Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Η «σοβαρή Χρυσή Αυγή» και το κοινωνικό μέρισμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Η «σοβαρή Χρυσή Αυγή» και το κοινωνικό μέρισμα

Honore Daumier, "Ο δυνατός άντρας", περ. 1865

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΙΜΟΥ*

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του σταθμού ΣΚΑΪ τον Σεπτέμβριο του 2013, ο δημοσιογράφος του καναλιού και αρθρογράφος της εφημερίδας "Καθημερινή" Μπάμπης Παπαδημητρίου είχε αναρωτηθεί για ποιο λόγο να μη συμμετάσχει μια «σοβαρότερη» Χρυσή Αυγή σε μια συντηρητική κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη περιήγηση του δημοσιογράφου στον κόσμο των πολιτικών ερωτημάτων είχε προέλθει ως απάντηση στην πολιτική πρόταση που είχε καταθέσει την περίοδο εκείνη ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς, η οποία απευθυνόταν, για προφανείς λόγους, πρωτίστως στο ΚΚΕ.

Η απορία του Μπ. Παπαδημητρίου έχει και ιστορικό και πολιτικό βάθος. Η προβολή της ατζέντας της νεοναζιστικής οργάνωσης από τα ΜΜΕ, άλλωστε, δεν ήταν κάτι που ξεκίνησε την περίοδο της κρίσης. Ήδη από την περίοδο του «εθνικού οράματος» της Ολυμπιάδας του 2004 είχαν κάνει την εμφάνισή τους σειρά ρεπορτάζ που προβάλλονταν στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών, τα οποία αναφέρονταν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα υιοθετώντας το ιδεολογικό πλαίσιο της Χ.Α: «υπερβολικός αριθμός μεταναστών», «γκέτο», «εγκληματικότητα». Η συγκρότηση των πρώτων πυρήνων της Χ.Α. στην περιοχή δεν άργησε να προκύψει i. Επίσης, δεν άργησε να προκύψει και η επινόηση του όρου «αγανακτισμένοι πολίτες». Η ηγετική μορφή των «αγανακτισμένων του Αγίου Παντελεήμονα” δεν ήταν άλλη από την Θ. Σκορδέλη (πρόσφατα καταδικάστηκε για ηθική αυτουργία σε επίθεση εναντίον μετανάστη στην επίμαχη περιοχή το 2011), η οποία εμφανιζόταν στα ΜΜΕ πάντα με την ιδιότητα της «πάμφτωχης» κατοίκου της περιοχής. Αργότερα μάθαμε ότι ήταν υποψήφια βουλευτής της Χ.Α., αλλά και εργαζόμενη στην Εμπορική Τράπεζα. Μάθαμε, επιπλέον, πως είχε υπάρξει και μέλος της ΔΑΚΕ ii.

Παραμονές των εκλογών του 2012, ο τότε υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος είχε χαρακτηρίσει ως «υγειονομική βόμβα» τις μετανάστριες εργάτριες του σεξ. Στο πλαίσιο αυτής της φριχτής ακροδεξιάς προπαγάνδας, είχαν δοθεί στη δημοσιότητα φωτογραφίες και πλήρη στοιχεία οροθετικών γυναικών, ενώ ο Ανδ. Λοβέρδος ζητούσε επανειλημμένως την απέλαση των οροθετικών μεταναστριών που συλλαμβάνονταν. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση μετείχε και ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είχε δηλώσει πως όλα τα παραπάνω είχαν γίνει με μοναδικό σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πρόσφατες κραυγές εναντίον της απονομής κοινωνικού μερίσματος σε μετανάστες δεν προκαλούν έκπληξη. Η... συγκλονιστική αποκάλυψη πως το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε και σε ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων που κατοικούν και εργάζονται στη χώρα, έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ένας από αυτούς που αναπαρήγαγαν τη συγκεκριμένη... είδηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, αναπαρήγαγε σχόλιο του δημοσιογράφου Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, ο οποίος είχε γράψει ότι «172(!) υπηκοότητες πήραν μέρισμα! Καημένη ελληνική φτωχολογιά, όλα για σένα ο ΣΥΡΙΖΑ... Παγκόσμια αναδιανομή εισοδήματος!». Η ίδια η Χ.Α., άλλωστε, δεν έχασε την ευκαιρία να εκδώσει ανακοίνωση αυτοδικαίωσης.

Οι συγκεκριμένοι «αγανακτισμένοι» του κοινωνικού μερίσματος, βέβαια, δεν είχαν κάποιο πρόβλημα όταν στα χρόνια του Χρηματιστηρίου χάθηκαν... ως διά μαγείας τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα χρήματα δηλαδή γηγενών και μεταναστών εργαζόμενων, προκειμένου να μετατραπούν σε ομόλογα «υψηλού κινδύνου». Η αναδιανομή, όπως φαίνεται, προκαλεί δυσφορία ανάλογα με τη φορά του βέλους.

Ωστόσο, η λατρεία των νεοφιλελεύθερων προς τη Χ.Α. δεν έχει να κάνει μόνο με τη ρατσιστική ρητορική. Το μίσος για τη λαϊκή κυριαρχία και τους δημοκρατικούς θεσμούς ενώνει άρρηκτα τους νεοφιλελεύθερους με τους φασίστες. Πόσο απέχει ιδεολογικά το σύνθημα «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί» από τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της Ν.Δ. σχετικά με τις ευθύνες για την κρίση στην Ελλάδα, στο οποίο οι βουλευτές και οι συνδικαλιστές κυριάρχησαν στις απαντήσεις;

* Ο Χρήστος Σίμος είναι πολιτικός επιστήμονας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL