Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Ο ΕΝΦΙΑ να γίνει δίκαιος φόρος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΕΝΦΙΑ να γίνει δίκαιος φόρος

Του Ανδρέα Δάνου*

Κοντεύει εξάμηνο από τότε που αρθρογράφησα στην «Αυγή» σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ στη γειτονιά μου στο Ελληνικό, παρουσιάζοντας και ένα κραυγαλέο παράδειγμα, ενός από τους γείτονές μου, που ωστόσο δεν είναι το χειρότερο!1

Με μια λέξη: Καταστροφή! Πώς αλλιώς μπορείς να χαρακτηρίσεις το γεγονός ότι πούλησε ένα ακίνητο για να μπορέσει να πληρώσει το τελευταίο χρέος του, αλλά του χρόνου τι θα κάνει; Άλλο ακίνητο προς πώλησιν δεν έχει. Και φυσικά δεν έφτασε στο απελπιστικό αυτό σημείο αβασάνιστα. Ούτε όμως για πολυκατοικία μπορεί να το δώσει -αφού είναι διατηρητέο- ούτε και να ελπίσει σε μια μερική, έστω, αξιοποίηση μέσα στη σημερινή τραγική συγκυρία της αγοράς ακινήτων. Τέτοια απελπιστικά αδιέξοδα σκοτώνουν ανθρώπους, καταστρέφουν οικογένειες! Η αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί, λοιπόν, να τα αντιμετωπίζει με αδιαφορία.

Παραλείπω όλες τις λεπτομέρειες του θέματος (π.χ. ότι πρόκειται για προσφυγικό οικισμό που χτίστηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή -τώρα οι παλαιοί κάτοικοι και οι απόγονοί τους ζούνε μια νέα καταστροφή, εγχώρια αυτή τη φορά-, ότι η περιοχή ακρίβυνε απότομα χάρη στην εισβολή πλουσίων που δεν τους πιάνει η κρίση, ότι τα περισσότερα διατηρητέα της περιοχής έχουν κατεδαφιστεί με τη «συνεργασία» αρμοδίων και μη, χωρίς κανένας να καθίσει στο σκαμνί, ότι με την «αξιοποίηση» του Ελληνικού απειλείται νέα αύξηση του ΕΝΦΙΑ, που θα είναι πια η χαριστική βολή για τους παλαιούς κατοίκους κ.λπ.)2 και καταλήγω στην πρόταση μου, πρόταση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο ΕΝΦΙΑ, όπως και ο φόρος εισοδήματος, να μην εξαρτάται κυρίως από την αξία του ακινήτου, αλλά κυρίως από τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, όπως άλλωστε επιτάσσει το σύνταγμα. Και είναι αδιανόητο κάτι τέτοιο να ισχύει -και καλώς ισχύει- για τα πρόστιμα της Τροχαίας και να μην ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ!

Και για να είμαστε εντάξει και με τη «μνημονιακή υποχρέωση» να συγκεντρώσουμε 3,2 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ, η δικαιοσύνη να αποδοθεί μέσω ανακατανομής με εισοδηματικά κριτήρια, όπως γίνεται με όλους τους δίκαιους φόρους.

Ελπίζω η έκκλησή μου να φτάσει σε ευήκοα ώτα...

1 Yπάρχει τετραμελής οικογένεια που -έπειτα από σχετικά πρόσφατη χηρεία- ζει μ’ ένα ελάχιστο εισόδημα. Πώς θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ;

2 Η κατάσταση και η ιστορία του οικισμού περιγράφεται πιο αναλυτικά σε προηγούμενο σημείωμά μου (βλ. «Αυγή», 28.7.17)

* Ο Ανδρέας Δάνος είναι αρχιτέκτονας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL