Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Καλή χρονιά με το ημερολόγιο της ΑΥΓΗΣ για το 2018 «το ’68 που συγκλόνισε τον κόσμο»

Η ΑΥΓΗ καλωσορίζει το 2018 με ένα αφιέρωμα στο «’68 που συγκλόνισε τον κόσμο». Αυτό το Σάββατο με την ΑΥΓΗ ένα μηνολόγιο των γεγονότων του 1968, πενήντα χρόνια μετά.

Το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ, το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, το ατίθασο πνεύμα του Μάη του 68 δημιούργησαν μια έκρηξη ιδεών αμφισβήτησης και πολιτικής ανατροπής που συγκλόνισε τον κόσμο.

«Σωτήριο έτος 1968: Μισό αιώνα μετά, ένα άλλο μεγάλο συμβάν της Αριστεράς. Συμβάν διαρκείας, που δεν εντοπίζεται εδώ ή εκεί. Συμβάν που διέρρηξε δραματικά τον νωθρό τελετουργικό δόγμα τισμό (ανάμεσα στα άλλα διάσπαση του ΚΚΕ Φλεβάρης του 68, Άνοιξη της Πράγας και εισβολή στην Τσεχοσλοβακία) που είχε επικαλύψει το προηγούμενο και διάνοιξε στην Αριστερά νέα θέματα, νέους όρους απελευθέρωσης, νέους κριτικούς δρόμους. Σε όλες τις ηπείρους του κόσμου» γράφει ο Αριστείδης Μπαλτάς στο εισαγωγικό κείμενό του «Το 1968 σήμερα».

Για την επίδραση των γεγονότων του ‘68 στην τέχνη που επιχείρησε «να αμφισβητήσει ριζοσπαστικά τον ελιτισμό, τον αριστοκρατισμό, την απομόνωση σε γυάλινους πύργους, την υποδούλωση της δημιουργικής έκφανσης στο εμπόριο, στον νεοπλουτισμό και στις αγορές» αναφέρει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης στο κείμενο του «Χαμένη και κερδισμένη Άνοιξη», ενώ ο Μάκης Καβουριάρης μιλά για το «πνεύμα του Μάη» τα ριζοσπαστικά συνθήματα και την καθοριστική επίδρασή του ως σήμερα, στο κείμενο του «Τι ήταν αυτός ο μήνας με τη μεγάλη διάρκεια και τις μετέπειτα ζωές». 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανήθικοι και επικίνδυνοι

Όσο πλησιάζει η ώρα να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής, τόσο η τακτική της Ν.Δ. γίνεται πιο ανήθικη, αλλά και πιο επικίνδυνη. Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. θέλει να αποφύγει με κάθε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο