Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Mega
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Mega

Του Γιώργου Λακόπουλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δήλωσε ακόμα ότι το πρώτο που θα κάνει μόλις γίνει πρωθυπουργός θα είναι να ξανανοίξει το Mega, όπως λέει για τα πάντα. Για την ακρίβεια, δεν μίλησε καν. Μίλησε, όμως, αντ' αυτού η Μαρία Σπυράκη και είπε ότι "αυτά δεν συνέβησαν επί Ν.Δ.". Το πιάσαμε το υπονοούμενο: η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση. Ψήνεται η επιστροφή της θεωρίας ότι "το Mega το έκλεισε ο Τσίπρας". Όπως "ηθελε να κλείσει και το Συγκρότημα"...

Τι ακριβώς "δεν συνέβη" επί Ν.Δ. -και ΠΑΣΟΚ- με το Mega δεν το ξέρουμε. Αλλά ξέρουμε τι συνέβαινε γενικά με τα ΜΜΕ. Κάποιοι έκαναν τους εκδότες ή τους καναλάρχες -και δι' αυτού τους ρυθμιστές του δημοσίου βίου- με ξένα λεφτά: τραπεζικά δάνεια, κρατικό χρήμα, κοινοτικά κονδύλια, τα οποία αποσπούσαν με τη μιντιακή ισχύ τους. Συν, για ορισμένους, το μαύρο χρήμα και η άδηλη συμμετοχή σε κρατικές προμήθειες. Ένα ποσοστό έμπαινε στην τσέπη και έβγαινε στο εξωτερικό. Με ένα δάνειο εξασφάλιζαν πολυτελή βίο. Και με τα υπόλοιπα πλήρωναν ιλιγγιώδεις μισθούς σε ευνοούμενους -για να εκτελούν διατεταγμένες υπηρεσίες. Α, συνέβη και κάτι άλλο επί Ν.Δ.: έκλεισε βίαια η -κερδοφόρα τότε- ΕΡΤ.

Το Mega έπεσε από τους ιδιοκτήτες τους, που το εγκατέλειψαν όταν στέρεψαν οι κάνουλες που το συντηρούσαν με δανεικά - και όχι με υγιή επιχειρηματικά κεφάλαια. Αφού προηγουμένως μια κάστα ακριβοπληρωμένων του γυαλιού το απαξίωσαν επειδή, αντί για ενημέρωση, έκαναν πολιτική. Προερχόμενη από τα παράθυρα του Mega είναι η κακή πορτ παρόλ του Κυριάκου σε αυτό το θέμα. Προσωποποιεί ό,τι θέλουν να κρύψουν οι υπεύθυνοι. Προφανώς, κάθε φορά που μιλάει γι' αυτά τα θέματα, ο Τσίπρας παραγγέλνει "Τα λουλούδια στην κυρία από μένα".

Στους κυβερνώντες επιρρίπτει τις ευθύνες (και) για το Mega ο Γ. Πρετεντέρης από το "Βήμα" της Κυριακής, όπου όμως, αφού γράφει πως "δεν φταίνε εκείνοι όμως αν οι τράπεζες ή η Δικαιοσύνη ενέδωσαν και τους έκαναν το χατίρι", μιλά για τους επιχειρηματίες: "Η δεύτερη γενιά μετόχων (η δεύτερη γενιά των ιδρυτών εννοώ, διότι οι πιο πρόσφατοι απλώς κληρονόμησαν το πρόβλημα...) αποδείχθηκε κατώτερη όχι μόνο των περιστάσεων αλλά και του μεγέθους που δεν κατάφεραν να διαχειριστούν. Ο ένας δεν μπορούσε - για υποκειμενικούς ή αντικειμενικούς λόγους, αδιάφορο... Ο δεύτερος ήταν ανεπαρκής και, όπως όλοι οι ανεπαρκείς, προβληματικός. Ο τρίτος δεν ήθελε - για δικούς του λόγους που δεν γνωρίζω αλλά μπορώ να υποθέσω" γράφει, για να καταλήξει ότι "οι ιδιοκτήτες του δεν στήριξαν το Mega". Όλα τα άλλα είναι μικροπολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL