Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Η νέα Ευρώπη και οι πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νέα Ευρώπη και οι πρόσφυγες

Όσοι γνωρίζουν -και πολλοί γνωρίζουν- την πολιτική διαδρομή και τον λόγο του Δ. Αβραμόπουλου θα ξαφνιάστηκαν από την ένταση και τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε στην απάντηση προς τον Ντόναλντ Τουσκ και, ειδικότερα, για την επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για το προσφυγικό εν όψει της συνόδου κορυφής την Παρασκευή.

Ανάμεσα σε άλλα ο Δ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε την πρόταση Τουσκ για κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων στα κράτη - μέλη "απαράδεκτη" και "αντιευρωπαϊκή" επισημαίνοντας: "Το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ε.Ε., την αλληλεγγύη. Χωρίς αλληλεγγύη η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει... Η ευθύνη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να αναλαμβάνεται από μεμονωμένα κράτη - μέλη, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα".

Θα μπορούσαμε να αρκεστούμε στις παραπάνω ή και άλλες επισημάνσεις του κοινοτικού επιτρόπου, που συμπυκνώνονται στην απόρριψη της λογικής περί "Ευρώπης - φρούριο", απόρριψη που διατυπώνεται και ρητώς στην απάντησή του, αλλά, φοβούμενοι πως οι ιδέες Τουσκ δεν πρόκειται να ξεχαστούν, παρ' ότι δεν αναμένονται αποφάσεις την Παρασκευή για το προσφυγικό, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι απόψεις του Τουσκ πολύ απέχουν από το να είναι κεραυνός εν αιθρία.

Το κακό, η παρέκκλιση από το ευρωπαϊκό "ιδεώδες" της αλληλεγγύης και της ενότητας, ξεκινάει από την ευρωπαϊκή ανοχή στην άρνηση των χωρών του Βίσεγκραντ να δεχθούν τους πρόσφυγες που τους αναλογούν, παρ' ότι είχαν αναγκαστεί να δεχθούν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις - ανοχή που στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε με την επιβολή ενός κατά κεφαλήν πρόσφυγα προστίμου προς αυτές τις χώρες.

Ήταν κάτι περισσότερο από προφανές ότι, από τη στιγμή που κάποιοι τώρα μπορούσαν με 250.000 ανά πρόσφυγα να απαλλαγούν από την υποχρέωσή τους, θα προτιμούσαν να πληρώσουν το μικρό τίμημα, ιδιαίτερα μάλιστα αν μιλάμε για χώρες που δεν αισθάνονται καν την υποχρέωση ή έχουν ως ιδεολογία να μείνουν "καθαρές" από πρόσφυγες. Και, προφανώς, από τότε η αρχή των ποσοστώσεων, όπως άλλωστε αποδείχθηκε εν τω μεταξύ, είχε καταργηθεί, με ευθύνη όλων των ευρωπαϊκών οργάνων και χωρών.

Αν, λοιπόν, θέλουμε να προτάξουμε και πάλι την αρχή της αλληλεγγύης και της ανοδικής αντιμετώπισης του προσφυγικού από την πλευρά της Ε.Ε., θα πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα από την αρχή, έστω από το 2016. Κάτι τέτοιο μάλιστα θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στη φιλόδοξη συζήτηση περί "νέας Ευρώπης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL