Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ - DOCUMENTO / Υπό... τραπεζική ηθική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ - DOCUMENTO / Υπό... τραπεζική ηθική

Του Στάθη Σχινά

Στα 100 δισ. ευρώ ήταν χοντρικά τα "κόκκινα" δάνεια πριν από λίγο καιρό. Τα μισά και πλέον επιχειρηματικά. Και ο θόρυβος; Μα για τα πολύ λιγότερα... Τα στεγαστικά. Για τα πολλά, τα πλείστα των 65 δισ. επιχειρηματικών δανείων, εκ των οποίων τα 50 δισ. μεγαλοοφειλετών, η κουβέντα ήταν υπόκωφη.

Την άκουγαν ψιθυριστά μόνον μέσα στα κλειστά γραφεία συσκέψεων τα εκλεπτυσμένα ώτα της τραπεζικής νομενκλατούρας. Διότι πώς να φωνάξεις δυνατά ότι οι χθεσινοί "εκλεκτοί φίλοι και καλοί πελάτες" (πιθανώς και σπόνσορες) τα πήραν νομίμως και με όλες τις υπογραφές, "με δόξα και τιμή", και όλως αιφνιδίως φόρεσαν το φέσι μέχρι...τα γόνατα και εξαφανίσθηκαν. Όχι βέβαια οι ίδιοι αλλά τα λεφτά.

Και επειδή στις πλείστες όσες περιπτώσεις τα λεφτά δεν έφυγαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς με... φορτηγά αλλά με τραπεζικά εμβάσματα, είναι γνωστοί οι ένοχοι, με διεύθυνση κατοικίας, off shore και βίλα στο Μαϊάμι και αλλαχού. Αυτό είναι γνωστό ίσως... Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό έχει να κάνει με την... οκνηρία, την απροθυμία των διοικήσεων των τραπεζών να προχωρήσουν σε κυνήγι των μεγαλομπαταχτσήδων.

Διότι μόλις πριν από λίγο καιρό και υπό την πίεση των θεσμών που έβλεπαν τα "κόκκινα" δάνεια να μειώνονται με τον πλέον ανθυγιεινό τρόπο, με διαγραφές δηλαδή, έσπευσαν να μισθώσουν τις υπηρεσίες διεθνών ελεγκτών προκειμένου να ανακαλύψουν πού πήγαν τα κλεμμένα. Γιατί πώς αλλιώς λέγονται τα λεφτά που δανείζεσαι στο όνομα της επιχείρησής σου, τα βγάζεις έξω, βουλιάζεις την επιχείρησή σου, φτωχοποιείς τους χιλιάδες μικρομετόχους σου, αλλά όχι βεβαίως τον εαυτό σου; Μια αρχή έγινε και το Docomento με τις σημερινές αποκαλύψεις του θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων*.

Μένει οι σημερινοί διοικούντες τις τράπεζες να πράξουν το ίδιο και να ξεκινήσουν το "σαφάρι" του παράνομου υπερπλούτου. Αν δεν το πράξουν, αν αγνοήσουν τις εκθέσεις που αυτοί παρήγγειλαν, θα αποδείξουν ότι η ηθική τους δεν έχει πολλή σχέση με την τράπεζα αλλά με τον τραπέζι και μάλιστα το... από κάτω μέρος του.

* Το θέμα του κυριακάτικου "Documento" ήταν: "Στη φάκα με εξωτικές περιουσίες Ψυχάρης, Μαρινόπουλοι, Αθανασούλης. Οι τράπεζες εντοπίσαν στο εξωτερικό τους θησαυρούς των πτωχευμένων στην Ελλάδα"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL