενεργειακές κοινότητες, αποδεικνύοντας έμπρακτα την πολιτική κατεύθυνση στήριξης των συνεταιριστικών σχημάτων, όπως και στις ΚΟΙΝΣΕΠ, τις ομάδες παραγωγών ή τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Τα μέτρα στήριξης αφορούν κυρίως στην ανάπτυξη σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς η αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού αυτών αποτελεί κεντρικό εθνικό ενεργειακό στόχο, αφού συμβάλλει στη διαφοροποίηση του εθνικού ενεργειακού μείγματος, στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Κλείνοντας, οι κοινότητες αυτές, που δεν είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχουν ένα μεγάλο εύρος εφαρμογής, π.χ. από οικιακή χρήση σε ιδιοκτήτες ή ενοίκους μίας πολυκατοικίας, έως και επιχειρηματική χρήση, αποδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία είναι προσιτή σε όλους.

Φανερώνεται, επίσης, το τεράστιο πεδίο εφαρμογής του νόμου, η άμεση εμπλοκή των πολιτών, των επιχειρήσεων, των δήμων σε διαφανή, συμμετοχικά, αλλά και δημοκρατικά σχήματα. Ενισχύεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αγορά του κατασκευαστικού κλάδου, η ενασχόληση επιστημόνων και η χρήση νέων τεχνολογιών. Ενώ, τέλος, φανερώνεται και η στόχευσή μας στον σχεδιασμό και την ενίσχυση ενός διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου στη χώρα μας.

Από την ευρεία συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς αντιλαμβανόμαστε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει και τις ωφέλειες που μπορούν να έχουν αυτά κυρίως στις τοπικές κοινωνίες στο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος, ανάπτυξης της τεχνολογίας και παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας.

* Η Νατάσα Γκαρά είναι βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το παρόν βασίζεται σε τοποθέτησή της στην Ολομέλεια ως εισηγήτριας στο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ενεργειακές κοινότητες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL