Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Ανάποδος Κόσμος / Απαγορευμένα λόγια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Απαγορευμένα λόγια

Πολύς ντόρος έγινε για όσα είπε, υπονόησε και ερμήνευσε κατά το δοκούν ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας. Καθώς επέστρεφε όμως στην πατρίδα του ο Τούρκος Πρόεδρος, το δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης έπαιρνε σημαντικές αποφάσεις για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, μετονομάζοντας περισσότερες από εκατό οδούς του μητροπολιτικού δήμου. Ανταποκρινόμενο σε «διαμαρτυρίες πολιτών» το συμβούλιο εξέτασε 190 ονομασίες και άλλαξε άμεσα 103. Σβήνοντας από τον χάρτη τα ονόματα του «αρχιπραξικοπηματία» Γκιουλέν και του πιο γνωστού διεθνούς ποδοσφαιριστή της Τουρκίας, του Χακάν Σουκούρ, το συμβούλιο έδωσε στις οδούς τα ονόματα θυμάτων της περσινής απόπειρας πραξικοπήματος.

Η μετονομασία 26 οδών που αφορούν τον καταζητούμενο χότζα και πρώην μέντορα του Προέδρου, καθώς και το μεγάλο αστέρι της Γαλατασαράι, πρώην βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, εναντίον του οποίου εκδόθηκε πέρυσι ένταλμα σύλληψης για εξύβριση του Προέδρου, ήταν λίγο ώς πολύ αναμενόμενη. Οι αλλαγές αποφασίστηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους που πρόσκεινται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με τη συναίνεση εκείνων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του επίσης αντιπολιτευόμενου Εθνικιστικού Κινήματος των Γκρίζων Λύκων.

Αλλά το συμβούλιο δεν έμεινε εκεί. Αποφασίστηκε επίσης να αλλάξει τις ονομασίες δρόμων που είχαν ως συνθετικό τη λέξη «παράλληλος» γιατί παραπέμπει στο «παράλληλο κράτος» που είχαν δημιουργήσει οι γκιουλενιστές της οργάνωσης FETO στην προσπάθειά τους να υπονομεύσουν την κυβέρνηση και να καταλάβουν την εξουσία. Με την ίδια λογική απαλείφονται από τις οδούς και τα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης οι λέξεις Zaman (χρόνος, επίσης ονομασία της αντικυβερνητικής, μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας που έκλεισε και ξανάνοιξε αλλά με κυβερνητικό έλεγχο και μικρή κυκλοφορία), Samanyolu (γαλαξίας), Sızıntı (ψίθυρος), Aksiyon (δράση), Cihan (κόσμος), Hizmet (υπηρεσία, επίσης ονομασία του κινήματος Γκιουλέν) και Dumanlı (καπνισμένος). Οι λέξεις αυτές περιλαμβάνονται σε πολλά κατηγορητήρια εναντίον δημοσίων υπαλλήλων, πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων κ.λπ. ως ενδείξεις για τη συμμετοχή τους σε συνωμοσία μέσω κωδίκων.

Στη μαύρη λίστα περιλαμβάνονται και άλλες «ύποπτες για τρομοκρατία», «άσεμνες» ή «κακόηχες» λέξεις, όπως Yuvarlak (στρογγυλό, που παραπέμπει στα γνωστά μας γιουβαρλάκια), Fak (απομίμηση, αλλά και το ομόηχο αγγλικό υβριστικό ρήμα), Kisrak (φοραδίτσα), Kadeh (ποτηράκι για ρακί ή κρασί), Huylu (εγκάρδιος), Diker (Άλλος), Egrelti (φτέρη), Akıslı (ροή), Gazino (καζίνο), ο χαιρετισμός Selam, Selamsız (αυτός που δεν χαιρετάει), Belig (εύγλωτος), Cuha (τσόχα - τζόγος), Cakalı (τσακάλι), Kos (τρέχα), Harem (χαρέμι), Askim (αγάπη μου). Επίσης, αποφασίστηκε να δοθούν ονόματα σε όσους δρόμους δεν είχαν μέχρι τώρα, αλλά ορίζονταν από αριθμούς.

Ύποπτες λέξεις, ύποπτοι άνθρωποι, απαγορευμένα λόγια. Η κίνηση αυτή ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της υπεράσπισης της δημοκρατίας. Καλλιεργεί τη συνωμοσιολογία, την καχυποψία, τη ρουφιανιά για το ποιος είπε τι και σε ποιον, πότε και γιατί. Παραπέμπει στα δικά μας μαύρα χρόνια της χούντας και παλιότερα. Στους λογοκριτές που αναζητούσαν -μάταια τις περισσότερες φορές- κρυμμένα νοήματα πίσω από λέξεις και φράσεις. Αλλά και που όταν ήταν μπροστά τους, δεν τα έβλεπαν. Γιατί, πολύ απλά, οι λέξεις δεν φυλακίζονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL