Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Πετροβολούν τα δέντρα που έχουν καρπούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πετροβολούν τα δέντρα που έχουν καρπούς

Robert Walker Macbeth, "Δίκαιες υποσχέσεις ενός καρποφόρου δέντρου", 1902-1902

Του Ανδρέα Πιλάλη*

Είναι πολλές οι φορές -ειδικά μέσα στα χρόνια της κρίσης- που η λογική φρενάρει το συναίσθημα και οι σκέψεις, τα λόγια που πρέπει να ειπωθούν, όλο και σπρώχνονται προς τα πίσω. Και όντας πολλοί από εμάς παιδιά της ίδιας μήτρας του Κομμουνιστικού Κόμματος, γαλουχημένοι με αξίες, ιδανικά και διαδρομές προσφοράς για το κοινό καλό, έρχονται στιγμές που, βλέποντας τη στάση του σημερινού ΚΚΕ, τα λόγια δεν αντέχουν άλλο, ξεχειλίζουν τη σκέψη και βγαίνουν στο φως.

Είναι άλλο η τιμή και ο σεβασμός στην ιστορία και την προσφορά αυτού του χώρου, στους απλούς αγωνιστές που πάλεψαν για ελευθερία, ειρήνη, ανεξαρτησία και άλλο η τακτική, η στρατηγική και οι πολιτικές εν τέλει ενός κραταιού μηχανισμού, μιας νομενκλατούρας που πνίγει διαχρονικά την ανάσα της Αριστεράς και δεν την αφήνει να αναπνεύσει και να ωριμάσει.

Δεν ωφελεί η αναφορά σε λάθη του παρελθόντος που η Ιστορία έχει ήδη κρίνει, αλλά αυτό που ξενίζει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο της Αριστεράς, είναι η στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική θέση ότι και η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί το μακρύ βρόμικο χέρι του καπιταλιστικού συστήματος, παραβλέποντας τη χρεοκοπία της χώρας, τη συνεχιζόμενη κρίση, τους αντικειμενικούς συσχετισμούς δυνάμεων, δείχνει ένδεια επιχειρημάτων και έλλειψη κατανόησης της πραγματικότητας.

Υποβαθμίζονται και λοιδορούνται εμφαντικά τα κοινωνικά επιδόματα και μερίσματα που δίνονται στους αδύναμους πολίτες, η δωρεάν περίθαλψη σε εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας από την περίοδο Σαμαρά, η μικρή βελτίωση της οικονομίας, η μείωση της ανεργίας, η καταπολέμηση της διαφθοράς και άλλα πολλά, παραπέμποντας τα πάντα στον ουτοπικό σοσιαλιστικό παράδεισο, που δεν λένε όμως πώς θα πραγματοποιηθεί.

Επαίρονται για την καθαρότητά τους, ενώ ταυτόχρονα το σύστημα οφθαλμοφανώς τους χτυπάει συγκαταβατικά στην πλάτη, επαινώντας τους ότι έχουν σταθερή γραμμή και θέση. Θέση βέβαια από την οποία, εκτός από τη διαδρομή Ομόνοια-Σύνταγμα, τα μονότονα ξύλινα συνθήματα, τις ακτιβίστικες ενέργειες κατάληψης γραφείων υπουργείων και των ασυνήθιστων μέχρι τώρα αντισυγκεντρώσεων, το σύστημα ουδόλως θίγεται και ενοχλείται.

Παραδόξως, το σύστημα ολημερίς και ολονυκτίς ενοχλείται σφόδρα και αντιδρά με την «παρείσακτη» αριστερή κυβέρνηση, που έχει αρχίσει και βάζει χέρι στα βρόμικα πλοκάμια του και από ποθούμενη παρένθεση μπορεί να τουμπάρει το παιχνίδι και να γίνει κυβέρνηση διαρκείας.

Σύντροφοι, ο εχθρός δεν είναι οι ρεφορμιστές, οι ευρωκομμουνιστές και οι πάλαι ποτέ διαγραμμένοι από τους κόλπους σας που βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση, πραγματικοί εχθροί είναι όλοι αυτοί που άρμεξαν και χρεοκόπησαν την πατρίδα μας. Αυτούς πρέπει να πετροβολείτε και όχι εκείνους που κλήθηκαν να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγεία.

Όραμα χρειάζεται, νοικοκυρεμένη διαχείριση, δίκαιη ανάπτυξη και συμμαχίες μέσα και έξω για να βγούμε από την κρίση. Υποχωρήσεις, διεκδικήσεις, απαραίτητοι συμβιβασμοί αλλά και προτάγματα μέσα στα γεωπολιτικά δεδομένα που υπάρχουν στην περιοχή μας για να διαφυλαχτούν η εθνική ανεξαρτησία, η κοινωνική συνοχή, η ειρήνη και η πρόοδος του λαού μας.

Η πρωτόγνωρη αγοραία γλώσσα που έχει επιλεγεί από τη σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ ως πολιτική αντιπαράθεση και κριτική απέναντι στην κυβέρνηση, που δεν συνάδει ούτε με την πολιτική και επιστημονική αναφορά και σημειολογία του χώρου, αλλά ούτε έχει και σημεία σύγκρισης με την όχι και τόσο μακρινή εποχή Φλωράκη ή Φαράκου, δείχνει τουλάχιστον αδυναμία σύνθεσης και ανάλυσης... Η εκλογική στασιμότητα αυτού του χώρου και η ελάχιστη απήχηση των προτάσεών του στην κοινωνία πρέπει να προβληματίσουν την ηγεσία του για να αλλάξει ρότα αν θέλει ως πολιτική δύναμη να συμβάλει στην ανέλιξη της ελληνικής κοινωνίας.

Η συστράτευση του λαού και των μαζών που επιθυμείτε δεν έρχεται με μικροκομματικές απλοϊκές πολιτικές που θα σας φέρουν απογοητευμένους ψηφοφόρους στις επόμενες εκλογές. Έρχεται μέσα από την ανάλυση του παππού Βλαδίμηρου για ένα βήμα μπρος και δύο πίσω, τη φιλοσοφική προσέγγιση του στοχαστή Αντόνιο Γκράμσι και, το σημαντικότερο, από την ανάλυση των σημερινών αντικειμενικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Σε δύσκολους καιρούς που χρειάζεται ομόνοια, σύμπνοια και ενότητα των αριστερών δημοκρατικών δυνάμεων, όπως πολύ σωστά έπραξαν οι Κομμουνιστές με το Μπλόκο της Αριστεράς και τους Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία, εσείς είστε απέναντι και πολεμάτε μαζί με το σύστημα την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Το όφελος για το λαό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο και τα αποτελέσματα καλύτερα, αν στον ελάχιστο βαθμό υπήρχε αυτή η ενότητα.

Όλοι κρίνονται και θα κριθούν στο μέλλον και για αυτά που λένε και για αυτά που πράττουν και ειδικά σήμερα, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, που οι συνάνθρωποί μας δεν έχουν ανάγκη από συνθήματα, αλλά χρειάζονται άμεσα χείρα βοηθείας και ρεαλιστικές προτάσεις εξόδου από τη διαρκή σπείρα της λιτότητας που έχει επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη.

Γιατί, αλλιώς, όπως έλεγε και ο Πέρσης ποιητής Σααντί, κάποιοι γνωστοί στην ελληνική κοινωνία και μη εξαιρετέοι θα «πετροβολούν μόνο τα δέντρα που έχουν καρπούς» και μάλιστα, αδίκως, και από τα αριστερά.

* Ο Ανδρέας Πιλάλης είναι συντονιστής της δημοτικής παράταξης Ενεργοί Πολίτες Περιστερίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL