Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Θ. Φωτίου: Με το νέο νόμο επιταχύνονται σημαντικά οι διαδικασίες υιοθεσίας και αναδοχής (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ. Φωτίου: Με το νέο νόμο επιταχύνονται σημαντικά οι διαδικασίες υιοθεσίας και αναδοχής (Video)

Σήμερα απαιτείται μια διαδικασία ως τεσσάρων χρόνων ενώ με τον καινούργιο νόμο στόχος είναι να ολοκληρώνονται όλοι οι έλεγχοι και οι απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται εντός εξαμήνου.

Ειδικότερα η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στους κυριότερους λόγους που τα παιδιά μένουν για πολύ μεγάλο διάστημα στα ιδρύματα.  Ένας από αυτούς είναι ότι ο θεσμός της αναδοχής δεν είναι διαδεδομένος στη χώρα μας.

«Υπάρχουν δύο θεσμοί ο ένας είναι η υιοθεσία και ο άλλος η αναδοχή. Η αναδοχή είναι ένας πολύ σπουδαίος θεσμός που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι διαδεδομένος με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν πολύ χρόνο στα ιδρύματα».

Επιπλέον λόγος είναι η έλλειψη κοινωνικών λειτουργών που όπως εξήγησε εξαιτίας των μνημονιακών περιορισμών είναι μεγάλη τόσο στα Κέντρα Προστασίας ως και τις Περιφέρειες. Οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι απαραίτητοι για να διεξάγουν την έρευνα καταλληλότητας δηλαδή να δουν αν είναι κατάλληλος ο υποψήφιος γονιός. H κυβέρνηση για να επιλύσει αυτό το προβλημα έκανε τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ένας κοινωνικός λειτουργός αν δεν είναι μέλος του δεν θα μπορεί να κάνει ελέγχους διευκρίνισε η υπουργός.

Σημαντική επιτάχυνση στις διαδικασίες θα επιφέρει η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων καθώς και το ηλεκτρονικό μητρώο παιδιών και περιέγραψε αναλυτικά το πως θα επιτευχθεί αυτό.

Ο νέος νόμος δεν φέρνει απλά μια επιτάχυνση διαδικασιών αλλά μια γενικότερη "τακτοποίηση" στα θέματα γύρω από την υιοθεσία και την αναδοχή.

"Θα εγγυηθεί ότι το παιδί πάει στην καλύτερη οικογένεια και η οικογένεια έχει ένα παιδί με το οποίο ταιριάζει. Εισάγουμε την έννοια του ηλεκτρονικού μητρώου παιδιού. Το κάθε παιδί θα πρέπει να αποκτήσει ηλεκτρονικό φάκελο με όλα τα στοιχεία."

"Οι υποψήφιοι γονείς θα κάνουν και αυτοί ηλεκτρονική αίτηση" εξήγησε η κ. Φωτίου και όπως ανέφερε εντός λίγων ημερών θα πρέπει ο ΙΔΙΚΑ να καθορίσει τον κοινωνικό λειτουργό εντός 3 μηνών. Επιπλέον θα υπάρχει πρόγραμμα το οποίο θα ολοκληρώσουν οι υποψήφιοι θετοί γονείς. Η διαδικασία του ταιριάσματος (matching) θα γίνεται πάλι από τους κοινωνικούς λειτουργούς."

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL