Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Εορταστικές εκδηλώσεις για το Νόμπελ Ειρήνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εορταστικές εκδηλώσεις για το Νόμπελ Ειρήνης

του Άλκη Φαρμάκη*

Η φετινή 10ηΔεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήταν ημέρα γιορτής για το αντιπυρηνικό κίνημα παγκοσμίως, αφού η ημέρα αυτή επελέγη για την τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης 2017 στη Διεθνή Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN). Στην επίσημη τελετή στο Όσλο, την Ελλάδα εκπροσώπησε η πρέσβειρα της χώρας μας Μαρία Διαμάντη, αλλά έξω από τη μεγαλοπρεπή αίθουσα του δημαρχείου της νορβηγικής πρωτεύουσας συγκεντρώθηκαν για να πανηγυρίσουν εκατοντάδες αγωνιστές της ειρήνης από όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, διμελής ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελείτο από τη Μαρία Αρβανίτη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, και τον Σωτήρη Σωτηρόπουλο, εκπρόσωπο του ΠΑΔΟΠ.

Συνολικά εκπροσωπήθηκαν στις εορταστικές εκδηλώσεις 486 μη κυβερνητικές οργανώσεις από 101 κράτη, οι οποίες αποτελούν μέλη του βραβευθέντος αντιπυρηνικού κινηματικού συνασπισμού. Η παρουσία του ελληνικού κινήματος έγινε αισθητή τόσο κατά τη συνάντηση όλων των εκπροσώπων της ICAN την παραμονή της τελετής, όσο και κατά τη λαμπαδηφορία που έγινε το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου 2017, χάρη στα πανό με σήμα την Ακρόπολη, που ήταν ανάμεσα στα πρώτα και πλέον δημοφιλή για φωτογράφιση τόσο από τους ρεπόρτερ όσο και από τους συμπορευόμενους.

Η ελληνική κινηματική αντιπροσωπεία έτυχε θερμότατης υποδοχής και από την ελληνική πρεσβεία στο Όσλο, ενημερώνοντας για το μεγάλο επίτευγμα του διεθνούς αντιπυρηνικού κινήματος (7.7.2017), την υιοθέτηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ Σύμβαση για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων.

Το παρών στους εορτασμούς για το Νόμπελ Ειρήνης έδωσε και η Αττική με δύο σημαντικές εκδηλώσεις. Η πρώτη ήταν Ποδηλατοδρομία Ειρήνης με αφετηρία τον ανδριάντα του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Παλλήνη και τερματισμό στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα. Την εκδήλωση οργάνωσε το ΠΑΔΟΠ και υποστήριξαν ενεργά ο Δήμος Παλλήνης - Γέρακα, η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Παρασκευής και Ζωγράφου, όπως και πολλοί ποδηλατικοί σύλλογοι, με πλέον δραστήριο τον «Θησέα» του Ζωγράφου, ενώ μαζική συμμετοχή είχε από το Μενίδι ο ποδηλατικός σύλλογος «Νυχτοπεταλιές».

Χαιρετισμός Ολυμπίας Νικηφορίδη

Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν ο χαιρετισμός που απηύθυνε η Ολυμπία Βαζαίου, αδερφή του πρωτομάρτυρα του αντιπυρηνικού κινήματος Νίκου Νικηφορίδη, η οποία υποδέχτηκε την Ποδηλατοδρομία στην Αγία Παρασκευή, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο. Η Ολυμπία Βαζαίου έκανε τον ακόλουθο χαιρετισμό: «Η μνήμη του αδερφού μου θα παραμείνει ζωντανή όσο συνεχίζονται οι αγώνες για την κατάργηση των πυρηνικών, των πολέμων και της κοινωνικής αδικίας. Ευχαριστώ το ΠΑΔΟΠ για τις προσπάθειές του να αναγνωριστεί ο Νίκος ως μάρτυρας του παγκόσμιου αντιπυρηνικού κινήματος. Όνειρό μου είναι να συναντήσω τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να ζητήσω πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην υπόθεση της διεθνούς ειρήνης και του πυρηνικού αφοπλισμού».

Εκδήλωση και στο Πέραμα

Στο τριήμερο των εκδηλώσεων, που συνδέθηκαν και με αναφορές στην Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου), συμμετείχε και ο Δήμος Περάματος, οργανώνοντας εκδήλωση τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, με κεντρικό θέμα «Δικαίωμα στην Ειρήνη - Δικαίωμα στη Ζωή» και ομιλητές τον δήμαρχο Γιάννη Λαγουδάκη, τη βουλευτή και ακτιβίστρια της ειρήνης Εύη Καρακώστα και τον πρόεδρο του ΠΑΔΟΠ Πάνο Τριγάζη.

Άλκης Φαρμάκης είναι ειδικός γραμματέας στο Δ.Σ. του ΠΑΔΟΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL