Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Τα μικρά πράγματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα μικρά πράγματα

Το έγραψαν πολλοί, εντός και κυρίως εκτός της χώρας, άλλοι με θαυμασμό, άλλοι με χαιρεκακία, άλλοι απλώς ως διαπίστωση: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενηλικιώθηκε απότομα, αναθεώρησε τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις της ότι θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο, ενημέρωσε για αυτό τους πολίτες, που της έδειξαν για δεύτερη φορά εμπιστοσύνη στις κάλπες, κι έμαθε να διαπραγματεύεται εκτός από σκληρά και αποτελεσματικά. Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, έμαθε να διαπραγματεύεται και γρήγορα. Και κέρδισε πολλά. Ακόμη και στο θέμα της απεργίας -που δυσκολεύεται να το πει αυτές τις μέρες φωναχτά, διότι πάλευε για εκατό και πήρε τα ογδόντα. Οι προηγούμενοι στη θέση της δεν θα πάλευαν ούτε για τα μισά.

Εν πάση περιπτώσει, τη Δευτέρα τελειώνει άλλη μια δύσκολη φάση, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου της τρίτης αξιολόγησης, και οσονούπω αρχίζει η τέταρτη. Η οποία είναι διαφορετική και με τον τρόπο της πιο κρίσιμη, αφού πρόκειται ουσιαστικά για τη διαπραγμάτευση της εξόδου. Και θα γίνει σε ένα περιβάλλον πολύ πιο ευνοϊκό οικονομικά, από όλες τις προηγούμενες, καθώς η χώρα έχει πάρει τη στροφή και μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι θα καταφέρει, με πολλή δουλειά και προσεκτικές κινήσεις, να σταθεί μόνη στα πόδια της.

Την ίδια ώρα, αυτή η απότομα ενηλικιωμένη κυβέρνηση τα πάει καλά και στην εξωτερική πολιτική. Πρωταγωνιστεί στις διεργασίες για τη συμμαχία των χωρών του Νότου, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον πιο δύσκολο γείτονα της χώρας, την Τουρκία, φαίνεται διατεθειμένη να αδράξει την ευνοϊκή -έπειτα από πολύ καιρό- συγκυρία για την επίλυση του Μακεδονικού, προσπαθεί να συσφίξει, έπειτα από χρόνια αδράνειας, τις σχέσεις με τα υπόλοιπα Βαλκάνια, συνδιαλέγεται με την Κίνα, "γκαζώνει" την ενεργειακή διπλωματία.

Στα μεγάλα ζητήματα, δηλαδή, παρά τις αντιπολιτευτικές κραυγές και τις επί μέρους εσωκομματικές απογοητεύσεις -για διαφορετικά ζητήματα και λόγους- η κυβέρνηση έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια σταθερότητα στη χώρα, έχει φέρει πίσω μια κανονικότητα που είχε ξεχαστεί στα οκτώ χρόνια της κρίσης.

Οπότε, από δω και πέρα θα μετρηθεί ως... κανονική κυβέρνηση, όχι ως διαχειρίστρια μιας βαθιάς κρίσης. Και οι κανονικές κυβερνήσεις μετριούνται με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά τους στην επίλυση των μικρών ζητημάτων. Αυτών που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL