Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Ν. Παππάς: Η πολιτεία απέδειξε ότι μπορεί να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Παππάς: Η πολιτεία απέδειξε ότι μπορεί να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο (Video)

Στο τηλεοπτικό τοπίο που παραλάβαμε είχαμε τη ΝΕΡΙΤ υπενθύμισε ο κ. Παππάς προσθέτοντας ότι το μοναδικό κανάλι η ΕΡΤ που είχε άδεια έκλεισε βιαίως και όλα τα υπόλοιπα κανάλια λειτουργούσαν παράνομα. "Τα κανάλια δεν είχαν τις άδειες που έπρεπε κατά το Σύνταγμα και η ρυθμιστική αρχή δεν είχε νόμιμη σύνθεση και για τα δύο αυτά έχει αποφανθεί το συνταγματικό δικαστήριο. Ήμασταν μπροστά σε ένα νομικό αδιέξοδο το οποίο κληθήκαμε να επιλύσουμε".

Η αγορά θα πάει περίπου στα 2,5 με 3 δις στη δεκαετία. Όταν το κράτος λέει ότι θέλει 250 εκ. για τη χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων αντιστοιχεί στο 10%. Δεν είναι παράλογο ποσό. Γίναμε δέκτες μιας επιχειρηματολογίας που δεν ευσταθεί όπως αποδείχθηκε για τον αριθμό των αδειών γι’ αυτό και είχαμε 6 αντί για 7 αιτήσεις για άδεια. Η αγορά είναι συγκεκριμένη επανέλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Ειδικότερα για την έβδομη άδεια που μένει «ορφανή» ο κ. Παππάς είπε ότι θα επαναπροκηρυχθεί όταν θα εμφανιστεί απτό ενδιαφέρον από μια εταιρεία. Αν δεν υπάρξει μεταπίπτει στην κατηγορία των θεματικών κατηγοριών. Σύντομα θα δημοπρατηθούν και οι θεματικές άδειες.

Μιλώντας για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών τόνισε ότι υπάρχουν 1000 ραδιοφωνικοί σταθμοί λειτουργούν στην Ελλάδα, τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη είναι 12.500. Άδειες θα δοθούν για τα ψηφιακά ραδιόφωνα και θα είναι μια σταδιακή διαδικασία τόνισε ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής διαβεβαιώνοντας ότι οι σταθμοί που έχουν ξεχωριστό κοινωνικό έργο και παράγουν πρόγραμμα δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.

Η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο δεν θα έχει τη μορφή "σοκ και δέος" αλλά θα γίνει σταδιακά.Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης εκ του προοιμίου για τα δημοτικά ραδιόφωνα. "Στόχος μας να υπάρξουν κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Κάποιοι έστηναν κεραίες με ευθύνη και των πολιτικών ηγεσιών" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Καθαρά επιχειρηματική η απόφαση για το Mega

Απαντώντας στις κατηγορίες περί νέας διαπλοκής είπε ότι «όποιος χρησιμοποιεί τον όρο για τη νέα διαπλοκή οφείλει να ορίσει και την παλαιά και να είναι απολύτως ειλικρινής για το ποια είναι η σχέση η δική του με αυτό που ονομάστηκε παραδοσιακά στην Ελλάδα διαπλοκή. Αυτό που συνέβη εξήγησε ο υπουργός είναι ότι η πολιτεία έθεσε μετά κανόνες στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και ξέρουν όλοι ότι όπως τους αποδίδεται η άδεια μπορεί και να τους αφαιρεθεί αν δεν τηρούνται οι κανόνες.

Σε ερώτηση για το Mega εξήγησε ότι πρόκειται για μια "καθαρά επιχειρηματική απόφαση" και αυτό έχει ειπωθεί και από τους μετόχους. "Υπήρχαν αλλεπάλληλες ευκαιρίες για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Έγινε μια επιχειρηματική επιλογή που έχει θύματα τους εργαζόμενους οι οποίοι για 16, 18 μήνες δούλευαν απλήρωτοι ενώ το κανάλι εισέπραττε" είπε ο κ. Παππάς τονίζοντας ότι "θα ενεργοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας".

"Η ανακοίνωση της απόφασης των μετόχων έγινε λίγη ώρα μετά την απόφαση του ΣΤΕ να αρνηθεί να αναβάλλει το διαγωνισμό μετά τις προσφυγές που έκαναν οι τηλεοπτικοί σταθμοί" πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την "εξαπάτηση" που αισθάνονται ότι υπέστησαν οι εργαζόμενοι του Mega.

Ο υπουργός υπενθύμισε την αναγκαία ρύθμιση που πέρασε στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες που καθορίζει συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων στα κανάλια που θα φτάνουν τους 2000 τη στιγμή που σήμερα είναι 1.400 και την έντονη κριτική  που είχε δεχθεί και για αυτή την προστατευτική διάταξη.

"Επικοινωνιακοί οι λόγοι των αντιδράσεων" "το ΚΚΕ επιλέγει να αντιδράσει με τρόπο που παράγει εικόνα και είδηση διότι όπως τόνισε ο υπουργός ΨΗΤΠΕ αμφισβητείται δομικά μια ιδέα που υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται μέτρα υπέρ των εργαζόμενων σε συνθήκες οικονομίας της αγοράς ενώ αναφερόμενος στη ρύθμιση για την απεργία υποστήριξε ότι "δεν ήταν επιλογή όσα ζητούσε το ΔΝΤ και η Ν.Δ. ήθελε να υπογράψουμε με χέρια και με πόδια. Δόθηκε μια μάχη και έγινε μια υποχώρηση σε ένα ζήτημα που είναι δευτερεύον σε σχέση με τα άλλα που ζητούσαν".

"Θα επανέλθουμε στα ζητήματα της αγοράς εργασίας για να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα" υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL