Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Όταν τα ΜΜΕ καταντούν να αντιγράφουν μπλογκς και social media
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν τα ΜΜΕ καταντούν να αντιγράφουν μπλογκς και social media

Δεν περνά ημέρα που να μην διαδίδεται και μία "fake" είδηση από τον χώρο της οικονομίας, από μπλογκς και σάιτς αμφιβόλου εγκυρότητος, καθώς και από social media, δίχως να μένουν έξω από τον χορό των "hoaxes" και των "fake news" τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Σε σχόλιο που δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ στις 29 Δεκεμβρίου 2017 (σελ. 32) με τίτλο "fake news ελέω οικονομικού αναλφαβητισμού" αναφέρθηκε η ελλιπής γνώση κανόνων της οικονομίας εκ μέρους πολλών πολιτών ως μία από τις βασικές αιτίες που βρίσκει πρόσφορο έδαφος η διάδοση ψευδών ειδήσεων. Ωστόσο, οι υποβοηθητικοί παράγοντες διάδοσης ψευδών ειδήσεων (πέραν μικροπολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων, κακοήθειας ή απλής επιπολαιότητας) είναι πολλοί ακόμη. Ένας εξ αυτών είναι και το "κατάντημα" (διότι περί τούτου πρόκειται) των ΜΜΕ να "ακολουθούν", αντί να προηγούνται, των social media.

Χθες για παράδειγμα, εκατοντάδες ιστοσελίδες και χρήστες της κατ' ευφημισμόν "δημοσιογραφίας των πολιτών" (μπλογκς και social media) αλλά και ΜΜΕ (ιστότοποι εφημερίδων και καναλιών, όπως και ειδησεογραφικά sites) αναπαρήγαγαν μια ψεύτικη είδηση που ξεκίνησε από κάποιο άγνωστο μπλογκ: ότι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επιχείρησαν να επιβάλουν πρόστιμο 500 ευρώ σε ηλικιωμένο ψαρά στην Σκόπελο, επειδή δεν χρέωσε τα προβλεπόμενα 4 λεπτά για το ειδικό τέλος στις πλαστικές σακούλες. Τελικά αποδείχθηκε ότι η είδηση ήταν κατασκεύασμα ευφάνταστου συντάκτη της λεγόμενης "δημοσιογραφίας των πολιτών", από αυτά που στην τρέχουσα ορολογία αποκαλούνται "hoaxes".

Το ανησυχητικό εν προκειμένω συνίσταται στο ότι ολοένα και συχνότερα τα παραδοσιακά (τα λεγόμενα "mainstream") ΜΜΕ αναμεταδίδουν ειδήσεις μόνο και μόνο επειδή δημοσιεύονται σε μπλογκς και social media. Αποκορύφωμα τέτοιας αναξιοπιστίας είδαμε τον Μάιο, όταν γνωστό κανάλι έπαιξε φανταστική είδηση σατιρικής σελίδας, της worldnewsdailyreport.com. Σύμφωνα με το hoax αυτό, 38χρονος εργαζόμενος στο Νιού Τζέρσεϋ σερβίριζε στην προϊσταμένη του, διευθύντρια μεγάλης εταιρείας, καφέ ανακατεμένο με "σωματικά υγρά" του, σαν ένα χονδροειδές "σόκιν" αστείο γυμνασιακού επιπέδου.

Ένας λόγος για τον οποίον αναπαράγονται από ΜΜΕ "ειδήσεις" αναξιόπιστων ερασιτεχνών "δημοσιογράφων" είναι η περιφρόνηση βασικών κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας (αξιολόγηση πηγής, διασταύρωση, κ.λπ.). Άλλος λόγος είναι η αγχώδης προσπάθεια να προσεγγίσουν τα ΜΜΕ τη "νοοτροπία" του απλού πολίτη με στρεβλό τρόπο, ερμηνεύοντας ελιτίστικα την κακοήθεια ή την αφέλεια ορισμένων από αυτούς ως "αντιπροσωπευτικό" δείγμα του επιπέδου της κοινής γνώμης αναπαράγοντας τις ανοησίες τους. Και κατ' επέκτασιν, αποποιούμενα τα ΜΜΕ τον (και) παιδευτικό ρόλο τους. Και βέβαια, φταίει και το χάσμα μεταξύ αξιολόγησης ειδήσεων και απόψεων των ΜΜΕ και αναζήτησης αξιοπιστίας, ουσίας και εγκυρότητας εκ μέρους των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL