Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Σπάζοντας αρνητικές παραδόσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπάζοντας αρνητικές παραδόσεις

Αυτά τα παρά κάτι ημέρες τρία χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει στα χέρια του το τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας, έχει σπάσει όλες τις παραδόσεις των μνημονιακών χρόνων, περνώντας κοινοβουλευτικά αλώβητος όλους τους πολιτικούς κάβους που του έλαχαν στην επίπονη αυτή πορεία προς την έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες πλειοψηφίες, που παραδοσιακά φυλλορροούσαν κατά τη διάρκεια κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή, η σημερινή συγκυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καταγράψει αριθμητικές απώλειες -γιατί οι απώλειες του Αυγούστου του 2015 απαντήθηκαν εμφατικά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου- αλλά αντιθέτως κατάφερε και βγήκε ενισχυμένη το βράδυ της Δευτέρας με την προσθήκη της Θ. Μεγαλοοικονόμου στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης των κοινοβουλευτικών αντοχών της κυβέρνησης, που μάλιστα καταγράφονται κόντρα σε μια παρατεταμένη συγχορδία αρνητικών προβλέψεων που, παρά τις απανωτές διαψεύσεις, δεν έχουν κουραστεί να μεταθέτουν τις πρόωρες εκλογές από μήνα σε μήνα, η προσθήκη μίας ή δύο ή τριών μονάδων στην κοινοβουλευτική δύναμη δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα αριθμητικό πλεονέκτημα που αν υπερεκτιμηθεί πολιτικά, ελλοχεύει την απειλή ακόμη ενός κύκλου αντιπολιτευτικής κινδυνολογίας με σενάρια για νέους “κάβους που έρχονται” και για “εύθραυστες πλειοψηφίες”. Λεπτές ισορροπίες όπου τα “συν” θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να εκτιμώνται στο μέτρο που τους αναλογεί, ώστε να μην ανατροφοδοτούν την πολιτική ένδεια και την αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά στη διαφαινόμενη έξοδο από το Μνημόνιο.

Από τη στιγμή που θεωρούμε δεδομένο ότι οι διευρύνσεις και οι συμμαχίες σε περιόδους ομαλότητας έχουν αξία και παράγουν αποτελέσματα μονάχα όταν αφορούν στην κοινωνία, σταθερή στόχευση και αταλάντευτος πολιτικός προσανατολισμός παραμένει ο συνεχής επαναπροσδιορισμός των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη μέσα από παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες βάσης και όχι κορυφής. Κοινοβουλευτικές διευρύνσεις διαφόρων αποχρώσεων έχουν τα τελευταία χρόνια καταγραφεί αρκετές, χωρίς αυτές να συμβαδίζουν πάντοτε και με ένα μικρό ή μεγάλο, αλλά πραγματικό ρεύμα συστράτευσης με ερείσματα στην κοινωνία. Στην πλειονότητά τους κατέληξαν στα ψιλά του πολιτικού γίγνεσθαι, χωρίς να λείπουν και αρνητικά παραδείγματα “μετεγγραφών” που κινήθηκαν στα επίπεδα της γραφικότητας και της παραγωγής προβλημάτων. Είθε το καλωσόρισμα της Θ. Μεγαλοοικονόμου στους συνεργαζόμενους με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές να αποτελέσει ακόμη ένα σπάσιμο αρνητικής παράδοσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL