Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Φωνάζει ο κλέφτης...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Φωνάζει ο κλέφτης...

Joseph Mallord William Turner,"Βραχώδες Νησί: Καταιγίδα", c.1820

του  Γιώργου Πάλλη*

Τις τελευταίες ημέρες τοπικός και εθνικός Τύπος επικρίνουν με σθένος την εξάμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για τα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αδύναμη μνήμη και πολιτικά παιχνίδια δημιουργούν κλίμα εις βάρος όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά κυρίως εις βάρος των κατοίκων των νησιών, που άλλη μια φορά γίνονται θύματα πολιτικής εκμετάλλευσης και παραπληροφόρησης.

Προφανώς ο μειωμένος ΦΠΑ ήταν ένα μέτρο υποστήριξης της οικονομίας των νησιών, το οποίο πλέον χάνεται. Αλλά τα πράγματα πρέπει να τεθούν στις σωστές τους διαστάσεις: Ξεκινώντας από το πότε και από ποιους συμφωνήθηκε η κατάργηση, τις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκτοτε και, το σημαντικότερο, διευκρινίζοντας το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούσε το συγκεκριμένο μέτρο που αφορά την ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών.

Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, αρχικά, αποτελούσε όρο στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και εντάχθηκε στη στρατηγική της «αριστερής παρένθεσης» μέσω του περιβόητου «mail Χαρδούβελη». Εν τέλει η κατάργηση περιελήφθη στο τρίτο Μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2015, στο οποίο συναίνεσαν, υπερψηφίζοντάς το, και οι βουλευτές των Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού.

Είναι προφανές ότι οι θεσμοί είχαν επιμείνει να υλοποιηθεί άμεσα η μνημονιακή δέσμευση, παρά ταύτα η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε με σκληρή διαπραγμάτευση να παρατείνει τον μειωμένο ΦΠΑ για 32 νησιά μέχρι και το 2017. Ειδικά για τα πέντε μεγάλα νησιά, που φέρουν και το μεγαλύτερο βάρος από το προσφυγικό, οι τελευταίες της προσπάθειες απέφεραν ακόμα ένα εξάμηνο παράτασης, μέχρι και το καλοκαίρι του 2018.

Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών, μέχρι και την τελευταία στιγμή, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των νησιών μας, εκπροσωπώντας τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας, επιδιώκουν τα προβλήματα των νησιών να βρίσκονται πάντα ψηλά στην ημερήσια διάταξη.

Η επί τριάμισι χρόνια παράταση του μειωμένου ΦΠΑ, παρά την αυστηρή μνημονιακή πρόβλεψη, ήταν μια επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. προς όφελος των νησιών, εν μέσω αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Και για να μην χάνουμε το δάσος κοιτάζοντας το δέντρο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η κυβέρνηση, κατανοώντας πλήρως τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, την υποστηρίζει με ένα σύνολο ουσιαστικών μέτρων, με στόχο την άρση των μειονεξιών και των ανισοτήτων. Ενδεικτικά αναφέρονται τα χαρακτηριστικότερα:

1. Χορήγηση κοινωνικού αντισταθμίσματος, το οποίο θα καλύπτει περίπου το 75% των νοικοκυριών των 27 νησιών όπου ο μειωμένος ΦΠΑ καταργείται άμεσα και θα υπολογιστεί βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, φτάνοντας μεσοσταθμικά τα 1.000 ευρώ.

2. Αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφοράς που βαραίνει τους νησιώτες και εναρμόνιση του κόστους εισιτηρίου για τη μεταφορά των επιβατών και του κόστους που χρειάζεται η μεταφορά των εμπορευμάτων από και προς τα νησιά με την εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου παίρνοντας ως βάση το κόστος των χερσαίων μεταφορών.

3. Δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών στα νησιά, ώστε να εξασφαλιστεί η εναρμόνιση των τιμών προς όφελος των νησιωτών.

4. Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

5. Η νησιωτικότητα τίθεται ως ένα εκ των βασικών κριτηρίων για την κατανομή πόρων στα επιμέρους προγράμματα χρηματοδότησης.

6. Δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης όσον αφορά τον σχεδιασμό, την εκπόνηση μελετών, την ωρίμανση και την υλοποίηση έργων νησιωτικών δήμων, από τους οποίους απουσιάζουν εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνική γνώση.

Από τα παραπάνω είναι σαφές πως δεν κερδίσαμε μόνο χρόνο, αλλά επεξεργαστήκαμε και εναλλακτικές προτάσεις που έχουν να κάνουν με την ουσία της νησιωτικότητας και αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος από τον αυξημένο ΦΠΑ.

Οι κλαυθμοί και οδυρμοί, οι υποκριτικοί αλαλαγμοί και τα σηκωμένα δάχτυλα δεν ταιριάζουν σε αυτούς που μας οδήγησαν στις τερατώδεις μνημονιακές υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Συστηματικά, με υπευθυνότητα και συγκεκριμένους στόχους, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε η μεταμνημονιακή Ελλάδα, μετά τον Αύγουστο του 2018, να οδηγήσει τα νησιά μας σε καλύτερες οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις. Σε πραγματικά καλύτερες ημέρες.

* Ο Γιώργος Πάλλης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λέσβου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL