Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Τραπεζικό έγγραφο σε πάπυρο, ξύλο, πέτρα ή χρυσό;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Τραπεζικό έγγραφο σε πάπυρο, ξύλο, πέτρα ή χρυσό;

Ρουνική λίθος, επιτύμβια πλάκα, επιγραφές σε ξύλο, κερί, πέτρα, κόκκαλο, δέρμα. Κείμενα σε πάπυρο, πολύτιμα μέταλλα και πηλό.

Φράσεις και νοήματα αναλλοίωτα ανά τους αιώνες, χωρίς την ανάγκη αντιγραφής, χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να έχει μεταβληθεί η αρχική μορφή, όπως συμβαίνει με κείμενα αρχαίων συγγραφέων. Ρητά που δεν παραποιήθηκαν, που δεν αποδόθηκαν σε άλλον.

Πολύτιμη κληρονομιά υπό την προστασία της Ουνέσκο.

Σήμερα; Τι κόστος έχει η εκτύπωση μιας σελίδας, ενός φωτοαντίγραφου; Μόλις λίγα λεπτά. Ακόμα και στη δακτυλογράφηση, ο ανταγωνισμός έχει κατεβάσει τις τιμές, ενώ ο αυτόματος μεταφραστής του κομπιούτερ ανταγωνίζεται αθέμιτα την πτυχιούχο μεταφράστρια.

Με πήρε το παράπονο. Η αξία μιας τυπωμένης σελίδας έχει πλέον ευτελιστεί.

Οι μεγάλες ανατροπές στις πεποιθήσεις, στην κατασταλαγμένη άποψη, γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη: Την πρώτη εργάσιμη μέρα του καινούργιου χρόνου έσυρα το βήμα μου μέχρι το τραπεζικό μέγαρο και, αφού ευχήθηκα στον αρμόδιο να ζήσει χρόνια εκατό και να τα ξεπεράσει κι από τα εκατό και εκεί ν’ ασπρίσει να γεράσει, ζήτησα να μου τυπώσει την κίνηση του λογαριασμού όψεως.

«Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων», είπε, κοιτάζοντας στο πουθενά. Συνήλθε γρήγορα και με ενημέρωσε ότι «από σήμερα το κόστος εκτύπωσης είναι 5 ευρώ»!

Χιουμοριστική διάθεση, σκέφτηκα, μετά τη φιλοσοφική. Το ύφος του, όμως, μου θύμισε εκείνο του φοροτεχνικού, όταν μου λέει τι πρέπει να πληρώσω. Προσγειώθηκα απότομα.

Μονολόγησα πως είχα σκοπό να πάω στην τράπεζα την περασμένη Παρασκευή, αλλά αμέλησα. «Δεν έχετε μελετήσει Ησίοδο;», με ρώτησε. «Όχι», ψέλλισα με συντριβή. «Μην αναβάλλετε για αύριο ό,τι μπορείτε να κάνετε σήμερα».

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσπάθησα να καταλάβω πού οφείλεται ο υπερτριπλασιασμός του κόστους. Ακρίβυνε το χαρτί; Το μελάνι; Οι εργατοώρες; (ποιες εργατοώρες; αυτόματα καταχωρούνται οι συναλλαγές στο σύστημα).

Αναλογίστηκα ότι η καθαρίστρια σε ιδιωτικό συνεργείο, ο νυχτερινός φύλακας, ο νέος στο σούπερ μάρκετ θα πρέπει να εργάζονται δύο ώρες για να εξοικονομήσουν το ποσόν που χρειάζονται για την ενημέρωση του λογαριασμού τους, αν μη τι άλλο, για να εξακριβώσουν τα ποσά που κατέθεσε εντός του μήνα ο εργοδότης τους.

«Πέντε ευρώ για τόσο λίγα στοιχεία;», διαμαρτυρήθηκα. Τούτη τη φορά με κοίταξε αυστηρά: «Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ’ εν τω ευ το πολύ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL